У Росії проводитимуться регулярні навчання з суверенного інтернету

Anonim

Уряд Росії затвердив «Положення про проведення навчань щодо забезпечення стійкого, безпечного та цілісного функціонування на території Російської Федерації інформаційно-телекомунікаційної мережі «Інтернет» та інших мереж зв'язку загального користування. Цей документ був завізований ще 12 жовтня 2019 року, вивчити його можна на офіційному сайті правової інформації. Зазначена постанова набирає чинності з 1 листопада поточного року.

Хто бере участь у навчаннях

У документі зазначається, що навчання з виявлення загроз та забезпечення безперебійної роботи Рунету будуть проводитися за рішенням Мінкомзв'язку. Саме це відомство займатиметься і розробкою сценарію цього заходу. Підготовка до навчань проходитиме спільно з Роскомнаглядом. Усі організаційні моменти бере він центр моніторингу та управління мережами зв'язку загального користування. Окремо зазначено, що такі навчання можуть бути як регіонального, і федерального масштабу.

У навчаннях братимуть участь вітчизняні оператори зв'язку та інші власники мереж, які працюють на території Росії. Крім того, буде задіяно кілька військових відомств, Федеральне агентство зв'язку та у разі потреби органи виконавчої влади регіону, в якому проводяться навчання.

Подібні заходи можуть проводитися не рідше одного разу на рік, в рамках затвердженого профільними відомствами плану. Такий план затверджується щороку до 1 грудня і розміщується на офіційному сайті Роскомнагляду не пізніше п'яти робочих днів після підписання.

Обговорено, що у разі появи реальної загрози навчання можуть проводитися частіше. Центр моніторингу повинен повідомляти всіх учасників заходу про планові навчання за 2 місяці, а про позапланові не менше, ніж за 10 днів до їх початку. Додатково мають бути зазначені терміни проведення, місце та цілі.

Протягом місяця після закінчення навчань, Центром моніторингу готується звіт. Після цього він спрямовується на погодження до профільних відомств та органів виконавчої влади, які брали участь у заході. Далі йде узгодження звіту в Роскомнагляді і лише потім документ надсилається до Мінкомзв'язку. До органів виконавчої влади обов'язково надсилаються копії.

Реєстр точок обміну трафіком

Крім того, 11 жовтня уряд затвердив і «Правила ведення реєстру точок обміну трафіком». Повну версію документа можна побачити на офіційному порталі правової інформації. Цей документ також набирає чинності з 1 листопада 2019 року.

У цьому документі зазначено, що вести реєстр доручено Роскомнагляду. Дані повинні подавати власники точок в електронному вигляді через особистий кабінет на сайт цього провайдера. Інформація має бути подана не пізніше ніж за 10 робочих днів до початку роботи точки роздачі трафіку. Усі діючі точки повинні бути зареєстровані протягом 10 днів з дня набрання чинності зазначеними правилами.

Якщо співробітники Роскомнагляду помітять, що повідомлення було направлене несвоєчасно або ж у ньому будуть міститися недостовірні відомості, то власнику точки буде додатково надіслано запит. Після цього власник має протягом 10 днів дати повноцінну відповідь. Внесення змін проводиться не пізніше одного робочого дня після того, як буде отримано повідомлення від власника.