Як перевірити телефон на оригінальність

Anonim

Питання про покупку неоригінального пристрою спокушає доступністю ціни. Однак, погоджуючись на таку угоду, треба розуміти, що під кришкою може опинитися кіт у мішку.

Які пристрої підробляють найчастіше

Тим більше прикро, коли купівля за нормальну ринкову вартість виявляється не заводською. Оце вже шахрайство з боку продавця. Тут потрібно бути дуже уважним і вже при покупці звертати увагу ще й на такі деталі, як:

  • зовнішній вигляд,
  • якість складання;
  • однорідність екрана;
  • особливості програмної начинки;
  • комплектацію;
  • итоговую стоимость.
Найчастіше підробляють відомі і дорогі моделі, такі бренди як Еппл і Samsung. Хоча останнім часом великий попит мають і китайський якісний товар таких компаній як Ксіомі, Мейзу, Віво, Нокіа та інші.

Розглянемо приклади пропозицій з Інтернету на мобільні телефони у порівняльній таблиці.

Аналоги Ціна оригіналу Ціна підробки
Apple iPhone 11 Pro Max 64GB 100 000 рублів 20 000 рублів
Apple iPhone 11 64GB 60 000 рублів 15 000 рублів
Apple iPhone X 64GB 55 000 рублів 13 000 рублів
Apple iPhone 8 64GB 40 000 рублів 10 000 рублів
Apple iPhone 7 32GB 30 000 рублів 6 500 рублів
Apple iPhone 6s 32GB 25 000 рублів 5 000 рублів
Samsung Galaxy S9+ 64GB 40 000 рублів 9 500 рублів
Xiaomi Mi Note 10 128GB 40 000 рублів 9 500 рублів
Huawei P30 128GB 40 000 рублів 9 500 рублів
Samsung Galaxy S10e 128GB 46 000 рублів 11 500 рублів
нижня планка в ціні може бути на рівні 2-3 тисяч рублів. Саме стільки коштують дешеві китайські екземпляри, на основі яких потім виходять імітації престижних компаній з успішним маркетингом та чистою репутацією.

У перелік телефонів, що найбільш підробляють, у світі потрапляють продукти від Самсунга (30, 1% підробок), корейського Ксіомі (37, 3% копій), американського лідера ринку, компанії Епл (хоча за рахунок системи безпеки iOS дублікат можна швидко обчислити після включення).

Важлива загроза купівлі фікції в тому, що вона виготовляється з комплектуючих сумнівної якості. Це згодом позначається на працездатності, швидкодії та навіть іноді безпеці. Дешеві та застарілі технології можуть виглядати красиво, але за фактом не принесуть задоволення від використання.

Крім того, йдеться не лише про фізичну, а й інформаційну безпеку. Підроблені прошивки можуть містити команди, які надсилають інформацію третім особам. Це може стосуватися фінансових даних із банківських додатків, особистих даних з держпослуг та іншої важливої ​​інформації, якої ви не хочете ділитися з широким загалом.

1. Перевіряємо телефон на оригінальність за IMEI

Один із найпоширеніших і найпростіших способів переконатися в тому, що придбаний пристрій оригінальний, - перевірка спеціального шифру під назвою IMEI.Це унікальний код, який надається кожному окремому пристрою виробником. Він розшифровується як «міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання».

Комбінація складається з 15 символів, які відповідають за такі дані:

  • 6 перших цифр – номер партії;
  • 2 наступні – код країни;
  • 6 символів після – серійний ідентифікатор гаджета;
  • останній знак – код унікальності.

Щоб знайти цей код, потрібно підняти документацію, яка йшла в комплекті, взяти оригінальну коробку або знайти наклейку на самому пристрої. Також IMEI прописується в налаштуваннях прошивки. USSD-запит на відображення коду викликається як 06. Щоб переглянути код у прошивці, доведеться зайти в розділ «Налаштування», вибрати рядок «Про телефон», запитати «Загальну інформацію». У вікні потрібно шукати відповідний рядок.

Повний збіг IMEI-номера – обов'язково, але недостатня умова, щоб повністю бути впевненим в оригінальності телефону. Справа в тому, що фізично цей номер можна скопіювати з одного оригінального зразка та тиражувати на цілу партію фальшивок. Тому краще продовжити перевірку й іншими способами.

Ще один спосіб того, як подивитися всю технічну інформацію - використовувати Гугл-акаунт. Для цього:

  • заходимо в особистий кабінет;
  • кликаємо на значок Android;
  • відкриваємо список із прикріпленими пристроями, по кожному з яких прописані модель IMEI, МАС-адреса та інші дані.

2. Перевірка за серійним номером через офіційний сайт

Окрім співвідношення кодів у пам'яті телефону та коробки, є варіант – звернутися до виробника. У єдиній базі даних кожної великої компанії є сервіс встановлення факту оригінальності. Посилання на ресурси основних лідерів ринку:

  • для продуктів від Xiaomi - www.mi.com;
  • сервіс від Meizu - mymeizu.ru;
  • перевірка Samsung - www.samsung.com;
  • верифікація «яблучних рішень» - apple.com;
  • портал для споживачів Huawei або Honor - consumer.huawei.com;
  • Nokia краще перевіряти тут.

Перевірці оригінальності смартфона присвячена велика кількість відеороликів у мережі. Ось одне з коротких відео про те, як бути розумнішими за ошуканців і не купити фейк.

3. За зовнішніми ознаками

Екстер'єр смартфона – це тема окремого пункту, до якого потрібно виявляти максимальну уважність.Покрутивши в руках телефон, можна оцінити якість матеріалів та складання. Обов'язково порівняйте зовнішній вигляд із фотографіями офіційних релізів техніки. Навіть маленька смужка білої рамки, якої не повинно бути, може видати підробку.

Важливий нюанс – розташування кнопок, камери, датчиків, роз'ємів. Дуже часто недбайливі китайські майстри плутають їхнє місцезнаходження, що видає «сіру трубку». Криві написи, неякісний друк, помилки у найменуванні бренду чи моделі також стають предметом для того, щоб насторожитися. Пластик замість металу, пластик замість скла, дешеві матеріали - привід відмовитися від покупки.

Оригінальні трактування такі, як Sansung, Aplee, Xioami – явна ознака фальшивки.

4. За характеристиками

Об'єктивний спосіб перевірки – відповідність заявлених характеристик тим, що є на пристрої у вашій руці. Справа в тому, що основні технічні параметри доступні у відкритому доступі. Але далеко не завжди вони дотримуються при виробництві «сірої» техніки.

Перелік системних налаштувань можна знайти у відповідному пункті меню «Про телефон».

5. За допомогою сервісного коду

Це додатковий ступінь безпеки, який реалізований у продуктах південнокорейського бренду (номер два на ринку) – Samsung. Враховуючи, що їхні телефони мають великий попит і заслужили любов і повагу, на підробку можна нарватися.

Спеціально для цього придумана можливість введення секретного коду, який працює тільки з оригінальними екземплярами.

Якщо операція призводить до помилки або ігнорується системою, то до якості смартфона є великі питання.

6. За тонкощами у програмному забезпеченні

Предвстановлені програми також є помічником у виявленні дублікатів. Фірмові прошивки досить складно скопіювати. Такі у великих виробників:

  • Xiaomi працюють під системою MIUI,
  • Meizu - на платформі Flyme,
  • Samsung оснащені TouchWiz,
  • iPhone використовує iOS.

Важливий нюанс – якість перекладу функціоналу. Компанія, що поважає себе, відноситься з трепетом до локалізації. Наявність помилок, друкарських помилок та мовних неузгодженостей у якісних гаджетах виключена. Працездатність та продуктивність – ще один показник. Всі опції повинні включатися плавно і швидко.

Дані про програмне забезпечення відображаються в установках телефону. Якщо є підозри, можна порівняти назву та версію програми з інформацією на офіційному сайті заводу-виробника.

У підробках не передбачено можливості створення особистих кабінетів у Google. Взагалі шахраям не дуже важливо, наскільки швидко і правильно працює імітація, головне, щоб вона включалася і на перших хвилинах використання була наближена до оригіналу. Додаткове встановлення фішингових та шпигунських програм разом із необхідним контентом також ніхто не скасовував.

Якщо перевіряється на справжність iPhone, то зверніть увагу на швидкість і якість роботи App Store. Швидше за все, під ним буде ховатися Google Play або імітація, написана на Java. У ході роботи це буде легко розпізнати. Також ITunes на комп'ютері працюватиме тільки з оригінальним продуктом від Apple.

7. За ціною

Як уже згадувалося на початку статті, ціновий фактор є одним із найбільш визначальних. Чим ціна нижча, тим більший шанс придбати аналог. Експерти радять навіть не розглядати пропозиції, які в 2 і більше разів дешевші за ринок. Безкоштовний сир тільки в мишоловці.

Найефективніша стратегія пошуку – обійти кілька магазинів, зрозуміти середньоринкову ціну та вибрати найбільш оптимальний та економічно вигідний варіант.

На випадок якщо планується купувати телефон із рук, є безліч відео інструкцій з алгоритмом дій.

Незнайомий інтернет-магазин також є місцем підвищеного ризику. Пам'ятайте про це.

Додатки для просунутої перевірки

Спектр можливостей для перевірки широкий. Існують спеціальні програми, які допоможуть визначити справжність телефону. Такими утилітами є AnTuTu або CPU-Z.

Додатки доступні для завантаження на офіційних сайтах або в магазинах додатків. Використання їх безкоштовно.

Програмний код під час завантаження та запуску перевірки кнопкою «Verify Phone» автоматично почне перевірку. У вікні програми з'явиться QR-код, при скануванні якого з'явиться вичерпна інформація про справжність пристрою.

Варіантів результатів три:

  • Good – пристрій оригінальний, з ним усе гаразд;
  • Unknown – програма не змогла визначити справжність, але при цьому не зараховує гаджет до розряду підробок;
  • High copy – однозначно імітацій з усіма наслідками.

Аналог такого сервісу для Xiaomi – утиліта Anti-Fake. Принцип роботи аналогічний до попередньої програми. Також тут є можливість сканування штрих-коду. Підсумок перевірки: зелене поле (все добре) або червоне (у ваших руках липа).

Справжність маркування можна також перевірити за допомогою сервісу від ФНП Росії. Воно актуальне для цифрової техніки, ліків та шуб. Повноцінний запуск у роботу стартує з 1 січня 2020 року. Назва програми «Перевірка маркування товарів». Програма розповсюджується безкоштовно та доступно для завантаження в магазинах мобільних телефонів.

Підбиваючи підсумки, резюмуємо. Щоб бути ще більш уважним для вибору цифрового пристрою. Зверніть увагу на ряд ознак, які допоможуть розпізнати дублікат:

  • розташування кнопок в іншому місці;
  • нестандартні пропорції корпусу та основних конструктивних елементів;
  • дивний вид програм, дизайн несхожий на оригінальні;
  • дуже повільний процесор, який «замислюється» при виконанні простих дій;
  • відсутність спалаху біля камери (для деяких аналогів).

Будьте пильними і співвідносите бажання заощадити зі здоровим глуздом.