Як вибрати телевізор для дому

Anonim

Вибір телевізора для дому – відповідальне заняття, що вимагають від покупця уважного підходу до справи. У процесі вибору завжди значний ризик помилитися з моделлю. Відштовхнувшись від марних характеристик, людина може купити посередній телевізор з поганим екраном за досить високою ціною.

Правила вибору телевізора для дому

Щоб не допустити помилки при виборі, потрібно взяти до уваги кілька простих, але в той же час важливих правил і порад:

  1. Визначте для себе, що ви хочете отримати від нового телевізора. Якщо пристрій потрібний лише для перегляду ТБ, то не варто переплачувати за додаткові та абсолютно зайві функції.
  2. Розглядайте для покупки моделі від брендів, які мають своє представництво в Росії. В іншому випадку пристрій буде складно здати за гарантією.
  3. Дешевше купувати телевізор через інтернет. Але перед цим рекомендується особисто «помацати» пристрій в офлайн-магазині. Адже на картинках все може виглядати чудово, а на практиці покупка викличе винятково розчарування.
  4. Не варто сліпо довіряти продавцям-консультантам у магазині. Звичайно, співробітники можуть дати слушну пораду, але в той же час перед ними стоїть мета продати ту модель, яка має слабкий попит.
  5. Перед виходом до магазину рекомендується скласти для себе список цікавих моделей, які можна розглянути. Для зручного пошуку потрібного телевізора слід скористатися сервісом «Яндекс. Маркет» або «Е-каталог».
  6. Обов'язково ознайомтеся з відгуками реальних покупців. Адже навіть у перевірених брендів бувають провальні моделі.

Прийнявши до уваги зазначені правила, можна сміливо переходити до вибору телевізора.

За якими критеріями обирати

Середньостатистичний покупець помилково вважає, що потрібно купувати пристрій з максимальними значеннями по кожному з параметрів. Тому рекомендується вивчити по-справжньому важливі характеристики та їх призначення, а вже потім розглядати конкретні моделі ТВ-приймачів.

Визначте бюджет

Приходячи до магазину, де представлено величезну різноманітність моделей, покупець ризикує заплатити дуже багато грошей за телевізор, відштовхуючись від порад консультанта.

Перед походом до магазину необхідно визначити для себе, скільки грошей ви готові викласти за телевізор. Це необов'язково має бути точна сума.Наприклад, 25 чи 30 тисяч рублів. Варто виділити певну категорію: 25-30 тисяч або 50-60 тисяч. Сума може бути вищою або нижчою. Все залежить від можливостей покупця. Але як верхній поріг потрібно позначати ту кількість грошей, яку ви готові викласти прямо зараз.
Також слід розуміти, що неможливо купити приголомшливий телевізор за 10 тисяч рублів. У цій ціновій категорії представлені найпростіші моделі, що відрізняються простим дисплеєм та відсутністю багатьох корисних функцій. Тож сильно економити не варто. В іншому випадку ви будете розчаровані покупкою.

Тим не менше на дачу умовний телевізор за 10-15 тисяч рублів підійде без будь-яких нарікань. Також у дорогих телевізорах немає потреби, якщо йдеться про подарунок для людини старшого покоління. Напевно він не буде розбиратися у великому різноманітті функцій і просто дивитися кабельне ТБ.

Тип матриці

Якість зображення безпосередньо залежить від того, яку матрицю виробник встановив у свій телевізор. Тому слід розрізняти кілька основних видів матриць, актуальних сьогодні:

  • LED;
  • QLED;
  • OLED.

LED

LED – це класичні рідкокристалічні матриці. Також їх називають LCD, що в принципі є тим самим. LED-матриці у свою чергу мають 2 основних підвиди:

  • IPS – з горизонтальним розташуванням кристалів;
  • VA – з вертикальним розташуванням.

Екран IPS здатний порадувати широкими кутами огляду і відносно непоганою передачі кольорів.А VA відрізняється глибоким рівнем чорного кольору, що досить рідко зустрічається в панелях типу LCD Як би там не було, LED-матриці використовуються у бюджетних телевізорах. У середньому та преміальному сегментах виробники вибирають якісніші матриці.

QLED

QLED – вдосконалена версія LED-панелей. На відміну від попередника, тут для підсвічування використовуються сині світлодіоди. Це дозволяє досягти принципово більш високого рівня кольору.

Багатьом здається, що OLED і QLED – це практично одне й те саме. Але два типи матриць не мають між собою нічого спільного. QLED більше схожа на класичні LED-панелі, ніж на OLED.

OLED

OLED – це найпросунутіший тип матриць, що існують на даний момент. Вони готові порадувати неперевершеною якістю перенесення кольорів і неймовірно глибоким чорним кольорів. Але в той же час OLED-матриці схильні до вигоряння при тривалому використанні на максимальному рівні яскравості.

У будь-якому випадку вибір того чи іншого типу матриць багато в чому залежатиме від зазначеного бюджету. Але за рівної ціни рекомендується купувати телевізори з QLED, а не LED і, відповідно, OLED, а не QLED.

Діагональ і роздільна здатність екрана

Це головна характеристика, на яку звертає увагу покупець. Поняття «діагональ» і «дозвіл» дуже щільно пов'язані, але при цьому мають принципово різне значення.

Діагональ є розміром екрана. Це довжина відрізка, який можна провести від правої верхньої точки телевізора до нижньої лівої. Тобто відрізок поєднує між собою діагональні точки. Діагональ вимірюється в дюймах.

1 дюйм=2, 54 сантиметри.

Покупець повинен сам визначитися, телевізор якої діагоналі йому потрібен. Але, виходячи із загальноприйнятих параметрів, можна порадити робити вибір на користь наступних показників залежно від приміщення:

  • кухня – до 32 дюймів;
  • невелика житлова кімната – до 43 дюймів;
  • зал – 43-55 дюймів;
  • велике просторе приміщення – понад 55 дюймів.

Нарешті, діагональ не можна розглядати у відрізку від роздільної здатності екрана. Під роздільною здатністю розуміється співвідношення пікселів, розташованих по горизонталі та вертикалі. На цьому виробники часто економлять, виставляючи мінімальне значення при значній діагоналі. У той самий час покупці нерідко переплачують, вибираючи моделі невеликого розміру із великим дозволом.

Можна дати кілька рекомендацій щодо вибору роздільної здатності, виходячи з діагоналі екрана:

  • До 32 дюймів – HD або FullHD;
  • 32-43 дюйми – FullHD або 4К;
  • Понад 43 дюйми – тільки 4К.

Це ідеальне співвідношення, але ви завжди можете вибрати менш вражаючу роздільну здатність. Щоб напевно визначитися з тим, наскільки добре показує телевізор з тією чи іншою роздільною здатністю, рекомендується відвідати магазин і подивитися моделі з різними показниками наживо.

Тип підсвічування

Від типу підсвічування теж залежить підсумкова якість зображення. На даний момент прийнято виділяти пряме та світлодіодне підсвічування. Кожен тип пов'язаний з певною матрицею.

Наприклад, на панелях LED і QLED використовується світлодіодне підсвічування. У неї не найвище пікове значення, а чорний колір помітно вицвітає на низькому рівні яскравості. Тому виробники розробляють спеціальні технології вдосконалення. Наприклад, Edge LED та Direct LED. Вони здатні гарантувати якіснішу кольоропередачу.

Але оптимальним варіантом було і залишається пряме підсвічування, яке характерне для OLED-телевізорів. Щоб екран мав достатній рівень яскравості, виробнику не потрібно встановлювати панель світлодіодів. Кожен піксель підсвічується самостійно. Завдяки цьому забезпечується неперевершена передача кольорів і досить високе значення пікової яскравості.

І хоча пряме підсвічування має масу плюсів у порівнянні з конкурентами, багато для покупця визначає ціна. Тому у випадку, якщо ви не готові викладати значну суму за телевізор, рекомендується вибирати моделі, у яких підсвічування реалізовано шляхом розташування світлодіодів за матрицею. Воно притаманно матриць типу Direct LED.

Со смарт або без

Ще одним важливим показником при виборі телевізора є наявність або відсутність підтримки технології Smart TV. І тут знову необхідно відштовхуватися від своїх переваг.Якщо ви звикли просто дивитися телевізор і не користуєтеся інтернет-сервісами (онлайн-кінотеатри та YouTube), то вибирати модель зі Смарт-ТВ абсолютно необов'язково.

Але в той же час потрібно взяти до уваги той факт, що моделі з підтримкою Smart TV сьогодні не настільки дорожчі, ніж звичайні телевізори. Тому все-таки рекомендується трохи переплатити за актуальну технологію, яка, напевно, стане в нагоді в майбутньому.

Частота і час відгуку

Такі характеристики, як частота і час відгуку екрана, важливі вузькому колу людей. Частота виражена в тій кількості кадрів, яка одночасно може видавати телевізор. Наприклад, якщо його частота становить 120 Гц, він відображає до 120 кадрів в секунду.

Проблема полягає в тому, що всі фільми виконані з частотою кадрів 24 fps. Тобто, від екрану на 120 Гц не буде ніякої користі.Інша справа - ігри, де частота кадрів має безпосереднє значення у досягненні високих результатів. Тому, якщо ви плануєте грати на телевізорі, є сенс вибрати модель з підвищеною частотою.

Аналогічна ситуація з часом відгуку, що виражається в мілісекундах. Від цього показника залежить те, як швидко здійснюється зміна пікселів. Середньостатистичний користувач не помітить різниці між часом відгуку 1 мс і 5 мс. Відмінності починають виявлятися лише у найбільш динамічних сценах. Екран з меншим часом відгуку порадує більш плавним переходом.

Звук

Дуже важлива характеристика, яку в жодному разі не можна обділяти увагою. Адже від якості звуку безпосередньо залежить занурення в те, що відбувається на екрані.

Як правило, всі телевізори мають стереодинаміки.Вони забезпечують величезне звучання. Динаміки можуть бути різної потужності: 5, 10, 20 Вт і таке інше. Чим потужніший динамік, тим гучніший звук. Насправді немає сенсу переплачувати більш високий рівень гучності. Зрозуміло, якщо ви не дивитеся телевізор у великій компанії в рамках великої площі.

Незважаючи на те, що практично всі телевізори мають стереозвук, звучать моделі по-різному. Тут першому плані виходить технологія звучання. Якщо телевізор підтримує сторонню опцію, наприклад Dolby Atmos, звук буде ще більш об'ємним і якісним.

Але скласти загальне враження про пристрій, дивлячись на заявлені характеристики, досить складно. Тому рекомендується на власні очі переконатися у високому чи низькому рівні звучання ТВ-приймача. Відвідайте магазин і попросіть продавця-консультанта увімкнути телевізор, щоб оцінити звук.

Кольорове охоплення

Це та характеристика, від якої залежить достовірність виведеної інформації на екран. Говорячи простою мовою, колірне охоплення – це кількість кольорів, які здатний відобразити телевізор. Чим вище цей показник, тим якіснішою буде картинка.

Ширина колірного охоплення безпосередньо залежить від матриці пристрою. Зазвичай ЦО вище у OLED-матриць, так що за якісніше зображення все одно доведеться трохи переплатити. Будьте готові до цього і обов'язково розгляньте переваги широкого охоплення кольорів самостійно при відвідуванні магазину.

Плоский екран або вигнутий

Виробники телевізорів щороку намагаються придумати нові особливості, щоб продати пристрій дорожче. Так, останнім часом набирають популярності ТВ-приймачі із вигнутими екранами. За заявою виробника, вигнутість має забезпечити повне занурення у процес.

Але на практиці перевагу можуть оцінити лише власники аналогічних моніторів, перед якими геймер сидить дуже близько. У випадку з телевізором це не працює, тому вигнутий екран – марна переплата.

Кількість HDMI-портів

Телевізор оснащується різними портами для підключення зовнішніх пристроїв. Головним інтерфейсом сучасного ТВ-приймача є роз'єм HDMI. Через нього можна підключити приставку або комп'ютер. Вибирайте ту модель, яка матиме достатню кількість таких портів. Також оцініть, наскільки вони будуть важливими саме для вас.

3D-технології

Фільми у форматі 3D були популярні у 2005-2010 роках. Дивлячись на телевізор у 3D-окулярах, глядач може відчути буквально на кінчиках пальців все, що відбувається на екрані.На жаль, через перегляд відео в 3D у людей швидко втомлюються очі, а ефект відчувається лише у випадку з блокбастерами. Тому в 2020 році купувати телевізор з підтримкою 3D немає жодної необхідності.

Додаткові функції

Крім позначених раніше характеристик, телевізор може бути оснащений додатковими функціями. Наприклад, HDR дозволить досягти високого рівня контрастності під час перегляду надто світлих або темних сцен.

А Bluetooth стане в нагоді тим, хто хоче підключати до телевізора зовнішню гарнітуру без проводів.

Таким чином, вам потрібно самостійно визначити, які функції важливі саме для вас, після чого можна сміливо робити вибір на користь того чи іншого виробника.

Вибираємо телевізор за виробником

Ім'я виробника часто відіграє не менш важливу роль, ніж характеристики телевізора. Рекомендується звертатися до продукції відомих та перевірених брендів, які встигли зарекомендувати себе з позитивного боку. Наприклад:

  1. Samsung – найпопулярніший бренд, що випускає пристрої середнього та преміального сегменту. У той же час недорогі телевізори марки найчастіше виявляються переоцінені.
  2. LG – надійний бренд, що має не менш привабливі характеристики, ніж пристрої Samsung. Однозначно варто розглянути як купівлю середньобюджетні та преміальні моделі.
  3. Sony – один з лідерів ринку, що пропонує пристрої з одними з найпросунутіших технологій на ринку. Але в той же час телевізори Соні досить дорогі, а дешеві моделі здатні сильно розчарувати покупця.
  4. Phillips – надійний бренд, що випускає недорогі та середньобюджетні телевізори. Але в преміальному сегменті він не може скласти конкуренцію Samsung або LG.
  5. BBK Electronics – компанія, що пропонує покупцям доступні пристрої з непоганими характеристиками. Якщо ваш бюджет обмежений, варто звернути увагу на продукцію BBK.

Також ви можете звернути увагу і на телевізори інших виробників. Але перед цим не забудьте уважно вивчити відгуки покупців.

Рейтинг найкращих телевізорів за співвідношенням між ціною та якістю

На закінчення хотілося б поділитися рейтингом найкращих телевізорів на 2020 рік. Моделі, представлені в цьому списку, мають ідеальне співвідношення між ціною і якістю, завдяки чому здатні задовольнити потреби будь-якого покупця.

Назва Опис Ціна Рейтинг
LG OLED55C9 55-дюймовий телевізор з OLED-матрицею, частотою оновлення 120 Гц і додатковими функціями. Від 100000 руб ★★★★★
Sony KD-55XG9505 Класний 55-дюймовий телевізор з підвищеною герцовкою та функцією покращення чорного. Від 82000 руб ★★★★★
LG OLED55B9 OLED-телевізор із вбудованим сабвуфером, що ідеально виконує роль домашнього кінотеатру. Від 96000 руб ★★★★★
Samsung QE-55Q70TA Середньобюджетна модель, яка порадує підвищеною герцовкою та роздільною здатністю 4К. Від 60000 руб ★★★★★
LG 49SM9000 Чудовий телевізор для домашнього залу, де кожен член сім'ї може влаштувати перегляд фільму або пограти на приставці з частотою до 200 fps. Від 50000 руб ★★★★★
Xiaomi Mi TV 4S 55 T2 Пристрій із звичайною герцовкою, але при цьому має стабільну ОС, роздільну здатність 4К і підтримку HDR. Від 34000 руб ★★★★★
Samsung UE-43TU7100 Один з найдешевших телевізорів Samsung з роздільною здатністю 4К. Від 26000 руб ★★★★★
Philips 50PUS6504 Недорога модель з великою діагоналлю, роздільною здатністю 4К та підтримкою HDR10+ разом з Dolby Vision. Від 25000 руб ★★★★★
Samsung UE-32T5300 Хороша та недорога модель для кухні або невеликої кімнати з підтримкою Smart TV. Від 16000 руб ★★★★★
Xiaomi Mi TV 4A 32 T2 Найкращий варіант для тих, хто шукає телевізор зі Смарт ТВ за найнижчою ціною. Від 11500 руб ★★★★★