Які навушники краще

Anonim

Особливості дротових та бездротових навушників. Відмінності у зручності використання, якості звуку та вартості. Поради щодо вибору нових навушників, а також рейтинг кращих дротових та бездротових моделей.

Особливості дротових та бездротових навушників

До 2020 року став чітко помітний крен у бік бездротових технологій. Люди, в арсеналі яких з'явилося до десятка повсякденних гаджетів, банально втомилися від купи кабелів, що бовтаються під ногами. Саме тому виробники розвивають індустрію девайсів без дротів.

Подобное прагнення проявляється у всьому. Але найбільше суперечок виникає у людей, які порівнюють дротові та бездротові навушники. Здавалося б, звільнення від проводів - безперечний плюс, який здатний остаточно і безповоротно відсунути провідні моделі на другий план. Однак насправді все відбувається інакше. Групи людей, які віддають перевагу дротовим і бездротовим навушникам, у кількісному співвідношенні приблизно однакові. Але хто з них має рацію? І які навушники варто купувати у 2020 році?

Почати варто з розмежування понять провідних та бездротових моделей. До першого типу належать відомі нам моделі, які для підключення до джерела звуку використовують класичний кабель AUX або 3, 5mm-jack. У цій ситуації звук передається через аналоговий сигнал, що надходять дротом від смартфона/комп'ютера/телевізора до навушника.

Технологія є досконало вивченою, завдяки чому в дротових навушниках вдається досягти ідеальної якості звучання. Зрозуміло, все залежить від виробника, технічного обладнання та ціни гаджета. Але в переважній більшості випадків класичні «вуха» проявляють себе гідно.

У свій час перехід від провідних до бездротових моделей був обумовлений тим, що користувачі втомилися плутатися в аудіокабелі. Якщо людина постійно носить вуха в кишені, то вони неминуче сплутуються. Через це доводиться витрачати час та нерви на те, щоб розплутати аксесуар. Крім того, дротом легко можна зачепитися за навколишні предмети, через що навушники випадають із вушної раковини або зовсім ламаються.

Чекати моменту, коли стане можливим використання навушників без проводів, довелося досить довго. Але у результаті в 2010-х роках у магазинах почали з'являтися бездротові моделі. Як випливає з назви, вони позбавлені кабелю, що вічно заважає, і передають звук буквально по повітрю.Докладніше про бездротові гаджети розповімо пізніше, а поки зосередимося на тих моментах, які об'єднують 2 типи навушників.

Як би там не було, навушники – це пристрої для доставки звуку від джерела до вуха безпосереднього слухача. І тут розробникам як провідних, так і бездротових моделей довелося сильно постаратися над форм-фактором, щоб аксесуар зручно сидів у вухах і гарантував максимально високу якість звуку. Таким чином, до 2020 року на ринку виявили кілька конструкційних типів навушників:

  • вкладиші (затички);
  • крапельки;
  • внутрішньоканальні;
  • накладні;
  • полноразмерные.

Навушники-вкладиші

Всі види у списку розставлені за своєю просунутістю. І першими йдуть так звані навушники-вкладиші. Як правило, це максимально дешевий аксесуар, який можна купити у будь-якому магазині буквально за 50 рублів. Бездротових моделей подібного форм-фактора не існує, зате провідних - хоч відбавляй.

Затички або, як ще їх називають, вкладиші мають форму навушника у вигляді кола. Від тривалого використання вуха власника аксесуара починають втомлюватися. Причому це відбувається досить швидко. Якість звуку теж не здатна порадувати меломана, зате низька ціна надсилає всі недоліки на другий план.

Крапельки

Крапельки теж нерідко називають вкладишами і затичками. По суті, це просунута версія першого типу навушників, про яку люди заговорили після появи Apple EarPods.На відміну від звичайних вкладишів, крапельки ніби повторюють вигини вушної раковини, щоб користувач не відчував дискомфорту від тривалого використання. Також за допомогою такого форм-фактора покращується якість звуку, але все одно не дотягує до зразків.

Внутрішньоканальні моделі

Внутрішньоканальні моделі ще називаються вакуумними. Їхня відмінність від перших двох типів полягає в наявності спеціальної силіконової накладки динаміка, яка надійно фіксує гаджет у вухах. Крім того, в звучанні з'являється бас, а сама якість (особливо в дорогих моделях) не викликає нарікань.

Накладні та повнорозмірні навушники

Далі йде «важка артилерія» в особі накладних та повнорозмірних навушників. Вони є досить великий аксесуар, який не вставляється у вуха, а як би накладається на них. У першому випадку вухо користувача безпосередньо стикається з м'якою накладкою.

У повнорозмірних моделях для вух підготовлена ​​спеціальна зона, яка оперізується м'якою накладкою. Таким чином, користувач почувається максимально комфортно і може радіти високою якістю звучання.

Характеристики дротових та бездротових навушників

Люди по-різному ставляться до навушників. Для когось цей гаджет насамперед про зручність, а для іншого – про якість. У цьому першому плані виходить не форм-фактор чи особливості підключення тій чи іншій моделі, а технічні характеристики. Так чим же в плані начинки відрізняються дротові та бездротові навушники?

Тип Частотний діапазон Импеданс Гучність Час роботи
Провідні 3-40000 Гц 32 Ом 110 дБ НЕ обмежено
Бездротові 7-32000 Гц 32 Ом 100 дБ 3-4 години

Таким чином, частотний діапазон – це та характеристика, яка безпосередньо впливає на якість звучання. По суті вона є можливість пристрою відпрацьовувати ті чи інші музичні інструменти та тональності. Чим ширше АЧХ, тим глибшим буде звук.

Імпеданс або опір, як його теж нерідко називають, впливає лише на сумісність навушників з гаджетом. Для прослуховування музики на смартфоні краще вибирати моделі з показником 16 Ом або 32 Ом, а у разі підключення до ПК опір не відіграватиме особливої ​​ролі. Та й на якість звуку воно не позначиться.

А ось рівень гучності для багатьох відіграє найважливішу роль. І тут перевага однозначна на боці дротових навушників. Втім, як і час автономної роботи. Тривалість використання класичних моделей залежить від рівня заряду гаджета, а ось бездротові вуха доведеться заряджати кожні 3-4 години. Правда, з такими пристроями в комплекті нерідко йде зарядний кейс, поклавши навушники в який можна продовжити гаджету «життя» ще на 10-20 годин.

Які бувають бездротові навушники

Звичайні дротові навушники були вивчені людьми вздовж і впоперек. А ось бездротові моделі лише починають завойовувати популярність та розширювати охоплення аудиторії.На жаль, далеко не всі собі уявляють, які взагалі бувають навушники без дротів. Адже на ринку представлено кілька типів, які відрізняються способом підключення:

  • блютуз;
  • радио;
  • ИК-порт.

Зазвичай, коли мова заходить про бездротові навушники, маються на увазі Bluetooth-моделі. Саме вони зараз є найпоширенішими на ринку. В залежності від пристрою може відрізнятися версія блютуз, яка впливає на дальність поширення звуку від смартфона/комп'ютера/телевізора до вуха користувача.

Зрозуміло, бездротові навушники відрізняються і форм-фактором. Але вся необхідна інформація про відмінності різних типів конструкцій була розглянута на початку матеріалу. Тому зараз залишається лише нагадати, що бувають різні бездротові моделі за винятком навушників-вкладишів.

Нарешті, далеко не всі бездротові навушники можуть повністю називатися такими. Адже в магазині представлено 2 типи таких аксесуарів:

  • Wireless;
  • True Wireless.

Навушники першого типу (бездротові) є обідком, від якого йдуть короткі дроти з динаміками на кінці. Обідок одягається на шию, а динаміки вставляються у вуха. Для підключення до зовнішнього пристрою використовується Bluetooth, але в той же час самі дроти теж присутні, нехай і в усіченій кількості.

True Wireless (повністю бездротові) – це ті навушники, про які і говорять, коли мають на увазі бездротові моделі. Подібний аксесуар являє собою 2 автономні динаміки, які вставляються в ліве та праве вухо. Для зв'язку із зовнішнім пристроєм використовується той самий Bluetooth, а щоб подібний гаджет не загубився, передбачений зарядний кейс.Він легко поміщається в кишеню.

Переваги та недоліки провідних навушників

Тепер, коли ми дізналися практично всю інформацію щодо дротових та бездротових моделей, можна починати підбивати підсумки. І для початку слід виділити переваги та недоліки провідних навушників, які досі користуються популярністю.

Плюси і мінуси Низька ціна Висока якість звуку Можуть підключатися навіть до старих пристроїв, які не мають датчик блютуз Не вимагають підзарядки Незручність у використанні через проводи, що вічно плутаються Сучасні смартфони не мають роз'єм для підключення проводових навушників

Дротові навушники досі залишаються актуальними через відмінне співвідношення ціни та якості. Навіть недорогі моделі можуть похвалитися хорошим звуком, а головне – користувачеві не потрібно турбуватися щодо рівня заряду.

В той же час кабель навушників завдає безліч незручностей користувачеві. А сучасні смартфони взагалі позбавляються 3, 5мм-роз'єму для економії вільного простору на корпусі пристрою. Тому підключити дротові навушники до таких девайсів не вийде.

Насправді, дротові навушники можна підключити навіть до смартфона без аудіоджека. Але для цього знадобиться придбати перехідник.

Переваги та недоліки бездротових навушників

Тепер настала черга бездротових навушників, які стали особливо затребуваними за останні 3-4 роки. Невже вони повністю позбавлені мінусів? Звичайно ж ні. І недоліків у таких девайсах анітрохи не менше, ніж у класичних моделях, що використовують кабель для підключення до зовнішнього пристрою.

Плюси та мінуси Зручність у використанні Хороша якість звуку на просунутих моделях Сучасний зовнішній вигляд, що виділяє власника Наявність розумних функцій на зразок голосового асистента, а також самостійне керування відтворенням Відносна дорожнеча Необхідність постійно заряджати аксесуар.

Сучасні навушники, що працюють за системою True Wireless – це зручний у користуванні гаджет, який може порадувати якістю звуку, якщо людина не зекономила на покупці. Крім того, людина отримує доступ до сучасних функцій, а наявність «затичок» у вухах виділяє її з натовпу.

При цьому потрібно розуміти, що за ціну пари дешевих бездротових навушників можна купити щонайменше 10 провідних. Різниця у вартості просто колосальна. Особливо якщо порівнювати початковий ціновий сегмент. Серед пристроїв за 5-10 тисяч рублів різниця не така відчутна, але в будь-якому випадку залишається недолік в особі необхідності заряджати «вуха». Тобто слухати музику або дивитися фільми цілий день безперервно не вийде.

Як вибрати навушники

Те, що на ринку представлено безліч як провідних, так і бездротових моделей, сильно ускладнює покупцям вибір відповідних навушників. Якщо і ви перебуваєте в сум'ятті, рекомендується звернутися до наступної інструкції, яка спростить процес:

  1. Визначте суму, яку ви готові витратити на новий аксесуар. Це не обов'язково має бути точна цифра. Достатньо прикинути ціновий діапазон. Наприклад, 3-5 тисяч рублів.
  2. Позначте основні цілі використання навушників. Якщо вони необхідні як гарнітура для геймінгу, слід придивитися до спеціальних ігрових моделей. Якщо для прослуховування музики під час заняття спортом обов'язково дивіться тільки на бездротові навушники. А у випадку, якщо ви вважаєте себе справжнім меломаном, уважно ознайомтеся з характеристиками, абстрагуючись від дизайну та форм-фактору.
  3. Уважно вивчіть опис навушників. Вибирайте ті моделі, які мають широкий частотний діапазон і здатні похвалитися достатнім рівнем гучності.
  4. При виборі бездротової гарнітури зверніть увагу на автономність, а також підтримку кодеків, що покращують звучання. Уникайте покупки навушників-вкладишів та крапельок. Вони не здатні порадувати високою якістю звуку та шумозаглушення.
  5. Перед покупкою постарайтеся приміряти навушники. Від зручності використання залежатиме не тільки те, наскільки швидко вуха втомлюватимуться від прослуховування, а й загальне враження від аксесуарів.

Тепер, коли вам відомо, на які аспекти потрібно звертати увагу при виборі навушників, можна сміливо йти в магазин або розпочати вивчення каталогів. А якщо часу на це не так багато, рекомендуємо вибрати одну з моделей, представлених у нашому рейтингу.

Рейтинг дротових навушників

Провідні моделі здатні порадувати покупця гарною якістю звуку навіть за досить демократичною ціною. При цьому слід зважати на те, що займатися спортом у таких гарнітурах не дуже зручно. А ось для домашнього прослуховування музики вони підійдуть якнайкраще.

Найменування Опис Ціна Рейтинг
Sennheiser HD 280 Pro Повнорозмірні навушники з широким частотним діапазоном. Від 6000 руб ★★★★★
Sony MDR-XB50-AP Краще співвідношення ціна/якість серед навушників для смартфона. Від 2000 руб ★★★★★
HyperX Cloud Alpha S Ігрова гарнітура з непоганим звучанням. Від 8500 руб ★★★★★
Koss UR20 Недорогі «вуха» для повсякденного використання. От 1500 руб ★★★★★
Samsung EO-EG920 Економ-варіант для любителів пробіжок. Від 750 руб ★★★★★

Sennheiser HD 280 Pro

Характеристика Параметр
Тип Повнорозмірні
Частотний діапазон 8-25000 Гц
Гучність 102 дБ
Импеданс 64 Ом
Довжина кабеля 3 метра
Ціна 6 Якість звуку 8 Гучність та бас 8 Зручність 8 Разом 7.5 Повнорозмірні навушники з відмінним басом.

Sony MDR-XB50-AP

Характеристика Параметр
Тип Внутрішньоканальні
Частотний діапазон 4-24000 Гц
Гучність 106 дБ
Импеданс 40 Ом
Довжина кабеля 1, 2 метри
Ціна 8 Якість звуку 8 Гучність та бас 8 Зручність 7 Разом 7.8 Недорогі та дуже гучні внутрішньоканальні «вуха». Sony MDR-XB50-AP">

HyperX Cloud Alpha S

Характеристика Параметр
Тип Повнорозмірні (ігрові)
Частотний діапазон 13-27000 Гц
Гучність 99 дБ
Импеданс 65 Ом
Довжина кабеля 1 метр
Ціна 6 Якість звуку 7 Гучність та бас 7 Зручність 8 Разом 7 Одні з найпопулярніших навушників для геймерів.

Koss UR20

Характеристика Параметр
Тип Повнорозмірні
Частотний діапазон 30-20000 Гц
Гучність 97 дБ
Импеданс 32 Ом
Довжина кабеля 2, 4 метри
Ціна 8 Якість звуку 6 Гучність та бас 6 Зручність 7 Разом 6.8 Повнорозмірна модель економ-класу

Samsung EO-EG920

Характеристика Параметр
Тип Вкладиші
Частотний діапазон 20-20000 Гц
Гучність 101 дБ
Импеданс 32 Ом
Довжина кабеля 1, 2 метри
Ціна 9 Якість звуку 5 Гучність та бас 6 Зручність 7 Разом 6.8 Дешеві навушники для прослуховування музики на пробіжці.

Рейтинг бездротових навушників

Для тих, хто слухає музику на тренуванні або просто хоче опинитися в тренді, варто порадити одну з представлених нижче бездротових моделей. Вони відрізняються вигідною ціною і відносно непоганим звуком для тривалих музичних сеансів.

Найменування Опис Ціна Рейтинг
Sony WH-1000XM4 Бескомпромісні навушники повнорозмірного типу. Від 26000 руб ★★★★★
Sennheiser Momentum True Wireless 2 Дорогі, але дуже дзвінкі «вуха». Від 22000 руб ★★★★★
JBL T750BTNC Повнорозмірні навушники за вигідною ціною та з приголомшливою автономністю. Від 3200 руб ★★★★★
Redmi AirDots Дешеві блютуз-навушники для повсякденного прослуховування музики. От 1500 руб ★★★★★
Apple AirPods Pro Багатофункціональні «вуха» Apple. Від 15500 руб ★★★★★

Sony WH-1000XM4

Характеристика Параметр
Тип Повнорозмірні
Частотний діапазон 4-40000 Гц
Гучність 105 дБ
Импеданс Не вказано
Час роботи 30 годин
Ціна 4 Якість звуку 10 Гучність та бас 8 Автономність 10 Разом 8 Найкращі бездротові навушники 2020 року.

Sennheiser Momentum True Wireless 2

Характеристика Параметр
Тип Внутрішньоканальні
Частотний діапазон 5-21000 Гц
Гучність 107 дБ
Импеданс Не вказано
Час роботи 7 годин
Ціна 4 Якість звуку 9 Гучність та бас 8 Автономність 9 Разом 7.5 Кращі бездротові навушники для тих, хто не шкодує грошей

JBL T750BTNC

Характеристика Параметр
Тип Повнорозмірні
Частотний діапазон 20-20000 Гц
Гучність 100 дБ
Импеданс 32 Ом
Час роботи 15 годин
Ціна 7 Якість звуку 6 Гучність та бас 7 Автономність 10 Разом 7.5 Недорога модель повнорозмірного типу.

Redmi AirDots

Характеристика Параметр
Тип Внутрішньоканальні
Частотний діапазон 20-20000 Гц
Гучність 104 дБ
Импеданс 32 Ом
Час роботи 4 години
Ціна 8 Якість звуку 5 Гучність та бас 7 Автономність 7 Разом 6.8 Найпопулярніші бездротові навушники в Росії.

Apple AirPods Pro

Характеристика Параметр
Тип Внутрішньоканальні
Частотний діапазон Не вказано
Гучність
Импеданс
Час роботи 4, 5 години
Ціна 5 Якість звуку 7 Гучність та бас 7 Автономність 7 Разом 6.5 Найпросунутіші «вуха» для фанатів Apple.