Теле2 і Ростелеком навчилися збирати свідчення за електроенергію

Anonim

Мобільний оператор Tele2 та найбільший російський провайдер цифрових послуг Ростелеком отримали дозвіл Мосенергозбуту на використання IoT-рішення для сфери ЖКГ. Тепер ці телекомунікаційні компанії можуть вводити у промислову експлуатацію спеціальні прилади обліку, що дозволяє віддалено збирати дані. Подібна інтелектуальна система дозволить енергопостачальним компаніям значно скоротити операційні витрати, а громадяни зможуть комфортніше розраховуватися за витрачену електрику.

Дозвіл отримано

Підписавши акт, Мосенергозбут тим самим підтвердив, що дана система може бути використана на будь-яких об'єктах енергетики для дистанційного збору даних із встановлених приладів обліку. Експерти дали висновок, що інтелектуальна система дозволяє віддалено завантажувати тарифні розклади, а також виправляти та встановлювати необхідні параметри вимірів. Але найважливішою перевагою такої системи є можливість віддалено передавати отримані результати до центру контролю.

При тестуванні «Розумний» пристрій показав максимально точні виміри при виставленні різних режимів роботи. При цьому не спостерігалося відмов або збоїв у мережі.

Особливості роботи тестової мережі

Тестована мережа NB-IoT була запущена на інфраструктурі оператора Теле2 і провайдера Ростелеком у Москві. Для роботи використовується частота 800 МГц.Під час проведення тестування використовувалися модеми вітчизняного виробництва, які мають вбудовані сім-картки Ростелекому. Для перевірки коректності роботи системи було використано п'ять базових станцій, всього охоплено близько 1 км житлової забудови Москви.

Інноваційний бездротовий зв'язок стандарту NB-IoT дозволяє підключати величезну кількість різних розумних пристроїв, а також оптимізувати енергоспоживання та гарантувати безперебійну та тривалу автономну роботу приладів.

За цифровими технологіями майбутнє

Ця подія прокоментував технічний директор компанії Теле2 А. Телков. Зокрема він сказав, що цифрові технології допомагають змінювати енергетику та підписання акту Мосенергозбутом підтвердило практичне значення проведених випробувань.

Наприкінці минулого року оператор почав тестувати розумні пристрої у сфері ЖКГ та експерименти були продовжені з технологією NB-IoT у вже промислових умовах.Успішність випробувань показує, що так звані розумні рішення охоплюють все більше галузей і в результаті стають насправді доступними.

Один з керівників Ростелекому Р. Шульгінов зазначив, що компанія є партнером не тільки держави, а й бізнесу, тому постійно розробляє нові ІТ рішення для різних галузей індустрії. Позитивний висновок АТ Мосенергозбут став підтвердженням правильної стратегії щодо активного розвитку інтернету речей. Експерти планують, що вже в найближчому майбутньому такі проекти будуть максимально затребувані у сфері ЖКГ.