Google smart lock

Anonim

Що таке Google Smart Lock, як увімкнути, вимкнути та налаштувати цю функцію. Чи варто використовувати Google смарт лок?

Що таке Smart Lock

Google Smart Lock (“розумний замок”) – технологія, розроблена компанією Google для пристроїв на базі Android, яка дозволяє обійти блокування екрана в деяких випадках. Наприклад, це буває корисно, коли в якості захисту встановлено довгий пароль, але користувач тільки-но заблокував телефон і хоче розблокувати його знову. Якщо технологія активована, знову вводити довгий пароль або малювати графічний ключ і т.п. більше не потрібно, екран буде розблоковано практично миттєво.

Є і інший варіант Smart Lock. Справа в тому, що така назва має відразу кілька технологій Google. Крім "розумного замку" на Android, Smart Lock - це ще й менеджер паролів у браузері Google Chrome. Дана опція дозволяє запам'ятовувати введені логіни та паролі на різних сайтах, що дозволяє входити на обліковий запис майже миттєво. Особливо актуально для тих, хто має велику кількість облікових записів на різних сервісах. Працює лише після авторизації в обліковому записі Google. Після одноразового входу до свого профілю на будь-якому сайті браузер Chrome запам'ятає дані та зберігатиме їх у себе. Ці дані також синхронізуються між пристроями та іншими браузерами Chrome. Наприклад, після авторизації у певному сервісі в браузері Chrome з використанням Smart Lock, вхідні дані збережуться, і можна буде миттєво увійти до того ж сервісу вже з телефону.

Як працює Smart Lock

Як працює розумний замок Smart Lock

Розумний замок дозволяє спростити розблокування екрана в кількох випадках:

  • За наявності з'єднання з безпечним (довіреним) пристроєм. У налаштуваннях технології можна додати пристрої, які є довіреними. Наприклад, бездротові навушники, розумний годинник або фітнес браслет. Це означає, що якщо в момент розблокування пристрою до нього буде підключено хоча б один із безпечних пристроїв, розблокувати екран можна буде звичайним “свайпом” екраном.
  • При знаходженні в безпечному місці. Технологія дозволяє сформувати список місць, де пристрій буде постійно розблоковано (для зняття захисту потрібно буде просто провести пальцем по екрану). Можна додати, наприклад, домашню та робочу геолокації.
  • Якщо є фізичний контакт. Смартфон також залишатиметься розблокованим, якщо він перебуватиме в руці, сумці або, наприклад, кишені. І все-таки це не найнадійніший і безпечніший спосіб, адже пристрій не зможе зрозуміти, з ким здійснено фізичний контакт.
  • При включеному голосовому управлінні. Наприклад, якщо екран пристрою заблоковано, можна сказати фразу “О'кей Google”, щоб переглядати сайти та здійснювати велику кількість інших дій. Звичайно, якщо пристрій дізнається голос власника.
  • Якщо встановлено розблокування по обличчю. Практично в кожному сучасному пристрої серед способів розблокування є розпізнавання обличчя. Це також дозволяє обійти стандартний спосіб, потрібно просто подивитися в екран.

Як працює менеджер паролів Smart Lock

Для роботи цієї функції потрібна наявність браузера Google Chrome, а також авторизація в обліковому записі Google. Відразу після авторизації кожен пароль та логін запам'ятовуватиметься програмою, що дозволить відвідувати будь-які ресурси без необхідності вводити дані постійно. Ця функція зручна і тим, що синхронізує дані між усіма пристроями, що підтримуються.Дуже зручно, але ненадійно, тому що якщо сторонній людині вдасться отримати один з пристроїв і розблокувати його, він зможе увійти в будь-який сервіс.

Як увімкнути або вимкнути Smart Lock

Менеджер паролей

Активувати або деактивувати менеджер паролів Smart Lock досить просто на будь-якій платформі.

  1. Відкриваємо браузер Google Chrome на мобільному пристрої або комп'ютері;
  2. Знаходимо кнопку меню “три точки”, натискаємо на неї та переходимо в розділ “Налаштування”;
  3. Тут потрібно знайти розділ “Автозаповнення” та вибрати пункт під назвою “Паролі”;
  4. Включаємо опцію “Пропонувати збереження паролів” та “Автоматичний вхід” (друге – за бажанням, для зручності).

Тому, за бажання, можна також включити запам'ятовування та автоматичне заповнення потрібних полів засобами оплати або адресами електронної пошти, номерами телефонів тощо.д. Для цього в пункті 3 потрібно вибрати рядки "Способи оплати", "Адреси або інші дані". Тут же можна і вручну додати будь-яку картку та користуватися нею як способом оплати або дані про будь-яку організацію, електронну пошту, адресу, номер телефону та іншу інформацію. Нові дані будуть з'являтися автоматично.

Розумний замок

Щоб увімкнути цю функцію, достатньо зробити кілька дій.

  1. Відкриваємо налаштування пристрою, після чого переходимо до розділу “Безпека” (або “Блокування екрана” – назва залежить від версії операційної системи);

  2. Встановлюємо будь-який спосіб блокування (головне, щоб стояла хоч якась захист), крім звичайного "свайпа" по екрану;

  3. У розділі “Безпека” шукаємо пункт “Trust Agents” (пункт може бути як англійською, так і російською), переходимо в нього та активуємо “Smart Lock”;
  4. Повертаємось у розділ безпеки та знаходимо рядок “Smart Lock”, натискаємо на неї. Відкриється вікно, в якому і вибираємо потрібний вигляд розумного замку.

Як налаштувати Smart Lock

Менеджер паролей

Для налаштування менеджера паролів повертаємося до інструкції з увімкнення та дивимося пункт 3. На цьому етапі можна вибрати будь-яку категорію автозаповнення: “Паролі”, “Способи оплати”, “Адреси та інші дані”. Видалення та додавання будь-яких даних здійснюється з цього меню. Виняток: додавання паролів (браузер пропонує зберегти автоматично, як тільки зрозуміє, що певний пароль від сервісу не був збережений раніше).

Розумний замок

Для налаштування технології розумного замку необхідно знайти меню “Безпека” в налаштуваннях пристрою, після чого знайти розділ “Smart Lock” та відкрити його. У вікні з'явиться кілька "фішок" технології: "фізичний контакт", "безпечні місця" і "надійні пристрої".

  • Перша дозволяє тримати пристрій розблокованим (екран можна погасити, але вводити графічний ключ, пін-код та інше більше не потрібно), якщо виконується умова: є фізичний контакт.
  • Друга опція дозволяє додати безпечні місця на карті, в яких девайс також не блокуватиметься (вірніше, екран). Для роботи необхідно увімкнення геолокації.
  • Завдяки третьому рядку можна додати пристрої, які прив'язуються до смартфону через Bluetooth. Наприклад, розумний браслет. Якщо буде виявлено підключення між телефоном і браслетом, екран не блокуватиметься (достатньо провести по ньому). Можна додати кілька пристроїв, при цьому, якщо підключення не буде з жодним, екран блокуватиметься постійно.

Чому варто відключити смарт лок

Найважливіша причина для відключення технології (як розумного замку, так і менеджера паролів) – порушення безпеки.У випадку з менеджером паролів та інших даних у Google Chrome все сумніше. Якщо пристроєм заволодіє будь-хто інший і йому вдасться розблокувати екран, можливо, йому вдасться вкрасти особисті дані (способи оплати, паролі тощо). Щоправда, щоб отримати доступ до такої опції, потрібно ввести пароль від пристрою (пін-код або графічний ключ, встановлений у налаштуваннях безпеки). Розумний замок також не дуже безпечне рішення. Принаймні одна з його опцій – виявлення фізичного контакту. Пристрій не зможе виявити, з ким встановлений контакт: з власником або третьою особою і, відповідно, може розблокувати екран.

Друга причина – швидша розрядка пристрою. Йдеться про розумний замок Smart Lock. Адже якщо активувати функцію “Безпечні місця”, то доведеться постійно тримати увімкненим GPS, що споживатиме більше енергії.

Запитання експерту Які пристрої підтримують розумний замок?

Android пристрої підтримують цю технологію, починаючи з версії 5.0 Lollipop. Яка версія Chrome підтримує автозаповнення?

Ця функція з'явилася у версіях браузера 2013 (24.0.x – 25.0.x і пізніх) Чи можна користуватися автозаповненням Smart Lock у браузерах, крім Chrome?

В інших браузерах існують альтернативні функції, але Smart Lock, розроблена Google, є тільки в Chrome.