Контрастність телевізора

Anonim

Контрастність телевізора – це відношення яскравості найсвітлішої ділянки картинки до темного. Контрастність впливає на якість зображення і сприйняття його глядачами, і тому є однією з найважливіших характеристик телевізора. Однак параметр вимірюється за допомогою спеціальних приладів, і простому покупцеві доводиться вірити відомостям на коробці телевізора без можливості їх перевірити. Користуючись цим, виробники нерідко завищують реальні показники для залучення покупців.

Яка контрастність телевізора краща

Розрізняють статичну та динамічну контрастність. Статична чи природна вимірюється на «стоп-кадрі» у час, а динамічна – в русі. Розумні телевізори автоматично відстежують відео, що програється на екрані і підлаштовують значення під нього. Екрани з високою статичною контрастністю забезпечать кращу якість і точність відображення.

Контрастність позначається відношенням чисел. Якщо в інструкції написано, що вона становить 3500:1, це означає, що білі ділянки світліші темних у 3,5 тис разів. Від співвідношення залежить, наскільки насиченим виглядатимуть темні тони та наскільки яскравими – світлі. Контрастність бюджетних телевізорів не перевищує показник 5000. Від 5000 і вище - телевізори дорожчі, а у найдорожчих - 10000.

Що таке яскравість телевізора

Яскравість – це відношення сили світла до площі поверхні, що світиться. Простіше кажучи, яскравість визначає, наскільки людині комфортно дивитиметься телевізор в умовах різної освітленості і яке навантаження виявляється на очі.Вимірюється в кд/м 2. Яскравість плазмових телевізорів найбільша, РК-екрани становлять більш мізерний діапазон, тому що світла доводиться проходити крізь шар не повністю прозорих рідких кристалів.

Яка яскравість має бути біля телевізора

Вибрати телевізор із оптимальною яскравістю в магазині досить складно, тому що об'єктивній оцінці заважає яскраве штучне освітлення від ламп. Але основний принцип: що більше яскравість, то краще. Крім того, її легко можна налаштувати вдома.

Як настроїти яскравість і контрастність на телевізорі

Сучасні телевізори дозволяють налаштувати необхідні параметри вручну після покупки. Для налаштування можна завантажити заздалегідь тестові картинки, на вигляд яких відрегулювати яскравість і контрастність до оптимального рівня. Щоб завантажити їх, необхідно вставити в телевізор флешку USB або жорсткий диск, увійти в меню за допомогою спеціальної кнопки на пульті (це може бути кнопка Menu, Settings та ін.).). Уточнити, як це зробити можна в інструкції. Кожен параметр можна налаштовувати або за окремою картинкою, або за загальною. Останній спосіб менш точний.

Налаштування яскравості

Яскравість вважається оптимальною, коли всі відтінки сірого видно, і не втрачається деталізація об'єктів на темному тлі.

Сначала потрібно максимально підняти рівень яскравості, щоб чорні смуги стали сірими, а потім, зменшуючи повзунок, досягти поступового переходу від сірої верхньої смуги до чорної нижньої. У разі природного денного освітлення зазвичай буває досить близько 50% яскравості. Для темніших приміщень яскравість зменшують, щоб знизити навантаження на очі, для освітлених – збільшують.

Важливо: телевізор не варто ставити навпроти вікна, інакше сонячне світло заважатиме хорошому відображенню кольорів.

Налаштування контрастності

Налаштування контрастності схоже і одночасно протилежне налаштуванню яскравості. На цей раз тестова картинка береться не чорна, а біла і регулюються світлі тони.

Спочатку контрастність викручується так, щоб зникли всі сірі відтінки і залишився білий. Потім, поступово пересуваючи повзунок вліво, добиваються відображення всіх відтінків сірого.

Поради щодо вибору телевізора для дому

Ринок пропонує великий вибір телевізорів, і знайти відповідний за вигідною ціною стає проблематично. Декілька нюансів, на які слід орієнтуватися при покупці:

  • Розмір або габарити. Під телевізор заздалегідь потрібно визначити місце і прикинути максимально можливу довжину і ширину екрана, щоб випадково не купити телевізор, який не влізе, або занадто маленький.
  • Діагональ екрану. Не сліпо брати найширшу діагональ, це не гарантія відмінного зображення. На якість відображення впливає відстань до телевізора (виробники рекомендують відстань в 1, 5-2, 5 діагоналі) та якість матеріалу, що програється. Якщо кімната маленька, а контент сумнівної якості, що переглядається, краще зменшити діагональ. У разі переглядів фільмів у широкій роздільній здатності та наявності достатнього простору в приміщення, можна взяти діагональ більше.
  • Тип матриці. Ринок пропонує три типи: LED, QLED та OLED. Технологія LED схожа на технологію РК-екранів, тільки тут використовуються світлодіоди. Це найпоширеніший тип матриці. QLED – більш вдосконалена версія, а OLED – технологія, в основі якої лежать органічні світлодіоди, що забезпечують повне перенесення кольорів. Вони найдорожчі їх усіх.
  • Якість звуку. Залежно від ціни звукопередача може відрізнятися.
  • Додаткові функції. Можливість Bluetooth дозволить використовувати бездротові навушники, а підтримка HDR робить картинку максимально соковитою та різкою. А ось функцію 3D можна знайти тільки на старих моделях, на сьогоднішній день телевізори з 3D вже не випускають.
  • Кількість роз'ємів. Їх має вистачати на всі додаткові пристрої. Краще, якщо роз'єм HDMI буде два-три для підключення медіаприставок і ігрових консолей, і хоча б один роз'єм для USB.
  • Частота розгортки. Чим вона більша, тим більше плавно програється відео. Висока частота розгортки необхідна лише в тому випадку, якщо планується грати у відеоігри на приставці.

Відповіді на питання, що часто ставляться

Питання експерту Тож яка контрастність телевізора все-таки краща?

Однозначної відповіді на це питання немає, тому що все залежить від індивідуальних особливостей: ваших смакових уподобань, освітленості приміщення та його розмірів.Налаштування за замовчуванням підходять не всім, тому спочатку після покупки відразу налаштуйте потрібні характеристики. Я правильно розумію, що під різні фільми потрібно налаштовувати свої параметри зображення?

Чи не забороняється, якщо вам потрібно найбільш повне відображення реальних фарб, але це необов'язково. Сучасні моделі телевізорів автоматично «підганяють» оптимальні параметри під відео на екрані і для перегляду фільму не потрібно проводити додаткове налагодження. Чи обов'язково шукати телевізор із функцією динамічної контрастності?

Ні, не обов'язково. Ця функція – невеликий «розумний» доповнення до наявних характеристик. Хоча й такі телевізори здатні контролювати спрямований на екран світловий потік, вони завжди здатні точно прорахувати необхідний рівень яскравості чорно-білого. Що робити, якщо я не знаю, які яскравість і контрастність мені потрібні при перегляді фільму?

На цей випадок пристрій має вбудовані режими зображення: динамічний, HDR, кіно, спорт і т.д. в залежності від моделі, при виборі яких, встановиться задане налаштування контрастності, яскравості та чіткості об'єктів, що відображаються. Можете клацнути ці режими, порівнюючи їх між собою, і включити сподобався. Кожен режим має свої плюси і мінуси, тут уже все залежить від ваших уподобань.