Коли вийде Андроїд 10 і що буде нового

Anonim

Android 10 крокує світом… Що відбувається з ОС? Розглянемо, як ОС впливає смартфони - плюси, мінуси, факти. Якісь моделі смартфонів вже отримали оновлення, а інші тільки чекають на свою чергу.

У середині березня минулого року вийшла офіційна версія Android Q Beta 1, а у квітні Android Q Beta 2. Ці версії ОС поки доступні лише власникам мобільних пристроїв Pixel усіх поколінь. Тестової версією повноцінно користуватися не вийде, але це допоможе розробникам виявити недоліки і усунути їх.Презентація третьої, так званої бета-версії, відбулася на початку травня минулого року.

Як називається нова версія Android 10

Компанія Google раніше випускала нові версії операційної системи в алфавітному порядку. При цьому перша літера завжди означала назву якогось десерту англійською мовою. Так були випущені Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kit-Kat, Lollipop, Marshmallow, Nougat, Oreo, Pie. Але на останньому десерті солодкі назви для операційки закінчилися.

Які оновлення в Андроїд 10

В операційній системі Android 10 передбачено ряд нововведень, які обов'язково оцінять користувачі.

  1. Гугловий ОС додасть функцію запису того, що відбувається на екрані. У більшості фірмових оболонок така можливість є і користувачі цим активно користуються. Власники пристроїв на чистому Андроїді могли фотографувати екран за допомогою сторонніх програм.
  2. Нова операційна система підтримує роботу мережі п'ятого покоління.
  3. Тепер при створенні скріншота система враховує форму екрану та наявність вирізів на ньому. Це дозволить користувачам забути про обрізані елементи інтерфейсу в ряді програм.
  4. Андроїд 10 буде нативно підтримувати складні смартфони.
  5. Нова функція Live Captions дозволяє перевести будь-яке аудіо в текст у режимі реального часу. Це дозволить дивитися відео без звуку, з субтитрами. Ця функція буде корисна людям, які мають проблеми зі слухом.
  6. Поліпшено жестове управління. Експерименти з жестами в Андроїд почалися досить давно. У тестовій версії віртуальних кнопок позбулися зовсім. Тепер для швидкого виклику меню достатньо змахнути екран убік.
  7. Змінено керування плеєром. Перетворено регулятор гучності. За допомогою стандартного меню можна швидко налаштувати кожне джерело звуку.
  8. В Android Q Beta 2, яка вийшла навесні 2019 року, користувачі виявили нову функцію - Bubbles. Тут спливають повідомлення з програми Message на головному екрані.
  9. Предбачено 3D-розпізнавання осіб.
  10. Буде спрощено редагування фотографій, за рахунок використання карти глибини.
  11. Одним із нововведень стане так звана темна тема. Це дозволить заощаджувати до 50% електроенергії пристроїв з OLED-екранами. Таку опцію можна буде активувати вручну.
  12. Предбачено розширений режим «У літаку». При його активації всі сенсори та датчики в мобільному пристрої відключаються.
  13. В 10 Андроїді має з'явитися можливість тонкої фільтрації даних, що дозволить легко сортувати файли за типами.
  14. Приватність та обмеження часу роботи додатків. В Андроїді 10 з'явиться спеціальний розділ, який дозволить користувачам швидко переглядати всі функції, пов'язані із захистом даних.

Крім цього в Операційній системі Android 10 буде введено обмеження на користування конкретними стільниковими мережами. Якщо смартфон на дві сім-карти і в першому слоті немає дозволеної сімки, то другий слот може бути заблокований оператором.

Варто розуміти, що блокування сім-карти не вдасться обійти навіть при скиданні налаштувань до заводських.

Когда вийде 10 версія Андроїд

Наприкінці серпня 2019 року співробітники служби технічної підтримки Google розповіли журналістам, що фінальну версію Android 10 буде випущено вже 3 вересня того ж року. Спочатку ця операційна система була доступна власникам Google Pixel. Це перші смартфони, випущені Google. Власники таких мобільних пристроїв давно чекали на подібне оновлення.

На яких пристроях і коли буде доступне оновлення Android 10

Оновлення вже вийшло на всіх смартфонах Pixel, у тому числі Pixel 3, Pixel 3XL, Pixel 3a, 3a XL.Прошивку можна буде оновити і на старіших моделях Pixel 2/2 XL. Крім цього, навіть оригінальні моделі Pixel і Pixel XL, які були випущені ще в 2016 році, також отримають оновлення Android 10. Це хороший подарунок для власників перших смартфонів Google, яким обіцяли як бонус два роки оновлень програмного забезпечення і три роки оновлень системи безпеки Android .

Як зазвичай, власники інших смартфонів на ОС Андроїд чекатимуть довше, поки Android 10 буде повністю адаптований виробниками під свої мобільні пристрої. Компанія HMD global розкрила свої плани наприкінці літа 2019 року. Так власники телефонів Nokia 9 PureView, Nokia 8.1 та Nokia 7.1 отримали Android 10 у IV кварталі минулого року.

Ситуація з оновленням популярних моделей смартфонів:

  • Asus Zenfone - оновлення були в листопаді 2019 р.
  • BlackBerry Key2 - терміни невідомі.
  • Huawei - були з 15 листопада 2019 року.
  • Xiaomi - оновлення були в 2019 р.
  • LG - оновлення будуть протягом року.
  • Nokia - залежно від моделі (з 10 жовтня 2019 року до середини другого кварталу 2020 року).
  • OnePlus - доступні з 02 листопада 2019.
  • Redmi Note 7 - 1 кв. 2020 року.
  • Samsung Galaxy - березень 2020 року (не раніше ніж Galaxy S11 не буде випущений у 2020 році).

Як дізнатися про вихід прошивки

Як тільки виходить нова версія операційної системи, користувачеві приходить повідомлення про те, що ОС можна оновити. Для запуску процесу достатньо натиснути на повідомлення та підтвердити свої дії. Можна виставити час, коли буде запущено оновлення, багато користувачів воліють це робити вночі.

Якщо з якоїсь причини повідомлення видалося, його можна знайти в налаштуваннях.Для цього натискають налаштування, зазвичай це значок у вигляді шестерні. Після цього у списку знаходять пункт Оновлення, тапають по ньому та знаходять потрібну версію операційної системи, до якої слід оновити прошивку.

Як вплинуло оновлення на смартфони

Потрібно зазначити, що користувачі Sony Xperia XZ3 і XZ2 вкрай незадоволені оновленням. Після встановлення чергового оновлення Андроїд у багатьох власників гаджетів з'явилися проблеми в роботі пристроїв - смартфони стали працювати набагато гірше.

Глюки спостерігаються такі:

  • Швидка розрядка батареї;
  • повільна робота інтерфейсу;
  • неможливість запустити камеру;
  • проблеми з розподілом оперативної пам'яті;
  • скидання програми для читання SMS за замовчуванням;
  • повільна прокрутка всередині програми.

Одним із можливих рішень цієї загрози є повернення до стабільного складання Android 9 Pie, але зробити це непросто.

Де завантажити нову прошивку

Завантажити нову версію операційної системи Android 10 можна в інтернеті. В інтернеті є безліч сайтів, на яких зібрано прошивки різних версій. Попередньо рекомендується почитати відгуки в інтернеті та оцінити кількість завантажень програми. Варто розуміти, що на деяких сайтах посилання можуть бути вірусними або битими. Наприклад, можна скористатися ось цим сайтом, тут Андроїд 10 користувачі завантажують досить активно.

Скачувати програму можна як безпосередньо на смартфон, так і скористатися комп'ютером.

Чи обов'язково оновлювати Андроїд

Щоразу оновлювати ОС Андроїд зовсім необов'язково. Якщо користувача все влаштовує в роботі мобільного пристрою, прошивку можна не оновлювати.Деякі власники смартфонів звикають до певної версії операційної системи і бояться встановлювати щось, щоб звичні налаштування не злетіли.

Задуматися над заміною прошивки варто і в тому випадку, якщо робота мобільного телефону некоректна. Досить часто такий крок дозволяє повернути мобільний пристрій у робочий стан. Питання експерту Де я можу подивитись оновлення для смартфона на ОС Андроїд?

Усі доступні оновлення доступні в установках телефону. У розділі Установки. При виході нової версії користувачеві надходить повідомлення. Для зміни прошивки достатньо просто натиснути на повідомлення та підтвердити свої наміри. Чи не буде смартфон працювати повільніше, якщо я залишу стару прошивку?

Вихід нової версії операційної системи не повинен вплинути на роботу смартфона, де встановлена ​​попередня версія прошивки. Але варто враховувати, що нові операційки більш функціональні. Чому першими ОС Андроїд 10 отримали смартфони Pixel?

Це пов'язано з тим, що ці мобільники випущені компанією Google і користувачам як бонус було обіцяно першочергове оновлення операційної системи.

Судячи з усього, операційну систему Android 10 незабаром отримають усі смартфони, що працюють на Андроїд. Власники низки мобільних пристроїв вже встигли гідно оцінити нову прошивку, де все зроблено для зручності користувача.