Які професії будуть потрібні в майбутньому

Anonim

Світ не стоїть на місці і стрімко розвивається, у зв'язку з чим список затребуваних професій з кожним десятиліттям змінюється. Епоха цифрових технологій диктує свої правила і вимагає від людей нових знань, навичок і таких якостей, як висока здатність до комунікації, вміння пристосовуватися до мінливих умов та володіння іноземними мовами. Вже сьогодні можна припустити, які професії в майбутньому будуть актуальними.

Топ-10 затребуваних у майбутньому професій

Такі фахівці потрібні вже зараз майже на будь-якому виробництві, і з кожним роком складність технологій збільшується. У найближчому майбутньому все більше будуть затребувані люди, здатні контролювати роботу автоматизованих систем.
Професія Опис Рейтинг
Інженерна спеціальність За даними сайтів з пошуку роботи, у світі підготовлено дуже багато представників гуманітарних професій: психологів, юристів, дизайнерів та ін., а технічних фахівців не вистачає. Комп'ютерні технології поки не готові замінити людину там, де потрібно знаходити швидкі та нестандартні рішення, тому інженери будуть потрібні як ніколи. ★★★★★
IT-фахівці Вже на сьогоднішній день світ попрацювали комп'ютерні технології, тому веб-дизайнери, розробники комп'ютерного забезпечення, ігор та сайтів залишаться затребуваними й у майбутньому. Сфера застосування навичок ІТ величезна – від будівництва до створення сайтів. Наприклад, вже з'явилися 3D-принтери, здатні друкувати все, що завгодно, і ця технологія друку стрімко розвивається і потребує досвідчених фахівців. ★★★★★
Маркетингові фахівці, піарники, контент-мейкери Сегодня ведення бізнесу неможливе без грамотного маркетолога та піарника. Машини незабаром можуть замінити людину в багатьох сферах життя, але вони не вміють головного - думати, писати тексти і не здатні на творчу роботу, тому представники креативних професій будуть потрібні і в майбутньому. ★★★★★
Екологи Швидкий розвиток промисловості залишає незабутній відбиток на навколишньому середовищі. Кількість шкідливих викидів в атмосферу, забруднення води, ґрунту та інші проблеми впадуть на плечі екологів, попит на яких підвищується з кожним роком. ★★★★★
Фахівці з кібербезпеки Ця професія затребувана і сьогодні, а в майбутньому стане ще більш популярною. З розвитком комп'ютерних технологій виникла гостра необхідність захисту даних від зловмисників. Спеціалістів з цифрової безпеки потребують як і окремі особи, так і приватні компанії, світові корпорації. ★★★★★
Містобудування Все більше людей прагнути поїхати в мегаполіси, і цей процес повинен контролювати урбаніст, щоб не допустити перенаселення і велику шкоду навколишньому середовищу. ★★★★★
Біоінженерія Біоінженерія – професія майбутнього. Зараз вона не така затребувана, тому що багато проектів знаходяться на стадії розробки та тестування, проте біотехнології повільно впроваджуються у всі сфери життя. ★★★★★
Альтернативна енергетика Необхідність відмови від нафтопродуктів очевидна вже сьогодні. Світ прагне знайти більш екологічні енергоносії, і альтернативна енергетика зможе у цьому допомогти. ★★★★★
Фахівці в галузі автоматизації ★★★★★
Фермерство та агрономія Незважаючи на тотальну автоматизацію, повністю вижити людину в галузі сільського господарства не вдасться ще довго, і людина, як і раніше, керуватиме всіма процесами. ★★★★★

Інженерія

Плюси та мінуси Величезна кількість вузькоспрямованих спеціальностей, вибрати можна виходячи з власних професійних навичок та уподобань. Відносно невисокий рівень конкуренції – до технічних вузів йде мало людей і на ринку спостерігається дефіцит інженерів. Перспектива кар'єрного зростання, соціальні пакети. Широкий вибір технічних вузів та низькі прохідні бали в них. Висока заробітна плата у перспективі. Представники багатьох галузей інженерії піддаються впливу шкідливих здоров'я чинників: шуму, випаровування небезпечних речовин та інших. Високий ризик травматизму. Вкрай відповідальна робота, що вимагає значної напруги. Жорсткий регламент на роботі та необхідність йому підкорятися. Складне навчання професії. На початку кар'єрних сходів зарплата невелика.

Де вчитися професії інженера

Отримати професію інженера можна не лише в технічних вузах, а й у середніх спеціальних навчальних закладах (коледжах), але щоб досягти значного успіху в цій галузі, потрібна вища освіта. Вступати до авторитетних вузів необов'язково – у професії інженера важливіший досвід та стаж роботи. У Росії у кожному регіоні країни є великий вибір інститутів різної технічної спрямованості, вступити у які можна за результатами ЄДІ. До складу кращих інженерних вузів РФ входять МДУ ім.Ломоносова, Московський фізико-технічний інститут, МІФІ, СпбГУ.

IT-технології

Плюси і мінуси Висока заробітна плата (середня по Росії - 70-80 тисяч рублів. Найчастіше графік не фіксований, у багатьох компаніях обов'язки зводяться до виконання роботи вчасно).Великі здібності кар'єрного зростання. Перспектива працювати за кордоном вже на початку кар'єри – IT-фахівці змушені постійно навчатися, стажуватися та обмінюватися досвідом. Через затребуваність IT-фахівців у майбутньому чекає висока конкуренція. Складна робота, яка потребує значних розумових витрат. Необхідний високий рівень володіння англійською мовою. Сидяча робота з комп'ютером, що негативно впливає на здоров'я.

Де можна навчитися на професію у сфері IT

Для навчання IT-технологіям насамперед потрібно мати хоча б базові знання з математики та англійської мови – всі мови програмування пишуться англійською та мовою цифр. Напрямок інформаційних технологій є у багатьох технічних вишах країни, вступ проходить балами ЄДІ. Найкращим університетом Росії для навчання програмуванню є Московський технічний університет зв'язку та інформатики.

Маркетинг

Плюси та мінуси Зарплата залежить тільки від навичок людини, верхньої межі немає. Кар'єрне зростання – починаючи співробітником відділу, можна дійти посади керівника. Розпочати кар'єрний шлях можна без вищої освіти. Творчий підхід до роботи, відсутність рутини через виконання різноманітних завдань. Набуття знань, які допоможуть і поза роботою (наприклад, вміння домовлятися з людьми). Висока конкуренція, з кожним роком стає ще більшою. Якщо творче мислення відсутнє, робота не дасть високих результатів. Постійні стреси – постійні дедлайни, вимоги замовників та багато роботи. Для інтровертів мінус – часте спілкування з людьми. Ненормований робочий день та високий рівень відповідальності.

Де навчатися маркетингу

Почати кар'єру можна кількома способами, і від вибору способу залежить навчання. Найчастіше молоді люди починають навчання ще в школі основним предметам, а потім відразу влаштовуються на роботу і здобувають вищу освіту заочно.

Щоб кар'єрне зростання було, вища освіта необхідна. Можна надійти на напрям маркетингу, але таке є не у всіх містах РФ. Багато компаній наймають співробітників із дипломами з психології, економіки та соціології. Наявність хоча б базових знань з іноземної мови вітається.

Екологія

Плюси та мінуси Отримання не лише зарплати, а й відчуття власної значущості в охороні навколишнього середовища. Попит на екологів з кожним роком зростає. Практика під час навчання допомагає завести потрібні зв'язки та набратися досвіду. Екологи мають великий попит за кордоном. Цікава робота з частими відрядженнями. Шкода для здоров'я через роботу з небезпечними речовинами. Іноді доводиться працювати у екстремальних умовах. Низька зарплата у більшості галузей. Багато роботи із документами. Висока відповідальність.

Де вчитися на еколога

У Росії не так багато вузів, де можна навчитися на еколога. Це:

  • МГУ ім.Ломоносова,
  • РУНД,
  • РГУНиГ ім.Губкіна.

Кібербезпека

Плюси та мінуси Висока зарплата. Найчастіше навчання, під час якого можна завести корисні знайомства. Перспективи кар'єрного зростання. Розвиток навичок, які можуть стати в нагоді в житті. З кожним роком зростає популярність. Висока відповідальність. Постійне відрядження. Довге та складне навчання. Сидяча робота перед комп'ютером. Ненормований робочий графік, часті переробки.

Де вчитися професії

Відповідні кафедри є практично у всіх технічних вузах країни. Крім навчання в університеті існують численні очні та онлайн-курси.

Містобудування

Плюси та мінуси Престижна, соціально значуща професія. Висока заробітна платня. Присутність творчості у роботі. Можливість роботи за кордоном. Роботу легко знайти, оскільки містобудівники потрібні завжди. Висока відповідальність – помилка може коштувати величезних грошей. Доводиться багато їздити. Необхідно враховувати вимоги законодавства щодо будівництва. Необхідність розвитку одразу в кількох напрямках. Постійне навчання.

Де можна навчитися професії

На напрямі «містобудування» у вузах країни. Надходження відбувається за балами ЄДІ, але деякі університети можуть призначати додаткові іспити.

Біоінженерія

Плюси та мінуси Висока зарплата. Гарне кар'єрне зростання. Стажування за кордоном. Цікава робота із проведенням досліджень. Складне навчання. Ризик здоров'ю під час роботи з небезпечними речовинами. Висока відповідальність – помилка може призвести до провалу. Іноді доводиться переробляти.

Де навчатися

Напрямок «Біоінженерія» є у багатьох вузах Росії. Для вступу необхідно здати ЄДІ з хімії, фізики та біології.

Альтернативна енергетика

Плюси та мінуси Через кадровий дефіцит легко знайти роботу. Вигідні умови праці. Хороша зарплата за наявності досвіду роботи. У Росії професія потрібна в північних районах країни. Високий рівень небезпеки. Висока відповідальність – помилки можуть створити загрозу життю людей.

Де навчатися на енергетика

Напрямок навчання «енергетика» є у всіх технічних вузах Росії. Залежно від роботодавця може вистачати середньої технічної або електротехнічної освіти.

Автоматизація

Плюси та мінуси Завжди знайдеться робота – висока затребуваність. Можливість роботи у науково-дослідних напрямках. За наявності знань відкривається широкий вибір, ким працюватиме. Складність навчання. Завжди є ризик непередбачених ситуацій і загрози здоров'ю. Складна робота, необхідність вивчення багатьох програм. Відповідні вакансії є не в кожному місті.

Де навчатися на фахівця з автоматизації

Напрямки навчання можуть відрізнятися у різних районах Росії, але це завжди технічні вузи. Одними з найкращих вважаються:

  • МГТУ ім.Баумана,
  • НДЯУ МІФІ,
  • Московский політехнічний університет.

Фермерство та агрономія

Плюси та мінуси Застосування робочих знань у власному житті. Доступне навчання. Різноманітні напрямки діяльності. Агрономи завжди будуть потрібні суспільству. Робота на свіжому повітрі сприятливо впливає на здоров'я. Не завжди сприятливі умови роботи. Залежність від природно-кліматичних умов. Низька заробітна плата. Ненормований робочий графік. Іноді доводиться працювати із шкідливими хімікатами.

Де навчатися на агронома

Необов'язково здобувати вищу освіту – достатньо буде коледжу в деяких напрямках діяльності. Здобути вищу освіту можна майже в будь-якому вузі сільськогосподарського профілю Росії. Наприклад:

  • Російський університет дружби народів,
  • РГАЗУ,
  • СпбГАУ.