Як використовувати Андроїд

Anonim

Ми розповімо всі секрети, які приховує в собі система Андроїд.

Для нових користувачів Android відразу може здатися заплутаним і не зовсім зрозумілим. Але нічого простішого в управлінні таким пристроєм немає. Після покупки нового смартфона або планшета рекомендується уважно прочитати інструкцію. Крім цього бажано вивчити інформацію на спеціалізованих форумах, де досвідчені користувачі дають слушні поради та рекомендації.

Що таке Android

Android – це назва операційної системи, під якою зараз працює велика кількість різних пристроїв.З кожним роком кількість смартфонів, планшетів та електронних книг, що працюють на ОС Андроїд, стрімко зростає. Розробила цю операційну систему Google, тому всі пристрої поставляються з рядом фірмових функцій від Google, сюди відносяться карти та пошук. Крім того, користувач може швидко отримати доступ і до інших служб від Google.

Всі пристрої на Андроїд можна швидко налаштувати, відповідно до своїх потреб. На смартфоні можна встановити різні програми, у тому числі месенджери та соціальні мережі. Тут передбачено і календар, завдяки чому можна встановити нагадування. В останніх версіях програми можна надсилати посилання з комп'ютера на смартфон і навпаки.

Компанія Гугл з кожним роком дедалі більше вдосконалює операційну систему, роблячи її більш практичною та зручною для користувача.

Достоїнства і недоліки

Як у будь-якої операційної системи у Андроїд є свої переваги та недоліки, про які слід знати.

Переваги Недоліки
Багатозадачність. Можна одночасно запускати кілька програм і швидко перемикатися між ними. Усього можна відкрити у фоновому режимі до 8 різних додатків. Несумісність версій операційної системи. Деякі версії працюють на всіх смартфонах, а інші тільки на мобільних телефонах певного виробника.
Користувач може сам вирішувати, які додаткові можливості використовувати. Ця система не проектувалася під певні моделі пристроїв, тому в деяких випадках може спостерігатися погіршення функціональності.
Додатки доступні безкоштовно в плей маркеті. Відкритість системи може бути причиною зараження мобільного пристрою вірусами.
Простий інтерфейс операційної системи. Щоб налаштувати смартфон під свої потреби, необхідно витратити час.
Є доступ відразу до кількох робочих столів, що дозволяє розмістити більше ярликів. Функції копіювання та вставки тексту далекі від досконалості.
Предбачено панель повідомлень, де відображається інформація про неприйняті дзвінки та нові повідомлення. Багато програм встановлено розробником за замовчуванням.
Деякі моделі смартфонів мають вбудовану систему Мультитач, що дозволяє керувати пристроєм за допомогою кількох пальців. У процесі роботи з'являється дуже багато рекламного контенту.
Операційна система Андроїд може встановлюватися на різні мобільні пристрої.

Незалежно від того, яка вартість мобільного телефону на ОС Андроїд, варто знати, що заряджати його доведеться досить часто.

Як налаштувати новий телефон

Налаштування нового смартфона на операційній системі Андроїд може зайняти близько години, особливо якщо налаштування виконуються скрупульозно під себе. Для початку слід прочитати інструкцію. Її рекомендується читати по розділах і відразу всі дії, описані там, виконувати на смартфоні. Отже, новий мобільний телефон включений, про що він повідомив вас мелодією, що робити далі? Для початку потрібно вибрати російську або іншу мову, якою буде прописано меню та команди, далі встановити з'єднання з інтернетом.

Меню підключення до інтернету через вай-фай з'являється відразу після того, як смартфон включений. Це зроблено спеціально, щоб надалі користувач не забув підключитися до інтернету.

Як перенести контакти

Перенести контакти зі старого на новий смартфон можна за допомогою спеціальних програм та окремих сервісів. Для перенесення контактів на сім-карту або додаткову картку пам'яті слід діяти так:

  • Вибирають вкладку Контакти;
  • Переходять до розділу Імпорт/Експорт;
  • Вказують, звідки та куди потрібно перемістити контакти.

Після перенесення контактів на сімку або картку пам'яті, їх слід дістати зі старого телефону та вставити в новий мобільний пристрій. Крім цього, для перенесення контактів можна використовувати і Bluetooth. Тут алгоритм дій такий:

  • Активують Bluetooth на старому та новому мобільному пристрої;
  • На смартфоні, з якого потрібно виконати перенесення, переходять у налаштування та знаходять тут свій новий телефон;
  • Відкривають телефонну книгу та позначають контакти, які потрібно перенести;
  • Залишається лише передати вибрані контакти.

Перенос контактів можна виконати і за допомогою синхронізації з Google. Для цього необхідно створити обліковий запис у Google. Хоча, аккаунт в Google мають практично всі власники пристроїв на Андроїд, так як без цього будуть недоступні багато функцій на мобільному телефоні.

Синхронізація з Google дозволяє зберегти інформацію навіть у випадку, якщо телефон буде зламаний або втрачений. Для синхронізації необхідно:

  • Увійти в налаштування телефону, тут вибрати «Акаунти»/«Google»;
  • Перейти в налаштування синхронізації, для цього натискають на поштову скриньку;
  • Поставити галочку навпроти рядка контакти та почекати кілька хвилин, поки контакти перенесуться.

Після цього можна входити в обліковий запис з будь-якого іншого смартфона та переглядати там свої контакти.

При бажанні можна перенести контакти і через комп'ютер, але для цього потрібно купити спеціальний кабель USB та попередньо встановити програму MOBILedit.

Як дзвонити та відправляти СМС на Андроїді

На кожному смартфоні є програма «Повідомлення», завдяки якій можна обмінюватися смс-повідомленнями. Щоб розпочати чат, потрібно діяти так:

  • Відкривають програму Повідомлення;
  • Натискають на розділ Нове повідомлення;
  • У рядку кому вводять контакти адресата або додають його зі списку контактів;
  • Далі натискають на полі повідомлення та вводять необхідний текст;
  • Якщо є бажання зберегти його як чернетку, можна натиснути кнопку Назад;
  • Для відправки набраного тексту натискають кнопку Відправити.

Зателефонувати зі смартфона теж не важко. Для цього натискають кнопку з намальованою зеленою трубкою. Відкривається поле, куди треба вбити номер телефону, його можна взяти з телефонної книги. Якщо новий номер потрібно зберегти, то натискають на плюс і потім розділ Зберегти контакт.

Як виглядає та працює інтерфейс

Операційна система Андроїд має кілька різновидів. Деякі виробники смартфонів користуються версією, інші створюють власну версію, які нерідко називають вилочними.

Виробники мобільних пристроїв використовують індивідуально розроблені інтерфейси з різних причин.Найчастіше цією причиною є бажання якось виділити свій бренд на загальному тлі. У цьому випадку компанії вносять корективи не тільки в програмне забезпечення, але також працюють над дизайном та функціональністю.

Насправді всі ці інтерфейси створені для виконання стандартних завдань. Різниця лише в тому, які програми поставляються разом із програмним забезпеченням.

  1. TouchWiz – це оболонка від компанії Samsung. Переважають синій, сірий та білий колір. Таке оформлення екрану можна побачити на різній продукції цієї компанії. Ярлички виглядають зазвичай, а ось пошуковий рядок знаходиться посередині, а не нагорі.
  2. Xperia UI – це оболонка користувача від компанії Sony. Ця компанія позбулася фізичних клавіш Додому, Назад та Недавні. Тепер вони стали частиною інтерфейсу та представлені внизу екрана у вигляді геометричних фігур. Ярлычки у разі найчастіше круглої форми.Заставка виконана в яскравих кольорах, а ось меню чорного кольору.
  3. Sense – це розробка компанії HTC. Нагадує стокову версію ОС Андроїд. На крайньому лівому екрані передбачена стрічка новин, її можна налаштувати на свій смак. Загальний фон сірий, що надає смартфону ділового вигляду.
  4. LG UX – це інтерфейс користувача LG. Особливістю є дивне поєднання кольорів на заставці, якщо вона обрана за замовчуванням. Ярлички квадратної форми, немає панелі програм, всі вони розташовані на домашніх екранах. Користувач не може швидко увімкнути/вимкнути передачу даних на панелі швидкого доступу.
  5. Emotion UI – розробка компанії Huawei. Цю оболонку часто порівнюють з ОС iOS через відсутність панелі запуску додатків. Просте меню білого кольору та унікальний екран блокування подобаються багатьом користувачам.

Стокова версия Андроїд присутня у всіх мобільних пристроях від Google. Для багатьох людей це є стандартом, оскільки операційна система не зазнає жодних змін. Такі гаджети швидше працюють і оперативніше отримують оновлення.

Як працювати з клавіатурою

Клавіатури на різних смартфонах дещо відрізняються. Крім того, у Плей маркеті завжди можна знайти кілька варіантів клавіатур від сторонніх розробників. Але, незважаючи на це, прийоми введення та редагування тексту в більшості випадків ідентичні.

Щоб викликати клавіатуру, достатньо просто натиснути пальцем на поле введення тексту, і вона з'явиться. Щоб її забрати, натискають на кнопку назад. Текст вводиться за таким самим принципом, як на комп'ютері. Щоб змінити розкладку, натискають на значок з намальованим глобусом. У налаштуваннях клавіатури можна вибрати всі мови, які можуть знадобитися для введення тексту.

Для видалення неправильно введеного тексту натискають на кнопку зі стрілкою, що вказує вліво. При одному натисканні видаляється один символ, при тривалому натисканні текст видаляється словами. Чим довше утримується клавіша, тим швидше стирається текст.

Якщо курсор потрібно перемістити в інше місце, туди торкаються пальцем. У деяких випадках на екрані є стрілки, що дозволяють швидко переміщати курсор.

Деякі клавіші мають основний символ та додатковий. Щоб вибрати додатковий, потрібно утримувати кілька секунд. Так само можна вводити літери Ъ і Ё, яких немає на клавіатурі. Досить довго утримувати Ь та Е, щоб вибрати інші букви.

Крім основного екрана у кожної клавіатури є кілька додаткових. Тут заховані службові символи, цифри та смайлики. Клавіша перемикання між екранами знаходиться в нижньому лівому куточку клавіатури.

У клавіатурі Google швидко викликати екран смайликів можна тривалим натисканням на кнопку Введення.

Як налаштувати робочий стіл

На більшості смартфонів, які працюють на оперативній системі Андроїд, можна додати додатковий робочий стіл. Це може знадобитися у таких випадках:

  • Головна сторінка сильно забита ярликами різних додатків;
  • Потрібно розмістити віджет великого розміру, а на попередньому робочому столі місця вже немає;
  • Потрібно створити сторінку з програмами одного типу.

На останніх версіях ОС Андроїд створити додатковий робочий стіл дуже легко.

  • Натискають на будь-який ярлик, розташований на робочому столі, і утримують палець;
  • Після того, як ярлик став рухливим, його перетягують до самого краю екрана;
  • Далі автоматично створюється додатковий робочий стіл, на який можна перетягнути іконку.

Після створення робочого столу його необхідно чимось наповнити. Можна перенести ярлики з іншого віконця або додати їх із загального списку. Зробити це можна так:

  • Натискають пальцем у будь-якій частині екрана та утримують його;
  • Відкривається меню, де потрібно вказати всі програми, які потрібно додати.

Для додавання ярличка потрібно натиснути на потрібний пункт, а потім вибрати ярлики. У такий спосіб можна додати ярличок на конкретний чат, маршрут на карті або контакт із записника.

Щоб додати папку, слід вибрати розділ «Папка», а потім вказати назву та перетягнути в неї всі необхідні програми.

Що таке рядок стану та шторка повідомлень

Цей елемент вважається одним з найінформативніших елементів у смартфонах Андроїд. Рядок стану можна легко активувати, для цього достатньо провести пальцем від верхньої частини дисплея до нижньої. У розкритому стані такий рядок часто називають шторкою.

Розкритий рядок дозволяє переглянути всі повідомлення, що дуже зручно, щоб не пропустити нове смс-повідомлення або електронний лист. Щоб прибрати повідомлення, його достатньо змахнути пальцем вліво або вправо. Щоб сховати всі повідомлення, необхідно натиснути кнопку вгорі екрана, яка нагадує сходинки. У деяких моделях смартфонів можна оперативно відповідати на повідомлення, не залишаючи рядок стану.

Як користуватися Google Play Market

Плей маркет дозволяє встановити багато програм, які зроблять смартфон більш функціональним. Можна встановлювати ігри, різні програми, месенджери та соціальні мережі.

Установка додатків

Встановити програми на смартфон нескладно. Їх можна встановити з магазину Google Play Market або зі стороннього джерела. Рекомендується віддати перевагу офіційному джерелу, тому що в цьому випадку менше шансів завантажити вірусне ПЗ.

  • Заходять Плей маркет, натиснувши на іконку;
  • У рядку пошуку вводять назву потрібної програми та натискають на кнопку введення;
  • Після закінчення пошуку оцінюють, яку версію програми найчастіше завантажують і читають відгуки;
  • Натискають скачати і чекають пару хвилин. Попередньо потрібно погодитися з умовами.

Після завантаження програми на екрані з'являється ярлик. За бажанням значки з екрана можна розсортувати за папками.

Видалення додатків

Видалити програму теж нескладно. Зробити це можна двома способами.

  1. Якщо потрібно видалити ярлик з робочого столу, то на нього просто довго натискають, а потім перетягують у кошик.
  2. Для повного видалення програми з телефону потрібно зайти в налаштування, тут знайти розділ програм і вибрати потрібну програму. На неї натискають і потім тапають по кнопці видалити.

Щоб додатки на смартфоні коректно працювали, рекомендується періодично очищувати кеш-пам'ять.

Захист від випадкових покупок

Щоб виключити випадкові покупки в плей маркеті, рекомендується включити автентифікацію. У програмах та іграх ця функція запускається автоматично. Щоб здійснити покупку, необхідно ввести певну інформацію, найчастіше пароль. За бажанням можна змінити або скинути пароль від облікового запису Google.

Як налаштувати екран і шпалери

Власники смартфонів Андроїд можуть легко змінити фонове зображення робочого столу. Як шпалери можна використовувати свої фотографії або картинки з Інтернету. Варто розуміти, що налаштування можуть дещо відрізнятися від моделі телефону та версії операційної системи.

  • Натискають пальцем будь-яку вільну ділянку на екрані;
  • Вибирають Шпалери;
  • Далі потрібно вибрати відповідний варіант. Щоб використати свою фотографію, натискають на пункт Мої фото. Можна використовувати шпалери за промовчанням, для цього вибирають у галереї відповідний знімок;
  • Вгорі екрана натискають на пункт Встановити шпалери та в переліку вибирають, де саме їх слід встановити.

Знайти нові шпалери можна просто в інтернеті, вбивши пошуковий запит, або звернутися до Плей маркету.

Окрім цього на смартфоні можна швидко змінити налаштування екрана, такі як яскравість, масштаб, розмір шрифту та орієнтацію. Для зміни налаштувань екрана потрібно:

  • Відкрити налаштування смартфона та у списку вибрати Екран;
  • Тут у переліку вибирають налаштування, яке потрібно змінити;
  • За необхідності натискають підпункт Додатково.

Щоб швидко змінити деякі налаштування екрана, можна скористатися панеллю швидких налаштувань. Для цього потрібно провести пальцем по екрану зверху донизу.

Як встановити та поміняти мелодію дзвінка

Стандартна мелодія на смартфоні подобається не всім. Багато користувачів після покупки мобільного пристрою замислюються, що непогано було б змінити рінгтон. Насправді зробити це нескладно, процедура займе трохи більше хвилини.

  • Заходять в налаштування смартфона;
  • Вибирають розділ Звук;
  • Знаходять пункт Рінгтон;
  • Відкривається меню з варіантами мелодій. Якщо переглянути список вниз, то можна побачити рядок Додати рінгтон, ось тут можна додавати свою мелодію;
  • Щоб змінити інші звуки на смартфоні, слід зайти в розширені налаштування.

Власна мелодія на дзвінок дозволить безпомилково визначати, коли дзвонять вам, а коли комусь із колег чи друзів. Багато користувачів встановлюють оригінальні мелодії на дзвінок, тому переплутати їх дуже важко.

Як працювати з сервісами Google

Ярлички ряду програм відображаються на головному екрані, інші можна знайти в розділі Усі програми. Можна відкривати будь-які програми, швидко перемикатися між ними і виводити на екран відразу дві програми.

Щоб відкрити потрібну програму, достатньо провести по екрану знизу вгору, після чого з'являється значок "Всі програми". У списку вибирають потрібний варіант та натискають на ярлик. Якщо ярлик програми є на робочому столі, то на нього просто натискають і чекають, поки воно відкриється.

Переключиться між вже відкритими додатками можна також дуже швидко.

  • Проводять від нижнього краю екрана вгору, не відриваючи палець, після чого прибирають його;
  • Проводять пальцем по екрану вправо або вліво, щоб знайти програму;
  • Вибирають потрібну програму.

Щоб закрити одну програму, слід провести вгору від низу екрана і потім трохи затримати палець нагорі. Після цього потрібно вибрати програму, яка не потрібна і змахнути її вгору. Щоб закрити відразу багато програм, слід провести по екрану знизу і до середини, після чого натиснути на пункт Очистити все.

Навіть якщо не закривати програми, то пам'ять не зменшиться, а акумулятор не сідатиме швидше. Витрата заряду та пам'яті на пристроях Андроїд регулюється автоматично.

Як підключитися до Wi-Fi

Власники смартфонів на ОС Андроїд можуть не тільки підключатися до мереж Wi-Fi, вони також можуть налаштовувати, додавати та видаляти їх. Варто пам'ятати, що при увімкненому вай-фай смартфон автоматично підключається до найближчої мережі, до якої підключення виконувалося раніше.

Як увімкнути вай-фай на мобільному пристрої та підключити його до мережі? Діяти треба так:

  • Відкривають налаштування смартфона, зазвичай це ярлик у вигляді шестерні;
  • Вибирають розділ Мережа та Інтернет – Wi-Fi;
  • Активують пункт Використовувати Wi-Fi;
  • Вибирають потрібну мережу з представленого списку. Якщо мережа захищена паролем, то навпроти назви намальовано замочок;
  • Після успішного підключення з'являється напис Підключено.

Активована мережа зберігається. Якщо користувач через деякий час з'явиться в зоні дії мережі, підключення буде автоматично.

Щоб відкрити налаштування мереж вай-фай, достатньо провести по екрану смартфона зверху вниз.

Як оновити систему

Номер версії операційної системи Андроїд можна переглянути в налаштуваннях. Також будуть вказані дати оновлення системи безпеки та встановлення оновлень від Google Play. Коли буде доступна нова версія операційної системи, користувачеві надходить повідомлення. Після цього достатньо відкрити його та натиснути на активну кнопку Оновити.

Якщо повідомлення було приховано або не було підключення до інтернету, можна перевірити наявність оновлення ПЗ у ручному режимі.

  1. Відкривають налаштування смартфона.
  2. Прокручують екран вниз, там натискають Система-Додаткові налаштування-Оновлення системи.
  3. Тут можна переглянути статус оновлення.

Щоб встановити оновлення програмного забезпечення, необхідно дотримуватися інструкцій на екрані.

Компанія Google періодично випускає оновлення операційної системи Андроїд. Але не варто забувати, що старі смартфони можуть не підтримувати нові версії операційної системи, тому ні про яке оновлення тут не йдеться.