Як правильно розкачати акумулятор смартфона

Anonim

Стурбовані енергозбереженням користувачі цікавляться, як правильно розкачати акумулятор смартфону, щоб той працював якомога довше. Навколо цього питання крутяться десятки домислів та міфів, звертати увагу на які практично марно. У цьому огляді ми вивчимо всі інструкції з розкачування батарей і дамо рекомендації, що реально працюють – над цим попрацювали наші експерти.

Що таке розкачування акумулятора

Розкачування акумулятора – це спроба якимось чином збільшити його ємність з метою збільшення часу автономної роботи смартфона. Для цього користувачі вдаються до різних хитрощів:

  • Виконують кілька циклів глибокого розряду та заряду;
  • Заряджають смартфон у вимкненому стані;
  • Регулярно проводять калібрування;
  • Використовують додаткове програмне забезпечення;
  • Використовують зарядні пристрої зі зниженими та підвищеними струмами;
  • Залишають телефон заряджатися довше, ніж потрібно.

Для розгойдування акумуляторів придумані десятки хитрощів, причому їх коріння виростає ще з тих часів, коли телефони оснащувалися нікель-кадмієвими і нікель-металогідридними батареями, що мали ефект пам'яті. Вони були недосконалі, тому багато способів розгойдування дійсно давали видимий ефект.

Сучасні літій-іонні та літій-полімерні батареї не потребують додаткового розгойдування. заряджання. Поради ми дамо пізніше, а зараз займемося розвінчуванням міфів.

Працює чи ні розгойдування

Тисячі користувачів та експертів свято впевнені в тому, що розкачати новий акумулятор так само важливо, як чистити зуби мінімум двічі на день. Насправді, це далеко не так. Сучасні літієві батареї не мають ефекту пам'яті. І ними оснащуються всі смартфони (про жахливі підробки з китайських підвалів ми зараз не говоримо - про якість встановлених в них батарей ходять легенди). Розгойдування не працює і робити її не потрібно - це незаперечний факт, про який твердять виробники гаджетів.

Кожна батарея, що залишає конвеєр, як і смартфон, проходить тестування. Якийсь допуск максимальної ємності є, але відверто браковані зразки вирушають на переробку. Пристрої надходять у продаж повністю готові до експлуатації – з відкаліброваними контролерами, які чудово обізнані про ємність батарей, що встановлюються. Навіть якщо взяти до уваги похибку в пару відсотків, то додаткове калібрування не потрібне – його можна знехтувати.Адже смартфон – це не лампочка, за одну секунду він споживає більше, а в іншу – менше. І якісь 1-2% похибки в ємності зовсім непомітні.

Розкачування акумуляторам не потрібне з наступних причин:

  • Смартфони оснащені контролерами, які самостійно відстежують та контролюють заряд – продумані виробником алгоритми більш точні, ніж ніким не доведені домисли про необхідність розгойдування;
  • Тривала зарядка не має жодного сенсу - контролер побачить досягнення максимального струму і відключить заряд. Якщо телефон заряджається всю ніч, у цьому немає нічого корисного або марного - на житті батареї це ніяк не позначиться;
  • У літієвих акумуляторів (у тому числі в останніх літій-полімерних) практично немає ефекту пам'яті.

Більше того, кількість циклів «глибокого розряду/повного заряду» у літієвих батарей обмежена – «тренуючи» акумулятор, користувачі скорочують її ресурс. А постановка телефону на зарядку до повного розряду цей ресурс продовжує.

Калібрування акумуляторної батареї

Регулярне калібрування батареї практично марна. Вона не призводить до збільшення ємності. Батареї та контролери заряду вже відкалібровані прямо із заводу, повторне калібрування є зайвим. Понад те, ця процедура покликана дати контролеру зрозуміти реальну поточну ємність акумулятора. У процесі експлуатації ємність може тільки впасти, але не піднятися. І виконуючи позачергове калібрування, користувачі повідомляють контролера про нову ємність батареї – меншу, ніж кілька місяців тому.

Калібрування має сенс лише у двох випадках:

  • У телефон встановлений акумулятор від стороннього виробника - як правило, ємність неоригінальних батарей нижче ємності оригінальних (особливо коли це якийсь дешевий підвальний Китай за 100 рублів); ​​
  • У телефон встановили потужніший акумулятор – тут дійсно потрібне калібрування, оскільки контролер не знає про можливості нової батареї.

Рекомендації щодо калібрування щомісяця не мають під собою логічної основи, адже ємність акумулятора за цей час тільки впаде.

Додаткові поради

Розкачувати новий акумулятор не потрібно. І не важливо, що за телефон у кишені – Samsung, iPhone, Xiaomi чи якийсь інший. Є негласне правило – купуйте нормальні телефони та насолоджуйтесь життям. При цьому в дешевих телефонах від маловідомих брендів можуть потрапити глючні контролери та батареї, що спричиняє такі проблеми:

  • Майже спустошення акумулятора при досягненні 15-20% заряду;
  • Відсутність можливості зарядити АКБ на 100% - заряд зупиняється в районі 90-99%;
  • Дострокове відключення телефону при досягненні 15-20% заряду.

Хороший телефон (не обов'язково дорогий) цього позбавлений.

Ми дали максимум інформації з питань розкачування батарей і з'ясували, що вона не потрібна. Тепер дамо обіцяні корисні поради:

  • Не розряджайте акумулятор до 0%, перш ніж поставити його на зарядку. Циклічний режим, на відміну буферного, передбачає обмежену кількість циклів повного заряду/разряда. Якщо починати заряджати телефон за 20-25% заряду, батарея прослужить набагато довше. Непогано було б обмежити і верхню планку на рівні 85-90%, але це важко - доведеться постійно контролювати ступінь заряду (найчастіше ми заряджаємо смартфони вночі, під час сну);
  • Не кидайте смартфон на яскраво освітлене сонцем підвіконня або під лобове скло автомобіля – висока температура шкідлива для літій-іонних та літій-полімерних батарей, вона призводить до швидкої та незворотної втрати ємності. У тих, хто часто використовує телефон як навігатор, батарея виходить з ладу в рази швидше;
  • Не допускайте переохолодження телефону – в умовах холоду він може втратити до третини заряду, через що не «доживе» до кінця дня.У зимову пору року рекомендується носити смартфон якомога ближче до тіла або в центральній кишеньці повсякденної сумки (можна додатково одягнути його в шкіряний чохол з натуральної шкіри);
  • Не використовуйте програми для контролю заряду батареї та продовження її терміну служби – у багатьох випадках вони лише шкодять і загальмовують роботу смартфонів;
  • Не допускайте тривалого зберігання смартфона в розрядженому стані – батарея може розрядитися настільки сильно, що її відновлення у стандартних умовах стане неможливим (тільки витяг із зарядкою через зовнішній зарядний пристрій).

Також не рекомендується користуватися швидкою зарядкою – вона зменшує ресурс акумулятора. Використовуйте її лише у крайніх випадках. Що стосується розгойдування, то до неї можна вдатися лише один раз, відразу ж після покупки смартфона - і то лише про всяк випадок.