Як вибрати діагональ телевізора

Anonim

Щоб зрозуміти, як вибрати діагональ телевізора. Слід проаналізувати основні параметри техніки та застосовувати їх до того чи іншого приміщення. Важливими є такі моменти, як діагональ, роздільна здатність екрана, розмір і кут перегляду. Необхідно зіставити всі дані та прийняти правильне рішення.

Які діагоналі та дозволи бувають біля телевізорів

Більше не означає – краще, а бюджетне обладнання з низьким дозволом зіпсує все враження про перегляд.Розмірна таблиця телевізорів нового покоління варіюється від 15.6 до 100 дюймів. Вибирати розмір потрібно, точно знаючи, в якій кімнаті стоятиме телевізійна техніка. Існують невеликі моделі та повноекранні варіанти, які потребують великого простору.

Діагональ дисплея вказана не тільки на коробці, але також на пристрої. Вона виступає у вигляді маркування: поєднання латинських букв та цифр. Діагональ – це відстань між двома протилежними кутами монітора, тому вона завжди більша, ніж розмір обладнання. Діагональ – це дві перші цифри, зазначені у маркуванні приладу. Цей показник означає дюйми.

На замітку! Розміри техніки безпосередньо впливають на ціну обладнання.

Параметри вибору діагоналі

Дані про діагоналі – це відстань через весь екран з верхнього кута до нижнього. Важливо розуміти, що розмір екрана прописується у дюймах. Чим більший діагональ, тим більший кут огляду.Цей параметр залежить від розміру кімнати. Великий телевізор у маленькому приміщенні виглядатиме неорганічно, вплине на якість зображення та сприйняття передач. Основні нюанси:

  1. Нові моделі телевізорів представлені як 16:9.
  2. Поширені моделі з Full HD, HDR.
  3. Чіткість залежить від щільності пікселів, що впливає на якість картинки.

Якщо екран складає 32″ і щільність дорівнює 625 пікселям, відстань від оглядового місця від телевізора повинна бути не менше 2-3 метрів. Якщо пікселів більше, комфортно можна здійснювати огляд з відстані до двох метрів. Якщо вибрано LED-телевізор, там замість пікселів встановлено РК-матриця. Спеціальні світлодіоди створюють підсвічування, і відтворюється зображення.

Кут перегляду та розмір екрану

Кутом огляду – це найкращий діапазон, звідки людина може відмінно розрізняти картинку на екрані телевізора. Хороше обладнання - це те, де кут наближений до 180 градусів. Тобто той телевізор хороший, який дозволяє насолоджуватися зображенням практично з будь-якого ракурсу. Тут також важлива гра світла, контрастність та насичення. Основні дані:

  1. Стандартні параметри падіння контрастності рівня 10 до 1.
  2. У технічних характеристиках приладу вказуються параметри лише горизонтального та вертикального кута огляду.
  3. Кут огляду залежить від того, як і куди буде встановлюватися техніка. Вертикальний варіант – коли телевізор встановлюється дуже високо, наприклад, у кафе чи кухні на холодильнику.

Не варто звертати увагу на цифри, які зрозумілі лише фахівцю. Щоб правильно вибрати кут огляду, краще довіритися своїм відчуттям та оку.

Діагональ і роздільна здатність екрана

Технології не стоять на місці, тому фахівці з електроніки намагаються підвищити показник якості зображення. Збільшення дозволить людям дивитися телепередачі на невеликій відстані, без негативного впливу на очі. Виявлено основні види дозволів із коефіцієнтами чіткості:

  • HD Ready – 2, 3;
  • Full HD – 1, 56;
  • Ultra HD – 0, 7.

Наприклад, ТБ з роздільною здатністю Full HD не можна дивитися ближче, ніж з 2, 5 метрів, але все залежить від діагоналі. Якщо цей показник дорівнює 250, це число необхідно розділити на зазначений коефіцієнт (1, 56). У результаті виходить відстань 160 см. цей показник потрібно перевести в дюйми. Також слід зважати на співвідношення висоти екрану до його ширини. Систематичну градацію ділять на два ТБ види: 4:3 та 16:9.ці параметри відповідають співвідношення сторін екрана ТВ. Щоб розкрити можливості ТВ Ultra HD, то оптимальний варіант діагоналі становить 40 дюймів.

Остання розробка Ultra HD дозволяє дивитися фільми з графічною роздільною здатністю 2D і 3D. Цей варіант часто використовують любителі комп'ютерних ігор, але такі ТВ-апарати коштують набагато дорожче. Якщо людина дивиться телепередачі з аналогічним мовленням, то набувати варіанту «ранку» немає сенсу. Такий вид трансляції не підтримує такий формат. Параметри дозволів:

Відстань перегляду та діагональ екрана

Не залежно від моделі та марки телевізора, існує рекомендована відстань для тієї чи іншої діагоналі. Стандартний варіант – це обладнання з діагоналлю 40 дюймів, але щоб повністю занурюватися в те, що відбувається на екрані, необхідна техніка габаритніша.Щоб визначити розмір телевізійної коробки, необхідно діагональ помножити на показник 1, 2, потім відняти відступ обода, якщо є. Наприклад, для 75-дюймового ТБ оптимальний параметр відстані від 2 метрів до 30 сантиметрів. Його можна збільшити, якщо ТВ-прилад останньої моделі з високою роздільною здатністю.

Ті моделі, що підтримують технологію LED, OLED показують шикарну картинку, але таке відтворення згубно впливає на сітківку ока, тому фахівці рекомендують збільшувати відстань між екраном та зоною перегляду. У цьому питанні важливо враховувати всі фактори:

  1. Звертати увагу на квадратуру приміщення та її форму.
  2. Висота, на якій перебуватиме пристрій.
  3. Важливо враховувати кількість пікселів. Чим вищий дозвіл, тим більше має бути відстань.

Для точного розрахунку можна скористатися онлайн калькулятором.Він має майже кожен відомий виробник побутової техніки на офіційному сайті компанії. Щоб отримати точні цифри, необхідно зайти на портал фірми, вбити необхідні параметри і подивитися розрахунок метражу. Щоб мати уявлення у цифрах, потрібно мати розуміння відстані та прийнятної діагоналі. Варіанти діагоналі та метражу:

  • до 17 – 2 м.;
  • до 25 – 3 м.;
  • до 35 – 4 м.;
  • до 45 – 5 м.;
  • до 55 – 7 м.;
  • до 80 – 10 м.
Раніше люди встановлювали телевізійні апарати на тій самій відстані: 3-4 метри. Такий показник є прийнятним для діагоналі від 30 до 40 дюймів, якщо ТБ менше, то користувачеві просто нічого не буде видно, а якщо більше, то постраждає зір. Тому важливо враховувати також кут зору та дозвіл.

Діагональ та місце встановлення

Вибираючи ТБ, необхідно точно знати, де він стоятиме. Йдеться не лише про метраж приміщення, а й про висоту, на якій знаходитиметься техніка. Не менш важливим є фактор призначення кімнати. Якщо це спальня, то людина бажає дивитись із комфортом фільми на великому екрані, а для кухні підійде невеликий телевізор простої модифікації. Існують і інші нюанси, залежно від розташування.

https://www.youtube.com/watch?v=4uCdtSpt4pA

Як обрати діагональ телевізора для кімнати

Крім власних переваг, необхідно враховувати такі аспекти, як: планування приміщення та розміщення меблів. Багато людей вішають РК-телевізори на спеціальні кронштейни, а інші встановлюють на журнальні столики, бо кожна сучасна модель має витончені підставки.Інші нюанси:

  1. Прилад повинен поєднуватися із загальною обстановкою. Існують моделі, виконані у темних та світлих тонах. Також можна вибрати техніку кольору хром, яка підійде під сучасну обстановку.
  2. Слід візуально виділити місце, де буде ТБ. Проводиться оцінка на відповідність телевізора до кімнати.
  3. Необхідно провести розрахунки: виявити за габаритами кімнати, яка діагональ виглядатиме органічно.
  4. Потрібно оцінити точки огляду. Слід встановлювати техніку таким чином, щоб бачити те, що відбувається на екрані, можна було практично з усіх ракурсів.
  5. Ставить побутову техніку слід подалі від обігрівальних приладів, шаф та подібних меблів, інакше є ризик подряпати екран.

ТВ повинен розташовуватися прямо навпроти зони перегляду (диван, обідній стіл і т.д.)

У невеликих кімнатах краще виглядають телевізори на стіні, а в просторих апартаментах краще подумати про встановлення техніки на невеликий столик. Такий спосіб монтажу дозволяє знизити ризик пошкодження техніки, але встановлення на стіну вимагатиме зайвих витрат. Не зайвим буде подумати про підсвічування для ТБ. Це дозволить знизити навантаження на очі під час перегляду передач у вечірній час.

На замітку! Середня ціна кронштейна варіюється від 3000 до 10000 рублів, залежно від габаритів ТБ та виду стіни.

Як вибрати діагональ телевізора для кухні

З кухонною кімнатою питання набагато складніше, адже це місце призначене в першу чергу для готування. Найчастіше його встановлюють холодильники, що неправильно. Людям постійно доводиться задирати голову, щоб подивитись на екран. Краще скористатися порадами, які стосуються кімнат і подумати про те, щоб провести установку на кронштейн.У зв'язку з тим, що кухні найчастіше невеликих розмірів, такий варіант установки дозволить не з'їсти простір.

Якщо на кухні є стінка для посуду, то можна встановити телевізор в одну з ніш. ТБ має бути спрямований на обідню зону. Для стандартної кухонної кімнати підходять телевізори з діагоналлю 32 або максимум 40 дюймів. Якщо кухня є вітальнею з великим простором, то завжди можна вибрати велику плазму, яку можна поставити в центрі однієї зі стін. Тоді у мешканців буде можливість бачити зображення на екрані практично з будь-якого кута приміщення.

Наслідки неправильного вибору діагоналі

Якщо встановити ТБ у неправильному місці, то це серйозно позначиться не лише на комфорті перегляду передач, але й на здоров'ї людини. Явні наслідки:

  1. Якщо ТБ перебуватиме надто високо, то доведеться постійно задирати голову.
  2. Серйозно страждає середні, якщо дивитися телевізор під неправильним кутом.
  3. Якщо обладнання буде занадто далеко, то людині доведеться напружувати очі, а якщо занадто близько, то буде зіпсована якість телевізійної картинки.

Розташування ТБ має бути на рівні очей: не вище, не нижче. Не менш важливим є співвідношення габаритів техніки та приміщення.

Запитання експерту Яке місце вибрати для телевізора?

Необхідно, щоб прилад був суворо навпроти глядача. Бічний перегляд дозволено лише у крайньому випадку. Як визначитися із розміром діагоналі?

Слід виміряти відстань від основного місця, звідки дивитися ТБ до самого обладнання. Чи можна ставити телевізійну техніку біля вікна?

Не варто. Тому що це вплине на яскравість та контрастність. Ці параметри екрана доведеться збільшувати, що негативно вплине на зір. Лікарі забороняють дивитися телевізор у темряві. Як убезпечити зір?

У зв'язку з тим, що екран – це штучне фонове освітлення, краще включати додаткове підсвічування, наприклад у вигляді лампи. Які стандартні параметри для встановлення середнього розміру телевізора?

Для максимально комфортного перегляду необхідно встановити телевізор на відстані 2-3 метри його діагоналей. Стандартні параметри в цифрах: 300/2, 5/2, 54=47, 24 Один дюйм – це скільки?

1 дюйм дорівнює 2,54 см. Як самостійно провести розрахунок діагоналі?

Розмір екрану характеризується довжиною поперечної лінії, тобто відстанню між верхнім лівим та правим нижнім кутом. Яка оптимальна роздільна здатність екрана?

HD Ready та Full HD. Чому багато продавців рекомендують покупець техніку з роздільною здатністю 4К?

4К - найвища роздільна здатність, яка виграти на відстані, скорочуючи його. Такі ТБ – дорогий сегмент, тому продавці охоче рекомендують його.

Основні критерії, за якими слід вибирати діагональ ТБ – це співвідношення розміру телевізійного апарату та параметри приміщення. Також немалу роль відіграє розташування обладнання. Якщо прилад стоїть на височини, необхідно ставити його під правильним кутом, щоб не було спотворення картинки. Для стандартних приміщень від 15 до 20 квадратних метрів оптимальний варіант – 40-дюймовий телевізор.