Оператори масово закривають салони зв'язку та скорочують роздріб

Anonim

Генеральний директор компанії «Вимпелком» звернувся до вітчизняних операторів зв'язку із пропозицією знизити кількість діючих салонів зв'язку по країні. Так, найближчим часом планується закрити приблизно 25% точок продажу продукції Білайн. Інші оператори теж планомірно скорочують роздріб, наприклад, МТС вже до кінця цього року закриє близько 300 своїх фірмових магазинів.

Чому скорочується роздріб

Глава «Вимпелкому» В. Лацанич заявив, що компанія Білайн найближчим часом значно знизить кількість працюючих салонів зв'язку.За словами керівника, доцільно зменшення точок роздрібної мережі приблизно на 25%. На думку керівництва, такий крок призведе до підвищення ефективності роботи інших салонів.

За даними ЗМІ, до кінця першого півріччя 2019 р. під брендом Білайн працювало близько 3 тисяч роздрібних торгових точок.

Заклик до операторів

До всіх салонів Білайна входять і торгові пункти компанії «Евросеть», які два роки тому були поділені між Вимпелкомом та Мегафоном. Ця угода дозволила Вимпелкому розширити свою роздрібну мережу, а салони почали працювати під брендом Білайн.

В. Лацанич закликав і керівництво інших вітчизняних операторів наслідувати приклад Білайна і почати скорочення роздрібних точок. Глава компанії очікує, що цей крок буде підтримано аналогічними діями з боку конкурентів. У той же час керівник дав зрозуміти, що салони будуть закриватися тільки в тому випадку, якщо й інші учасники ринку підтримають цю ініціативу, інакше Білайн буде просто невигідно поступатися своєю часткою ринку.

Як відреагували оператори великої четвірки

На сьогоднішній день жоден з операторів великої четвірки, що залишилися, ніяк не відреагували на заклик про скорочення кількості своїх фірмових магазинів. При цьому варто згадати, що компанія МТС заявила про скорочення кількості своїх точок продажу ще в 2016 році, але за 2, 5 роки було закрито приблизно 300 фірмових магазинів.

Зараз кількість торгових точок МТС становить близько 6000, але компанія не планує довго залишатися на цій відмітці. Один із керівників компанії МТС І. Галактіонова повідомила, що до кінця цього року планується оптимізувати роздрібну мережу, а це передбачає закриття ще 300 точок. Про плани оператора МТС на 2020 рік інформації поки що немає.

Подобная ситуація спостерігається і оператора Мегафон. Так, до кінця 2016 року ця компанія мала 4, 5 тисячі салонів, а за три місяці 2017 року було закрито 400 торгових точок.Такий крок став наслідком обіцянки колишнього керівника компанії С.Солдатенкова протягом 3-5 років зменшити роздрібну мережу приблизно на 25-40%. Однак кількість фірмових магазинів цього бренду досі перевищує 4 тисячі. С.Солдатенков залишив свою посаду восени 2018 р., а які плани у нового керівництва поки що не відомо.