Вправи для тренування мозку

Anonim

Уміння людини максимально швидко реагувати на зміну обстановки, приймати важливі рішення, концентруватися на невеликих деталях – все це важливі навички для успішного розвитку людини. Мозок людини, як і, як і м'язи, без регулярних тренувань починає атрофуватися. Чим більше його тренувати, тим активніше формуються нервові зв'язки, відбувається насичення киснем.

Щоб мозок функціонував правильно, постійно потрібні нові враження.Під час навчання у школі чи університеті тренування мозку проводиться постійно. Але для людей, які схильні до рутинної роботи, необхідна регулярна стимуляція. Тільки тренування мозку дозволять тримати інтелект у формі.
Вправи для тренування мозку допоможуть запустити в роботу обидві півкулі. Це допомагає збільшити якість навчання, активувати мозкову діяльність.

Рейтинг вправ для тренування

Психологами розроблено велику кількість вправ для тренування мозку, які спрямовані на підняття тонусу в неактивних зв'язках, стимуляцію нейронних процесів. Регулярні заняття допоможуть прискорити розумовий процес, покращать пам'ять.

Вправа, спрямована на активацію мозкової діяльності, покращення стану пам'яті. Допомагає покращити роботу обох півкуль. Вправи, спрямовані на розвиток уважності. У роботу включаються одночасно і ліва, і права півкуля.
Назва Опис Рейтинг
Нейробіка Комплекс вправ, який дозволить натренувати всі п'ять почуттів ★★★★★
Нелогічний ланцюжок ★★★★★
Вправи на слух Завдання, які допомагають активно розвиватися не тільки півкулям, а й слуховій функції. ★★★★★
Кольорові слова ★★★★★
Таблиця Шульте Вправи на розвиток уваги, мислення та засвоєння навичок скорочитання ★★★★★
100 слів на 1 букву Вправа для тренування уваги, зосередженості, розвитку асоціативного мислення. ★★★★★
Підбираємо асоціації Завдання на розвиток асоціативної пам'яті, логіки та мислення ★★★★★
Связування випадкових слів Вправа на тренування мислення. Спочатку може викликати труднощі. ★★★★★
Дзеркальне малювання Завдання, спрямовані на тренування уваги, концентрації та візуального сприйняття ★★★★★
Алфавіт Вправи на кмітливість, швидкість реакції ★★★★★

Нейробіка

Це комплекс вправ, які дозволяють тренувати відразу всі п'ять почуттів. Методика була розроблена американськими вченими. Її суть полягає в тому, щоб людина почала виконувати будь-які звичайні побутові дії незвичним способом. Вправи можуть полягати у наступному:

  • намагатися визначити речі із заплющеними очима;
  • ходити на роботу різними маршрутами;
  • писати лівою рукою;
  • ходити по дому спиною вперед.
Виконання незвичайних дій призведе до того, що в головному мозку утворюються нові нервові зв'язки. Саме це допомагає розвиватися інтелектуальним здібностям.
Плюси та мінуси Розвиває всі п'ять почуттів людини Можливість виконання в будь-який вільний час, навіть по дорозі додому або на робочому місці Активно розвиває інтелектуальні здібності завдяки появі нових нервових зв'язків Недоліків не виявлено Активація півкуль Тренування візуального сприйняття 10 візуального сприйняття 10 Тренування логіки 10 Тренування слухового сприйняття 10 Разом 10.

Нелогічний ланцюжок

Ця вправа призначена для тренування і мозку та пам'яті. Людині необхідно протягом 90 секунд дивитися на список слів. Після цього необхідно вимовити слова по порядку. Якщо відтворити усно не виходить, можна записувати слова, що запам'яталися, на листочок. Після цього потрібно порахувати, скільки вийшло. Якщо випробовуваний запам'ятав від 15 до 20 слів, це свідчить, що він дуже хороша пам'ять.До 10 слів вважається середнім результатом. Якщо слів буде менше 10, це означає, що людина не вміє правильно користуватися можливостями пам'яті.

Плюси та мінуси Активує роботу обох півкуль Розробляє не тільки логіку, а й візуальне сприйняття Можливість виконання вправи в кількох варіантах, найбільш зручних Недоліків немає Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 9 Тренування логіки 9 Тренування 7.

Вправи на слух

Для грамотної роботи мозку важливе правильне функціонування всіх відділів. Щоб мозкова діяльність була максимально відкритою, слід розробляти слухові навички. На межі довгастого мозку та мосту розташовані ядра восьмого нерва. Сюди надходить інформація, отримана людиною з правого та лівого вуха. Головним мозком вона порівнюється та обробляється.Розшифрування отриманого звуку відбувається у корі великих півкуль. Виконання вправ на слух стане не тільки можливістю розвинути реакцію, а й профілактикою вікового погіршення слуху.

Працювати можна лише в парі. Напарник повинен читати текст, перебуваючи на відстані 4 метри. Через кожний три хвилини він повинен робити паузу, тим часом слухач повинен переказати прочитане. А напарник, що читає, вимовляє всі слова навпаки. Завдання випробуваного правильно знаходити та виправляти помилки. Починати треба з коротких пропозицій, потім нарощувати темп, починати практикуватися з великими абзацами.

Плюси та мінуси Не тільки тренує слухове сприйняття, але й є профілактикою глухоти. Можливість ускладнювати завдання в міру виконання. Виконувати вправу можна лише у парі Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 8 Тренування логіки 9 Тренування слухового сприйняття 10 Разом 9.3.

Кольорові слова

Це одна з популярних вправ, яка дозволяє активувати роботу відразу і лівої, і правої півкулі. Для його виконання потрібно знайти картинку, на якій назва кольору написана літерами іншого кольору. Наприклад, слово "червоний" написане жовтими літерами. Після цього потрібно швидко називати кольори, якими написані літери. Це відмінне тренування мозку, тому що ліва півкуля активно опиратиметься. Воно захоче читати слова. А право півкуля буде налаштовано на візуальне відтворення. Така вправа тренує уважність, концентрацію. Рекомендується не використовувати занадто часто одну і ту ж картинку, тому що людина звикає до неї. І вправа втрачає свою значущість.

Плюси та мінуси Активує роботу обох півкуль Розробляється концентрація уваги, кмітливість Необхідність підбирати регулярно нові картинки Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 10 Тренування логіки 9 Тренування слухового сприйняття 0 Разом 0

Таблиця Шульте

Це вправи, які не тільки тренують мозок, а й розвивають навички скорочення. Завдання є таблицями, на яких в хаотичному порядку розташовані цифри. Їх потрібна якнайшвидше знайти по порядку. Таблиця стала активно використовуватися в психології виявлення працездатних людей. Вправи корисно виконувати, як дорослим, і школярам.

Плюси та мінуси Активує роботу обох півкуль Тренується не тільки мозкова діяльність, але й розвивається навичка скорочитання Методика може застосовуватися не тільки для дорослих, але і для дітей Нелостатків не знайдено Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 10 Тренування логіки 10 Тренування.

100 слів на одну букву

Ця вправа, яка не тільки змусить мозок активно думати, а й дозволить переглянути свій рівень знання словникового запасу. Завдання складне, тому що рідко комусь вдається назвати потрібну кількість слів. Воно полягає у необхідності назвати 100 слів, що починаються на одну літеру. Це мають бути лише іменники. Спочатку люди починають називати найближчі для них предмети, з якими вони стикаються щодня. Як тільки цей запас закінчується, починають подумки переміщатися за межі свого оточення. Вправа відмінно тренує пам'ять, розвиває асоціативне мислення, увагу та концентрацію.

Плюси та мінуси Розвиток концентрації, асоціативного мислення Різні варіанти виконання завдання на всі букви алфавіту Поповнення словникового запасу, розвиток мови Складність у виконанні Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 5 Тренування логіки 10 Тренування слухового сприйняття 5.5.

Підбираємо асоціації

Асоціативна пам'ять дуже потрібна для запам'ятовування складної інформації. Вона дозволяє створювати в голові образи, які допоможуть відтворювати її максимально швидко, вибудовуючи ланцюжок. Як вправу у розвиток асоціативної пам'яті можна написати 10 слів і максимально швидко підібрати до них асоціації. Спочатку потрібно брати невеликі слова, потім можна намагатися побудувати зв'язок із довгими цифрами. За допомогою такої пам'яті можна легко запам'ятовувати навіть номери банківських карток.

Плюси та мінуси Розвиває асоціативну пам'ять, логіку При успішному освоєнні допомагає запам'ятовувати навіть складну та велику інформацію Розвиває швидкість мислення Необхідно щоразу придумувати нові слова для складання асоціацій Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 10 Тренування логіки 0.

Связування випадкових слів

Це завдання, які не тільки тренують мозок, а й дають можливість розвиватися творчо. Для виконання необхідно взяти маленький текст. У нього вписуються кілька різних слів. Потім із цих слів потрібно скласти нову розповідь. Найчастіше на початку вправа викликає складнощі. Але як тільки стане зрозумілим принцип, мозок сам почне активно працювати в творчому напрямку.

Плюси та мінуси Розвиток творчих здібностей та логічного мислення Різноманітні варіанти виконання Поповнення словникового запасу Складність у виконанні Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 5 Тренування логіки 10 Тренування слухового сприйняття 0 Разом 6.3

Дзеркальне малювання

Для виконання завдання потрібно взяти два аркуші паперу і по олівцю в праву та ліву руку. Одночасно слід почати малювати однаковий предмет. На початку це може бути проста геометрична фігура, потім завдання поступово ускладнюється.

Плюси та мінуси Розвиток обох півкуль Активація візуального сприйняття Підвищення концентрації уваги Недоліків немає Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 10 Тренування логіки 5 Тренування слухового сприйняття 0 Разом 6.3

Алфавіт

Ця вправа допоможе розвинути швидкість реакції. Для його виконання потрібно під кожною літерою алфавіту проставити "Л" або "П". Це позначення правої та лівої руки. Одна людина називає букву, а виконує завдання має швидко визначити, яку руку йому піднімати.

Плюси та мінуси Розвивається швидкість реакції Активація візуального сприйняття Підвищується концентрація уваги Для виконання завдання необхідний напарник Активація півкуль 10 Тренування візуального сприйняття 10 Тренування логіки 5 Тренування слухового сприйняття 5 Разом 7.5

Поради, які допоможуть у тренуванні

Для того щоб усі вправи давали найбільш ефективний результат, рекомендується дотримуватися рекомендацій:

  1. Починати заняття потрібно повністю розслабленим. Необхідно позбутися стресу. Вчені говорять про те, що в період, коли людина відчуває стрес, у неї виділяються у великій кількості гормони адреналін та кортизол. Вони перешкоджають концентрації мозку. Рекомендується використовувати дихальну гімнастику для релаксації, медитації.
  2. Регулярні фізичні навантаження допоможуть у покращенні довготривалої пам'яті та уваги. Зарядку потрібно виконувати не рідше трьох разів на тиждень по півгодини.
  3. Процес запам'ятовування покращує гарний сон. Якщо людина спить не менше 8 годин на день, її розумова діяльність підвищується.

Виконання запропонованих вправ допоможуть в активному розвитку мозкової діяльності, уваги та логіки.