Як оновити версію Андроїд на телефоні безкоштовно

Anonim

Щоб оновити Андроїд на телефоні, необхідно підтвердити дію, коли розробники надішлють файл офіційної прошивки. Але зробити це можна не лише за допомогою автоматичного оновлення. Розглянемо всі доступні варіанти, включаючи операції з неофіційними прошивками.

Як підготуватися до оновлення

Щоб оновити версію системи, яка встановлена ​​на пристрої, необхідно:

  • Перевіритися в тому, що техніка повністю справна, не спостерігається жодних механічних пошкоджень, немає програмних збоїв і серйозних системних помилок;
  • повністю зарядити смартфон за допомогою стандартного кабелю, який йде в комплекті при покупці;
  • знайти версію, яка підходить саме до цієї марки та моделі телефону, наприклад, вона надіслана розробниками або завантажена з офіційного сайту компанії, що випустила смартфон;
  • створити резервну копію поточної системи та всіх даних користувача, щоб запобігти їх втраті і зберегти можливість «відкату» на той випадок, якщо нова ОС не підійде або встановиться некоректно.

Дотримуючись цих рекомендацій, користувач зможе самостійно оновити систему.

Оновлення «по повітрю»

Пакети з новою версією операційної системи розробники надсилають самі. Вони завжди видно у налаштуваннях смартфона у відповідному розділі. Щоб оновити ОС таким чином, не потрібно робити щось взагалі. Користувачеві достатньо підтвердити дію, коли система смартфона запропонує оновлення, і дочекатися, поки воно завершиться.

Всі версії системи, які розробники надсилають самі, є протестованими та повністю придатними для встановлення. Це означає, що пристрій гарантовано працюватиме справно, і навіть якщо з'являться якісь баги (програмні збої), вони будуть усунуті в найкоротші терміни, виходячи з звітів користувача. Їх смартфон створює автоматично та пересилає розробникам з метою скидання статистичних даних та виявлення проблем з новою ОС.

Це абсолютно безкоштовно, користувач ніколи не платить за пакет оновлень та його встановлення.

Вручну

За наявності файлу з новою версією ОС, можна встановити його «вручну», тобто не чекати надісланого розробниками оновлення. Тут слід зазначити, що коректна установка можлива лише в тому випадку, якщо:

  • система підходить пристрою за всіма параметрами, у тому числі програмним;
  • файл не заражений вірусами, не тягне за собою програмні збої та протестований розробниками;
  • версія ОС завантажена з офіційних платформ - сайту виробника техніки, форумів розробників і т.д.;
  • оновлення системи ручним методом можливе і не заборонене виробниками на системному рівні.

Після того, як файл завантажений на пристрій, його можна розпакувати за допомогою спеціальних програм або вбудованих інструментів смартфона. Іноді телефон пропонує установку, якщо виявляє у файловому менеджері відповідний пакет.

За допомогою ПК

Від попереднього методу таке оновлення відрізняється лише кількістю пристроїв у ланцюжку. Файл нової ОС завантажується на смартфон через комп'ютер. Зазвичай при цьому використовується офіційний чи сторонній файловий менеджер, який дає можливість робити з пристроєм різні операції - очищати пам'ять, видаляти і завантажувати файли, оновлювати систему, вирішувати програмні помилки тощо.д. У разі рекомендується використовувати «рідне» ПЗ.

Як це відбувається:

  • пользователь підключає смартфон до ПК з допомогою USB-кабелю і чекає, поки офіційне ПО виробника виявляє пристрій;
  • далі використовується функціонал програми - необхідно натиснути на «Оновити» або іншу відповідну кнопку і дочекатися, поки програмне забезпечення вирішить, чи потрібна система зміни;
  • якщо оновлення вийшло, можливо, потрібно лише підтвердити дію та дочекатися завершення процесу.

Поки відбувається зміна прошивки телефону, не можна відключати його від ПК, переривати з'єднання з Wi-Fi, якщо воно потрібне програмі, і робити будь-які інші дії з технікою, здатні перешкодити завершенню операції.

Неофіційні прошивки

Версії ОС, які вийшли не завдяки розробникам, а були створені іншими користувачами, називаються неофіційними. Вони не тестуються, не готуються до встановлення на телефонах і тому можуть спричинити серйозні програмні збої.

Їх можна знайти на неофіційних фанатських форумах та інших сторонніх платформах. Найчастіше вони поширюються безкоштовно, але можуть продаватися своїми «творцями» за додаткові функції. Оскільки всі вони розробляються на базі відкритого коду Android, купувати такі прошивки сенсу не має. До того ж це небезпечно для смартфона, оскільки жодна з доступних версій ОС не тестується на наявність багів.

За допомогою Recovery Mode

Це вбудована функція, яка викликає меню розробників. Recovery Mode дозволяє зробити відкат - скасувати всі зміни за наявності раніше створеного резервного файлу. Викликати меню можна за допомогою комбінацій кнопок на корпусі пристрою, які завжди вказуються у технічній документації до нього. Знайти цю інформацію можна в тому числі на офіційних сайтах та форумах розробників.

Після входу в нього необхідно натиснути на Apply update from ABD\SD card, вибравши варіант залежно від того, де розташований файл - на пам'яті пристрою або на додатковій карті. Після завершення процесу телефон автоматично перезавантажиться і запуститься вже з новою ОС.

За допомогою стороннього режиму відновлення

Знайти подібний функціонал можна у програмах, які допускають встановлення ОС через режим розробника. Всі вони працюють за одним алгоритмом, тому достатньо вибрати ту, яка сподобається, виходячи з оцінок та відгуків користувачів у Google Play.

Наприклад, ROM Manager дозволяє вибрати, завантажити та встановити іншу ОС, використовуючи тільки смартфон. У доступному каталозі є не тільки оновлені файли, але й інші варіанти однієї і тієї ж системи. Всі вони вважаються неофіційними.

Коли не варто оновлювати Андроїд

Оновлення не потрібне, якщо:

  • модель телефону застаріла і для неї не випускаються нові ОС - наявні версії не працюватимуть справно, викличуть програмні збої;
  • всі поточні оновлення вже встановлені і телефон працює справно;
  • вийшла бета-версія на офіційних форумах розробників - це система в режимі тестування, вона не перевірена та поширюється тільки серед тих, хто готовий вивчити її, маючи певні знання та досвід роботи з Android;
  • користувач бажає встановити неофіційну прошивку, випущену на фанатських форумах.

За фактом оновлення потрібно лише в тому випадку, якщо його випускає розробник. Встановлення нової ОС дозволяє отримати нові можливості, покращити продуктивність телефону та отримати доступ до додаткових функцій.Дуже часто у систем, що вийшли, підвищений рівень безпеки, вони краще зберігають заряд і т.д.

Як повернути попередню версію

Відновити попередню систему можна за допомогою опції Recovery та файлового менеджера на ПК, якщо раніше було зроблено резервне копіювання та зберігся доступ до файлу. У такому випадку можна скористатися функцією «Відновити систему» ​​на самому пристрої, якщо це не перешкоджає цьому. Або знову підключити його до комп'ютера. Замість оновлення достатньо натиснути «Відновити з резервної копії» (назва відрізняється залежно від марки, версії ОС та ПЗ) та зробити відкат.

Що робити після оновлення

Якщо йдеться про встановлення офіційної прошивки, користувач не повинен щось робити після завершення процесу. Андроїд буде повністю готовий до подальшого використання.

У тому випадку, якщо встановлювалася стороння версія і тепер спостерігаються програмні збої, доведеться провести відновлення або звернутися до послуг сервісного центру, щоб повернути справну роботу телефону.

Проводити зміну поточної операційної системи варто з обережністю. Якщо розробник не надіслав файл сам, краще не завантажувати його зі сторонніх ресурсів, користуючись неофіційними пакетами. Вони можуть викликати численні програмні збої на смартфоні та привести пристрій у непридатність.