ТікТок підтримає російських блогерів та музикантів

Anonim

Соцмережа TikTok почав платити вітчизняним виконавцям за те, що їхні треки використовують інші користувачі у своїх відеороликах. Таку інформацію надали у російському офісі відеосервісу. Переговори щодо цього велися ще з 2018 року, а перші виплати блогерам почали надходити вже навесні 2020 року.

За що можна отримати винагороду

Відеосервіс не платитиме користувачам за перегляди роликів та рекламних вставок. Основним джерелом доходу стане інтеграція з просуванням брендів та музичних композицій, а також донати.

Користувач самостійно вибирає музичну композицію з бібліотеки відеосервісу або завантажує потрібний трек прямо зі свого смартфона. Однак потрібно враховувати, що ТікТок не платить винагороду безпосередньо автору. Виплати надходять на рахунок дистриб'юторам музичного контенту, наприклад, Believe Music, Orchard, NDA, OneRPM та іншим. Далі вони переводять гроші лейблу, а він уже відшкодовує частину грошей виконавцю. При цьому комісія може становити до 30%. Тобто музиканти можуть заробити від 3 до 30 копійок за кожне відео, яке знято користувачами на тлі їх композицій.

Так, за даними журналістів, виконавець пісні Fendi Рахім Абрамов заробив майже 1 млн. рублів. Його популярний трек використовували у понад 3 млн. роликах. Менше відомий Даня Мілохін за 1, 3 млн. знятих відео під трек «Я вдома» зміг заробити 30 700 рублів.

Треки артистів можна поєднувати з контентом користувача

Нещодавно TikTok дозволив об'єднувати треки музикантів з аналогічним контентом від користувачів, після чого грошові збори помітно зросли. При цьому соціальна мережа ВКонтакте платить музикантам лише по 60 копійок за кожну 1000 прослуховувань композиції. Сервіс Apple Music дає ті ж гроші за одне прослуховування, а сервіс Google Play Music платить трохи менше – по 50 копійок за 1 прослуховування композиції.

ТикТок може стати платним

В інтернеті ходять чутки, що вже незабаром відеосервіс ТікТок запровадить кілька платних опцій для прослуховування музичних композицій. Експерти говорять про те, що TikTok хоче стати стрімінговим майданчиком, який залучатиме молодих виконавців.