Акселерометр у телефоні

Anonim

Акселерометр – це спеціальний прилад, який призначений для вимірювання різниці між справжнім прискоренням об'єкта, що рухається, і гравітаційного. І за допомогою цього датчика можна значно розширити можливості звичайного мобільного пристрою.

Навіщо потрібен акселерометр

  • Автоматична зміна орієнтації екрана при повороті мобільного пристрою.
  • Управління в іграх, яке відбувається за рахунок нахилу девайса.
  • Відгук смартфона на різні жести, а також виконання деяких дій. Наприклад, зміна відтвореної музики, відхилення дзвінка або вимкнення будильника після постукування по екрану або струшування мобільного пристрою.
  • Визначення положення користувача у просторі за допомогою навігаційних програм.
  • Відстеження фізичної активності власника гаджета.

Як працює акселерометр

Принцип роботи акселерометра ґрунтується на наступному – до нерухомого корпусу мобільного пристрою прикріплюється спеціальна перегородка, яка має провідники, трохи відведені в сторони. Ці самі провідники розміщуються між контактами в гаджеті, які зчитують показники змін прискорення.

Варто зазначити, що вручну створювати міні версії приладу, які містилися б у мобільних пристроях, неможливо. У зв'язку з цим усі акселерометри для телефонів створюються на автоматизованих конвеєрах.

Як було зазначено вище, акселерометр використовує провідники, які можуть рухатися під дією прискорення. З допомогою цих провідників датчик розраховує показники напруженості у тому, щоб визначити, якому напрямі вони зрушили. Таким чином, датчик може визначити не тільки положення об'єкта в просторі, але і його зміна. Більш того, завдяки цьому чіп може вимірювати швидкість, з якою переміщається користувач гаджета.

За посиланням можна переглянути відео, в якому розповідається про принцип роботи акселерометра:

Типи акселерометрів

Всего відрізняється три типи акселерометрів – одновісні, двовісні, тривісні. В даний момент найбільш популярними стали саме трикомпонентні датчики, так як вони можуть вимірювати проекцію прискорення, що здається, відразу в трьох площинах.

Окрім цього, представлений чіп ділиться на такі види:

  • Механічні. Це найпростіший датчик, який відповідає класичній конструкції акселерометра. У цьому випадку підвішений вантаж кріпиться на еластичному підвісі, а при зміні його положення у просторі тіло може компенсувати перекіс. Завдяки цьому прилад може визначити коливання та переводить їх у показники прямого прискорення;
  • Електронні. У цьому типі передбачається поєднання механічних частин чіпа з іншими датчиками. Таким чином, прилад може швидше і точніше визначити переміщення тіла. Більше того, електронні чіпи в рази менші;

П'єзоелектричні. Подібні прилади відрізняються наявністю твердого стрижня всередині, який завжди знаходиться під певним тиском, а також впливає на п'єзокристал;

Термальні. У даному типі акселерометрів конструкція складається з невеликої бульбашки повітря. За наявності прискорення ця бульбашка може змінювати своє положення, що і фіксують вбудовані чутливі датчики.

Застосування пристрою

Акселерометр у мобільних пристроях є неймовірно корисною опцією, яка також може зробити використання гаджета в рази зручнішим. Чіп використовується в наступних програмах:

  • Шагомер. Однією з основних завдань акселерометра вважатимуться визначення пройдених протягом певного періоду кроків. Особливо корисна представлена ​​функція буде тим користувачам, які люблять спорт або стежать за своїм здоров'ям;
  • Управління в іграх.Це також важлива функція приладу. При нахилі мобільного пристрою акселерометр відразу це зчитує і змінює зображення на екрані. Варто зазначити, що якість управління в основному залежатиме від амплітуди рухів, які здійснює користувач;

Автоматичний поворот екрана. Без сумніву, перегляд фільмів та різних відеороликів набагато зручніший при горизонтальній орієнтації екрана телефону. Це не тільки помітно спрощує сприйняття зображення з гаджета, але й знімає надмірну напругу з очей користувача. І це також відповідає акселерометр, який автоматично змінює орієнтацію зображення після повороту устройства;

  • Навігація. Вбудований у гаджеті акселерометр покращує роботу навігаційних систем. Це буде дуже корисно навіть у процесі використання звичайнісінького компаса, який буде реагувати навіть на невеликий рух мобільного пристрою в системі координат;
  • Управління смартфоном. На деяких моделях сучасних гаджетів є опція, завдяки якій користуватись може керувати роботою додатків за допомогою спеціальних жестів.

Включення та відключення акселерометра

Для того, щоб дізнатися, включений чи ні акселерометр в мобільному приладі необхідно лише повернути гаджет, наприклад, з вертикального положення в горизонтальне. У випадку, якщо після цього зображення на екрані не змінило свою орієнтацію, то швидше за все датчик або вимкнено, або просто відсутнє в гаджеті.

На більшості моделей смартфонів принцип включення опції повороту екрана приблизно однаковий. Для цього необхідно зробити такі дії:

  1. Спершу користувач повинен відкрити меню налаштувань;
  2. Затем потрібно відкрити розділ під назвою «Екран»;
  3. У цьому розділі необхідно активувати поворот зображення.

Окрім цього, увімкнути автоматичний поворот екрана можна також просто стягнувши меню швидкого доступу та натиснувши на відповідну іконку.

Калібрування та налаштування акселерометра

В усіх нових телефонах є вбудований датчик контролю прискорення. І якщо чіп починає функціонувати неправильно, користувач може спробувати самостійно виконати його калібрування.

Варто зазначити, що відсутність акселерометра в смартфоні свідчить про те, що модель була випущена досить давно або відноситься до бюджетної категорії. У такому випадку додати опцію в гаджет не вийде.

Налаштувати чіп можна так:

  1. Спершу користувач повинен встановити безкоштовний додаток для калібрування на свій телефон. Це може бути GPS Status & Toolbox;
  2. Затем потрібно покласти пристрій з акселерометром на рівну поверхню;
  3. Потрібно відкрити меню налаштувань завантаженої програми та вибрати пункт «Калібрування акселерометра». Процес буде завершено після того, як на дисплеї телефону з'явиться відповідне повідомлення.

Відео, в якому розповідається про те, як це зробити

Не працює акселерометр на Андроїді - що робити

У випадку, якщо на телефоні перестав працювати акселерометр, спочатку варто переконатися в тому, що він увімкнений у налаштуваннях системи. Для цього необхідно перевірити, чи увімкнена опція автоматичного повороту екрана.

У випадку, якщо опція знаходиться в активному режимі, але при цьому не працює, рекомендується зробити наступні дії:

  • Перезавантажити телефон;
  • Скинути гаджет до заводських налаштувань;
  • Зробити повторне калібрування акселерометра в смартфоні;
  • Обновити прошивку в гаджеті;
  • Віднести девайс у ремонт до майстра.
Запитання експерту З яких причин може перестати працювати акселерометр у телефоні?

Подібна поломка може виникати з кількох причин. До найбільш популярних відноситься попадання вологи в корпус пристрою, наявність проблем із прошивкою, падіння та внутрішні проблеми гаджета. Наскільки точно працює телефон у акселерометрі при вимірюванні кількості кроків?

Не можна стверджувати, що маленький чіп у телефоні може працювати із стовідсотковою точністю. Однак, найчастіше показники акселерометра можуть бути близькими до справжніх.