Google запустив безкоштовну службу СМС для Андроїд

Anonim

Нова система обміну повідомленнями замінить SMS самостійно, без участі операторів. Корпорація Google у США запустила безкоштовний месенджер з підтримкою особливої ​​технології RCS, який повноцінно замінить SMS-повідомлення. Поступове використання нового сервісу реалізується компанією Google в операційній системі Android, на рівні вбудованої програми Android Messages. Починаючи з 14 листопада, ця технологія стала доступна всім користувачам, які проживають у США.

Запуск нового месенжера

Раніше підтримка технології RCS здійснювалася операторами мобільного зв'язку, але через неузгодженість стандарту впровадження відбувалося дуже низькими темпами. Особливості такої технології дозволили компанії Google розгорнути оновлену систему обміну повідомленнями, які тепер можна надсилати та приймати без участі оператора. Для цього потрібно було запустити в роботу окремі сервери, які дозволили обробляти потік повідомлень.

Найбільші виробники гаджетів рідко надають свої мобільні пристрої з попередньою версією Android в чистому вигляді. Зазвичай переробки піддається як сама графічна оболонка, і багато стандартні докладання. Наприклад, компанія Samsung за умовчанням встановлює на свої смартфони фірмову програму для обміну смс-повідомленнями.

Що це за технологія - RCS

Стандарт RCS – це спеціальний протокол обміну даними, між різними операторами стільникового зв'язку, а також між операторами та окремими пристроями, розробленими корпорацією GSM у 2008 році.Ця технологія дуже відрізняється від звичайних смс-повідомлень, запущених ще в 1992 році. За допомогою системи RCS користувачі можуть:

  • Обмінюватися окремими смс-повідомленнями;
  • Одночасно вести чати з кількома користувачами;
  • Обмінюватися файлами та іншим контентом;
  • Робити аудіо та відеодзвінки;
  • Обмінюватися своїми геолокаційними даними;
  • Відсилати аудіофайли;
  • Вносити окремі контакти до чорного списку.

Є у аналізованої системи та окремі недоліки. Так тут відсутнє наскрізне шифрування повідомлень, що надсилаються, за рахунок чого власник сервера може отримати повноцінний доступ до листування користувачів. Щоправда, фахівці Google стверджують, що роботи з усунення цієї нестачі вже активно ведуться.

Єдиний стандарт такого протоколу було прийнято лише у 2016 році, що пов'язано з великою кількістю учасників асоціації GSM та низки розбіжностей між ними. Google і Microsoft підтримали розробку ще в ранніх версіях операційок, починаючи з 8 версії. Примітно, що всі пристрої яблучного виробника Apple цей стандарт досі не підтримують.