Абоненти масово переходять до віртуальних операторів банків

Anonim

У віртуальних операторів, які були створені банками на базі мережі Теле2, поступово збільшується абонентська база. Нині вона становить близько 1,4 млн. осіб. Лідирують у цьому сегменті ринку оператори Тінькофф Мобайл і СберМобайл. Проте експерти говорять про те, що такі проекти досі збиткові для фінансових установ.

Абоненти віддають перевагу віртуальним операторам

Число клієнтів банківських віртуальних операторів за цей рік зросло майже втричі. Кількість абонентів таких компаній перевищує 1,385 млн.людина і це дані лише за третій квартал цього року. Про це журналістам повідомили у прес-службі Теле2. На обладнанні цього мобільного оператора працює понад 20 віртуальних телекомунікаційних компаній, які обслуговують загалом не менше 2, 6 млн. осіб. Половина цієї кількості - це клієнти Тінькофф Мобайл, СберМобайл та ВТБ Мобайл. Точні дані щодо абонентської бази кожного з цих операторів не розкриваються.

Тінькофф Мобайл почав працювати наприкінці 2017 року. Цей оператор був запущений TCS Group, що належить Олегу Тінькову. За даними деяких експертів, база цього оператора зараз перевищує 800 тисяч осіб. При цьому представник банку ніяк не прокоментував ці дані, але заявив, що мета компанії – це мільйон абонентів.

Сбербанк запустив свого оператора СберМобайл восени 2018 року. За попередніми даними абонентська база цього оператора складає близько 500 тисяч абонентів.

ВТБ Мобайл почав працювати в тестовому режимі тільки у вересні цього року і поки що мережа доступна тільки жителям Москви. Ця компанія поки не афішує кількість підключень, але в планах вже найближчим часом підключити близько 20% всіх клієнтів банку ВТБ.

Приблизно половина загальної кількості всіх абонентів альтернативних мереж, що працюють на вежах Теле2, припадає на національного оператора Ростелеком. Наприкінці другого кварталу цього року компанія заявила про 1,3 млн. абонентів свого віртуального оператора. Як зазначив генеральний директор «ТМТ Консалтингу» Костянтин Анкілов, найактивніше просуває послуги Тінькофф Мобайл, охоплюючи зв'язком все більше власних банківських клієнтів. Послугами цього банку користується близько 10 млн. чоловік, при цьому фірмовий мобільний додаток вже завантажували понад 1 млн. разів.

Особливості роботи Тінькофф Мобайл

Керівник компанії Content Review С.Половников нагадав, що Тінькофф Мобайл свого часу виходив на ринок агресивніше, ніж інші гравці. Цю компанію вигідно відрізняє наявність власної роумінгової політики, а також практичніший механізм підключення до мережі, при якому немає необхідності відвідувати офіс.

Підвищений попит на послуги від віртуальних компаній можна пов'язати і зі збільшенням на вітчизняному ринку моделей смартфонів, які підтримують дві сім-карти. У цьому випадку традиційний оператор використовується для голосового зв'язку, а віртуальний – для мобільного інтернету та для зв'язку в роумінгу. Усі банківські телекомунікаційні компанії у своїй мають вигідніші тарифы.

Експерти вважають, що поки жоден із працюючих MVNO-проектів у Росії не окупив себе. За результатами минулого року збитки ОщадМобайлу склали 247, 9 млн. рублів, а у Тінькофф Мобайл близько 1, 1 млрд. рублів. Спочатку така ситуація вважається абсолютно нормальною, оскільки абонентів ще небагато, а роботу розробників необхідно оплачувати.При хорошому розкладі перший прибуток такі компанії можуть отримати не раніше 2021 року.