11 технік мозкового штурму

Anonim

Мозковий штурм – популярний спосіб зібрати купу нестандартних ідей для вирішення завдань та досягнення цілей. Щоправда, якщо проводити його аби як, замість цінного списку ризикуємо отримати зірвані голоси, почервонілі обличчя і даремно витрачений час. Щоб усе вийшло, важливо заздалегідь обговорити з учасниками правила - говорити по черзі, не перебивати, записувати все, що приходить на думку, щоб не забути і т. д. А розкрити креативну чакру і отримати більше геніальних ідей допоможуть нестандартні підходи до мозкового штурму.

Поговоримо про 11 техніках мозкового штурму на прикладі конкретного завдання – сформулювати гіпотези для просування нового продукту. Нехай це буде мобільна програма – особистий помічник для підприємця ?


Читайте, вибирайте, тестуйте. Наприкінці – кілька порад, які підвищать шанси на позитивний результат, хоч і не гарантують його.

1. Від зворотного

При класичному мозковому штурмі перед учасниками стоїть завдання генерувати ідеї, які спрацюють – допоможуть вирішити завдання чи досягти мети. Підхід від зворотного дає можливість зайнятися шкідництвом - пропонувати ідеї, які навряд чи спрацюють або не спрацюють точно. Здавалося б, користі мало, але невірні рішення можуть навести на цінні думки, до яких ви ніколи не додумалися б, йдучи класичним шляхом.

Переверніть проблему з ніг на голову

Пример. Для просування нового продукту, йдучи за класичною схемою, команда висловлюватиме стандартні ідеї на кшталт реклами мобільного додатка в Яндекс Директі.Діючи від зворотного, команда може пропонувати та промовляти те, що точно не допоможе його просунути. Наприклад, запропонувати орієнтуватися на ЦА або зібрати недоліки продукту. Чим це може бути корисним? Розвиваючи перший варіант, можливо, вдасться придумати, як орієнтувати продукт на новий сегмент, другий - як відпрацювати заперечення клієнтів, усунути недоліки або перетворити їх на переваги.

Звичайно, зовсім відкидати перевірені та робочі способи просування теж не можна. Контекстна та таргетована реклама – ті канали, які насамперед тестують і самостійні рекламодавці, і рекламні агентства. Нагадуємо, останні і всі, хто налаштовують контекст і таргет для клієнтів, мають змогу підвищити свій дохід від цих напрямків, підключившись до партнерської програми click.ru. Профіт - до 15% від клієнтських бюджетів на рекламу.

2. Перехресний мозковий штурм

Роздайте учасникам аркуші паперу і запропонуйте тихенько наодинці із собою записати всі ідеї на тему мозкового штурму, які тільки спадуть на думку.Потім нехай вони передадуть свої листи сусідові праворуч чи ліворуч. Тепер кожен має переглянути чужі записи та внести свої. Передавайте листи по колу, доки не отримаєте потрібну кількість варіантів. Переглядаючи чужі гіпотези, кожен член команди може вигадати те, що ніколи не спало б на думку саме по собі. Щоправда, використовувати цей підхід поодинці не вийде.

Перехрестя – це завжди більше шляхів, ніж один

Пример. Учаснику в руки потрапляє лист з пропозицією використовувати для просування продукту слоган. Він крутить його в голові та видає свій варіант, який краще передає властивості, призначення чи користь продукту. Слоган стає візитною карткою на кшталт «Мрії збуваються» і підвищує впізнаваність бренду.

3. Рольовий штурм

Запропонуйте кожному учаснику по черзі приміряти на себе іншу особу та подумати, як би вирішила завдання ця людина.З таким підходом члени команди можуть звільнитися від особистих усталених суджень і установок, а значить придумати щось зовсім нове і невластиве.

Незвичні ролі вимагають нестандартних рішень

Команді просування цифрового продукту запропонували уявити, що вони Білл Гейтс або Марк Цукерберг з їхніми можливостями, бекграундом та ресурсами. Посипалися пропозиції - поміняти інтерфейс на синьо-білий, створити навколо програми для підприємців соцмережу, додати фічі для онлайн-нарад та роботи з документами. Так, частина ідей може бути складно реалізувати в реальних умовах або витрати ресурсів будуть занадто великі, але крихти золота в цій руді ви знайдете однозначно.

4. Майндмеппінг, або карта павуків

Для організації мозкового штурму з цієї техніки використовується спеціальний інструмент – ментальна карта, яку ще називають «концептуальною картою» або «картою павука».У центр міститься ключова тема обговорень – ціль, завдання чи сам продукт. Ідеї ​​записуються навколо неї як відгалужень чи «ніг павука». Якщо до якоїсь гіпотези з'являються доповнення чи уточнення – малюємо відгалуження вже з цього элемента.

Сплетіть павутину з ідей та смислів

Приклад. У центрі карти павуків – продукт, який потрібно просунути. Від нього тягнуться «лапки» – характеристики, переваги та недоліки, цільова аудиторія, конкуренти, УТП, способи та канали просування. Від кожної з них йдуть відгалуження – ідеї, думки та гіпотези команди щодо кожного з напрямків. Результатом такого штурму може стати велика розгалужена карта, що відображає повну рекламну картину продукту. На ній і так може бути повно ідей для просування, а маючи можливість поглянути на все зверху, учасники зможуть згенерувати ще більше.

5. Зміна місця або часу

Суть методу проста – запропонуйте учасникам пофантазувати і уявити, що завдання, що стоїть перед ними, потрібно вирішити так, ніби вони живуть в іншому часі або іншій країні. Такий підхід допомагає поглянути на проблему з нового ракурсу.

Подорожі в часі розширюють межі можливого

Задача продати віртуального особистого помічника для підприємців людям з 1921 року, коли встановилася радянська влада і з бізнесом все було дуже складно. з одного боку, може здатися нездійсненною. З іншого боку – наштовхне на нестандартні думки. Наприклад, виходячи з того, що онлайн-каналів на той час ще не було, команда може подумати про офлайн і запропонувати залучати користувачів через оголошення в місцях, де часто буває цільова аудиторія.А оскільки живемо ми таки в 21 столітті, ця ідея може трансформуватися в QR-коди на роздаткових матеріалах конференцій та інших бізнес-заходів. Чому б і ні?

6. Випадковий фактор

Виберіть слово, зображення або поняття та запропонуйте учасникам будувати свої міркування та генерувати гіпотези навколо нього. Щоб мозковий штурм йшов у потрібному напрямку, це може бути щось максимально близьке до теми – ключова суть проблеми чи головна властивість продукту.

Нехай випадковий фактор стане несподіванкою для команди

Приклад. Продовжуємо просувати додаток для підприємців. Для цього завдання випадковим фактором може стати ключова властивість продукту, потреба, яку він закриває, або поняття, що асоціюється з цільовою аудиторією. Наприклад, можна спробувати вести міркування навколо слова «бізнес» і отримати проблеми користувачів, які не мають функції програми та ідеї каналів просування.

7. Перебільшення

Уявіть, що проблема, заради якої ви всі зібралися на мозковий штурм, у 10 разів складніша, серйозніша чи важливіша, ніж є насправді. Можливо, команда подивиться на завдання з іншого ракурсу і вигадає варіанти, які в іншій ситуації так і залишилися б у надрах підсвідомості. До речі, працює і зворотний підхід – применшити завдання. Варіанти, які учасники запропонують для вирішення дрібниці, цілком можна масштабувати і перетворити на гіпотези для тестування.

Спробуйте роздмухати з мухи слона

Збираючи команду на брейншторм, запропонуйте шукати способи не для просування мобільного додатка, а для глобального вирішення проблеми бізнесу в країні. Або навпаки – попросіть знайти спосіб продати продукт сотні або лише одному користувачеві.

8. Обмеження часу

Суть методу проста – пропонуємо учасникам накидати якнайбільше ідей та варіантів за обмежений період часу (5, 10 або 20 хвилин). Обмовляємо правила, ставимо таймер і починаємо. Як тільки таймер спрацьовує, зупиняємось і починаємо обговорювати, критикувати та обирати ідеї.

Тимчасові обмеження можуть стимулювати учасників активніше пропонувати ідеї

Приклад. Поставте таймер на 5 хвилин і попросіть учасників штурму пропонувати всі ідеї, які спадуть на думку, без критичної оцінки, не відкидаючи навіть самі, на перший погляд, маячні. Так серед справді безглуздих і марних можуть бути цінні думки, які в інших умовах людина не наважиться озвучити. А гіпотези, які виявляться непридатними власними силами, можуть навести інші цілком корисні і реалізовані рішення.

9. Обмеження за кількістю

Такий мозковий штурм можна проводити за будь-якою схемою: письмово чи усно, онлайн або офлайн, з бурхливими обговореннями та спокійними висловлюваннями по черзі. Головне – набрати задану та озвучену на старті кількість ідей.

Саме стільки, скільки потрібно

Пример. Перед початком мозкового штурму поставте мету – зібрати, наприклад, 100 ідей для просування програми. Не зупиняйтесь, доки не вийде ця кількість. Сенс у тому, що коли ви зберете перші 30–50 речень, закінчаться рішення, що лежать на поверхні. У хід підуть креатив і нестандартне мислення, і ось тут на вас може чекати клондайк несподіваних гіпотез каналами, креативами, комунікаційними кампаніями. Якісь із них, звичайно, відсіються як неспроможні, важкореалізовані або надто затратні за ресурсами.Але частину напевно вдасться взяти для тестів.

10. Тіньовий штурм

Команда ділиться на три групи:

  • перша обговорює питання публічно;
  • друга слухає і записує все, що спадає на думку під час обговорення першої групи;
  • третя експертно оцінює всі згенеровані гіпотези і може пропонувати свої варіанти.
Така техніка дозволяє максимально задіяти в процесі людей з різними типами характеру, якщо запропонувати екстравертам обговорювати питання вголос, а інтровертам – мовчки записувати свої варіанти.

Деякі люди можуть видати більш вражаючі результати, коли знають, що на них ніхто не дивиться

Пример. Коли ви розділите людей на три частини, учасники «тіньової» групи, звичайно, генеруватимуть свої ідеї, на які їх наштовхнуть пропозиції «відкритої».Однак у їх списках, напевно, виявиться набагато більше докручених і вдосконалених гіпотез, почутих від інших членів команди. Наприклад, «відкрита» група запропонувала протестувати офлайн-канали просування програми у місцях, де часто буває цільова аудиторія. А один із учасників «тіньової» трансформував цю ідею в пропозицію розмістити QR-коди на матеріалах бізнес-заходів.

11. Гра в слова

Ця техніка нагадує популярну гру в асоціації. Потрібно вибрати якесь одне слово, яке буде пов'язане з темою та метою мозкового штурму. Потім необхідно по черзі записати асоціації, що викликає це слово у кожного учасника. За першими асоціаціями потягнуться інші, і ми отримаємо розгалужену карту, схожу на ментальну.

Гра в асоціації дозволяє мислити вільно

Приклад. Повернемося до нашого додатку. Тут як слово, якого учасники повинні пропонувати асоціації, можна вибрати, наприклад, основний сегмент цільової аудиторії – підприємець. Як асоціації можемо отримати – планування, бізнес, гроші, завантаженість, співробітники, податки тощо. Кожна з них наштовхне учасників на ті чи інші рішення для просування продукту: на майданчики для публікації PR-статей, аудиторії для таргетованої реклами, УТП , креативи та слогани.

7 порад для ефективного мозкового штурму

Коли люди зібралися обговорити щось абстрактне і невизначене, вони навряд чи зможуть видати щось, що. Потім можна буде використовувати на практиці для вирішення конкретного завдання. Тому перше правило ефективного мозкового штурму - чітка тема, ціль або напрямок.

Кожен учасник повинен розуміти, за якою технікою проходитиме штурм і що потрібно робити: говорити навперебій, висловлюватися по черзі. , мовчки записувати ідеї в блокнот.Так ви втратите менше часу на непорозуміння і зможете розраховувати, що штурм пройде продуктивніше та швидше. До речі, якщо мозокштурм запланований у розмовній формі, обов'язково призначте секретаря, який записуватиме тези.

Частина помилка мозкових штурмів – з ходу відкидати те, що здається марним і незастосовним на практиці. Записувати треба взагалі все, тому що ідея може відлежатися і виявитися кращою, ніж здавалося на перший погляд, або навести на інші корисні думки.

Намагайтеся згенерувати якомога більше гіпотез. вирішити завдання. Крім того, скомбінувавши кілька пропозицій один з одним, можна отримати готове рішення.

Не критикуйте. Озвучте це правило серед інших умов мозкового штурму, щоб учасники не критикували думки – ні свої, ні чужі. Це допоможе уникнути стереотипів, включити креативне мислення і зібрати більше гіпотез.

Якщо хтось уже озвучив пропозицію, це не означає, що до неї більше не можна повертатися і потрібно вигадувати що. принципово нове. Розвиваючи навіть нереалістичні гіпотези, можна сформулювати вдосконалене рішення, яке виявиться найбільш цінним та прийнятним.

Зберіть різноманітну команду. Якщо проводите мозковий штурм усередині команди розробки продукту, не варто очікувати різноманітності та нестандартних рішень. Щоб отримати багато різнопланових ідей, покличте на нараду продавців, маркетологів, дизайнерів, фахівців з трафіку та програмістів. Ці люди мислять по-різному і зможуть поглянути на завдання з різних ракурсів.

Успішних вам мозокштурмів!