Гурт ДДТ склад, альбоми, слухати пісні онлайн, історія групи, кліпи, найкращі пісні

Anonim

Біографія групи ДДТ

ДДТ або, як її називають в народі, Дуст, - група, на чолі з Юрієм Шевчуком підтримуюча славне особа російського року вже понад 35-ти років. Група, яка розповіла всім, що таке осінь і в чому винна весна. Тексти пісень ДДТ повні гостро соціальної сатири і роз'їдають звичне світогляд, як отрута тарганів - звідси і назва. У лідера групи з перших днів існування групи і по сей день склалася репутація ніколи не прогинався під владу правдоруба.

Гурт ДДТ - легенди російського року

Історія створення

Уфа, 1980 рік. Десь в Москві гримить Олімпіада, в Тбілісі проходить перший в історії СРСР рок-фестиваль «Весняні ритми», а в місті на річці Білій набирає силу щойно народжена колектив, згодом отримав назву ДДТ.
Все почалося з того, що поета і виконавця пісень Юрія Шевчука запросили в ритм-енд-блюз кавер-групу «Калейдоскоп», яка виступала в місцевому Будинку культури. Він, природжений лідер, став вдалим доповненням до гітаристу Рустаму Асамбаеву, барабанщику Ринату Шамсутдінову (пізніше за барабанами побували Борис Пастернаків і Рустем Каримов), клавішнику Володимиру Сигачева і басиста Геннадію Батьківщину.

Група «Калейдоскоп» Незабаром басиста на очі потрапило оголошення про записи на всесоюзний музичний конкурс «Золотий камертон». Приз обіцяли просто неймовірний - безкоштовний запис платівки на державному лейблі «Мелодія». Хлопці в кустарних умовах записали дві власні пісні зі словами авторства Шевчука (Чорне сонце »і« Не стріляй! ») І кавер на« Все як раніше »Юрія Антонова і відправили бобіну за вказаною в газеті адресою.

Молодий Юрій Шевчук до групи ДДТ Щось в початківців музикантів зачепило журі, і ДДТ пройшли до другого туру. Для участі в наступному етапі була потрібна більш якісний запис, і музиканти, заручившись підтримкою Башкирського телебачення, взимку 1981 на напівлегальних умовах записали дебютний альбом. Платівку музиканти підписали «DDT-1» - на честь популярної в народі отрути «дуст», маючи на увазі, що будуть боротися з різними «паразитами». До платівки увійшли 9 пісень, включаючи антивоєнну «Не стріляй!», Присвячену не повернулися з Афганістану радянським солдатам, а також «Чорне сонце», «Під шумок», «Інопланетянин» і ін. Репертуар групи перебував у стадії пошуку творчого самовираження: тут був і хард-рок, і рок-н-рол, і балади, і блюзові композиції, і фольклорні інтонації …

У 1982 вийшов другий альбом ДДТ «Свиня на веселці» Після цього в групі настало затишшя, пов'язане в основному із захистом Шевчуком диплома (він навчався на вчителя малювання) і розподілом в сільську школу. У квітні 1982 році Юрій повернувся в рідне місто і зайняв посаду керівника самодіяльності в місцевому ДК. ДДТ відновили репетиції, незабаром дали концерт для уфимских шанувальників і слідом записали в напівлегальних умовах свій другий альбом - «Свиня на веселці».

Обкладинка «Свині на веселці» Як пізніше з'ясувалося, під «свинею» мався на увазі Леонід Брежнєв. Однойменна пісня відразу ж стала забороненою, а група отримала негласне вето на концерти аж до Перебудови. З Шевчуком розмовляли в КДБ, де, до речі, відразу здогадалися, хто переховувався за «свинячий» алегорією.
У 1982 році з'ясувалося, що ДДТ пройшли в фінал «Золотого камертона». Але через бюрократичну помилки право виступати на конкурсі, який згодом був показаний по телевізору, отримав тільки Шевчук. Він заспівав кілька пісень, включаючи «Не стріляй!», Яка і принесла музикантові головний приз конкурсу. Але щоб записати її на студії, потрібно було також виконати кілька пісень радянських композиторів з «чистого аркуша». Шевчук відмовився, і група фактично пішла в підпілля.

Основні етапи творчості

Череповець. 1983 рік. Група перебувала на межі розпаду.Шевчук і Сигачев перебралися в Череповець, де у них знайшлися однодумці - група «Рок-вересень», також фіналісти «Золотого камертона». У розпорядженні «вересень» була професійна апаратура, і Уфімцев сподівалися, що група допоможе їм із записом нового альбому.

Юрій Шевчук, Володимир Сигачев і група «Рок-вересень" Під час запису альбому приїжджі опинилися без засобів до існування. Шевчук влаштувався декоратором в місцевий театр, а Сигачев грав на дискотеках. Грошей часто не вистачало навіть на хліб і сигарети.
Не обійшлося без конфліктів з лідером «Рок-вересня» В'ячеславом Кобрин - він щось думав, що Шевчук і Сигачев стануть запрошеними музикантами в альбомі його групи. Так що назва все-таки записаного в січні 1983 році альбому - «Компроміс» - відсилання до взаємин Шевчука і Кобрина. «Ми, кинувши все, рвонули до вас як до людей, а тепер ось сидимо в лайні, навіть грошей на зворотну дорогу немає. Ви нам просто зобов'язані допомогти записатися - і тоді ми поїдемо. Якщо не допоможеш - я тебе вб'ю », - так Шевчук переконав Кобрина допомогти їм із записом платівки.

Юрій Шевчук у «Череповецький» період До платівки потрапили 10 композицій, включаючи перезаписати в кращих умовах «Не стріляй!», А також бонус-трек «Сиджу на жорсткому табуреті». Запам'ятовується роботою став монолог «Вони грають жорсткий рок», в якому Шевчук нарікав на плачевний стан російського року, але не втрачав надії на те, що коли-небудь він встане з колін. Швидке здійснення цього пророкування - багато в чому заслуга ДДТ.
«Компроміс» розійшовся по Союзу, почули його і члени Ленінградського рок-клубу. Під час запису Шевчук познайомився з Олександром Башлачова, тільки починав свій шлях.

На фото: Юрій Шевчук і Олександр Башлачев Подальший шлях групи ДДТ можна охарактеризувати як кочовий. Шевчук і Сигачев об'єдналися з іншим колективом, до якого додався другий клавішник Нияз Абдюшев. У травні 1983 року ці фірми виступили на фестивалі «Молодь в боротьбі за мир» в столичних «Лужниках». Після цього Шевчук відправився в подорож по країні з метою заробити на професійне обладнання.
У 1984 році світ побачив альбом «Периферія». Назва говорить про те, що в основу матеріалу лягли враження Шевчука від поїздки по далеких куточках Росії і від життя в рідній Башкирії. Остросоциальний альбом писався ночами - члени колективу потайки пробиралися в студію башкирського ТВ.

Альбом «Периферія» записувався нелегально Незабаром в уфимському ДК «Авангард» відбувся концерт ДДТ, причому виступати групі довелося під ім'ям «Нияз Абдюшев з друзями». Однак обман все одно був розкритий, а групу звинуватили у фінансових махінаціях, так як концерт в той раз був платним - збирали гроші для фронтмена, який не брали ні на одну роботу. З керівництвом ДК довго вели бесіди в КДБ. Учасників ДДТ «пресували», а Шевчука навіть охрестили в місцевій пресі «агентом Ватикану» - за рядок про Ісуса з композиції «Наповнимо небо добротою».

Володимир Сигарев (праворуч) і лідер групи ДК Сергій Жариков (в центрі) Ленінград. 1985 рік. Шевчук переїхав до Північної столиці, де почав тісно спілкуватися з Олександром Башлачова. Тим часом решта в Уфі учасники ДДТ утворили колектив «Руда», який проіснував до 1992 року.

Група «Руда» Четвертий магнітний альбом ДДТ «Час» був записаний в тому ж році, але не в Ленінграді, а в Москві, куди Юрій почав навідуватися все частіше. Навіть в Москві начулися про скандальний колективі і не хотіли братися за співпрацю, тому касета записувалася в домашній студії. Для запису в Москві приїхала «Уфимская частина» ДДТ. Це останній альбом з їх участю. Історичні хроніки. Юрій Шевчук. 1986 рік Протягом наступних півтора років створюється золотий, як його назвали шанувальники, склад ДДТ. Крім лідера в новий колектив поступово влилися Вадим Курильов (бас-гітарист, вокаліст), Ігор Доценко (барабанщик), Андрій Васильєв «Худий» (гітарист), Микита Зайцев (скрипаль), Андрій Муратов (клавішник).

Гурт ДДТ в 1987 році Під час роботи над новим альбомом кращих пісень в групу запросили саксофоніста та флейтиста Михайла Чернова «Дядю Мішу», який працював з джазовими знаменитими колективами. Перша «дозволена» платівка ДДТ «Я отримав цю роль» була випущена в 1989 році фірмою Мелодія і розлетілася по країні приголомшливим тиражем - понад два мільйони. В цей час група набуває воістину народну популярність і багато гастролює по всьому СРСР. Перший кліп ДДТ ( «Я отримав цю роль») Рік 1991. Майже припиняються гастролі. ДДТ «пітерського складу» записує альбом «Відлига». Дві сторони пластинки діаметрально протилежні: іронія рок-н-рола змінюється философическими роздумами про долі і світі. Назви композицій саркастично піддягали нові російські реалії: «Брейк-данс по-російськи», «обдолбанного Вася», «Мама, я любера люблю». Сюди ж увійшла знайома композиція «Ленінград».

У 1991 році в творчості ДДТ почався новий період До збірки увійшла лише частина пісень, написаних Шевчуком за п'ять попередніх років. Навесні друга їх частина склала альбом під назвою «Пластун», який, правда, вийшов офіційно лише в 1995 році. ДДТ - В останню осінь Дев'яності стали непостійними не тільки для країни, а й для групи. До групи прийшли нові клавішник Костянтин Шумайлов і гітарист Павло Борисов. На зміну бас-гітаристу Вадиму Курилева з'явився Олексій Федичев.

Обкладинка концертного альбому «Чорний пес Петербург» Разом з тим в 1992 році ДДТ записали черговий студійний альбом «Актриса Весна», в повній мірі явив шанувальникам ліричну сторону колективу. Хіт про осінь звучав навіть з електрочайників. Група гастролювала зі своєю першою концептуальної концертною програмою «Чорний пес Петербург», брала участь в найбільших рок-фестивалях (в т.ч. «Білі ночі»), дала безкоштовний концерт на Двірцевій. Спочатку над сценою розносився звук гітари, що символізував виття Чорного пса - головного ліричного героя програми. Музиканти планували використовувати для імітації виття терменвокс, але в не роки цей дивовижний інструмент дістати було нереально. Світло і декорації були створені за допомогою театрального художника, а музиканти виходили на сцену в чорному одязі. Наступний студійний альбом «Це все …» побачив світ у 1995 році, а слідом ДДТ вперше вирушили з виступами в зону збройного конфлікту в Чечні. Своє п'ятнадцятиріччя група зазначила програмою «Від і до» в Санкт-Петербурзі. ДДТ в Чечні. Вирізки з різних передач Подальший період, аж до настання двохтисячних, ознаменувався випуском чотирьох нових альбомів і створенням концептуальної програми «Світ номер нуль». Різанина в Косово очікувано не залишила байдужими учасників колективу і його лідера.
Рік 2000. З приходом міленіуму змінюється звучання оновленого складу рок-групи. Крім традиційних інструментів до них додається електронна музика. 25-річний ювілей ДДТ зазначає гранд-туром по Росії і випуском альбому «Зниклий безвісти». Шевчук стає учасником антивоєнної програми «Не стріляй!», Їде в Грузію і Осетію, де разом з корінними творчими колективами закликає припинити збройний конфлікт. ДДТ - Не стріляй 2010 та наступні роки знову приносять зміни в творчому складі. Ідуть з групи Михайло Чернов, Ігор Борисов, Іван Васильєв і останній з «золотих» Ігор Доценко. На їх місце прийшли бас-гітарист Роман Невелєв, тромбоніст Антон Вишняков, вокалістка Олена Романова. Незважаючи на критичні випади, альбоми, випущені з оновленим складом - «Иначе» і «Прозорий» - мають успіх.

Колаборації з іншими артистами

  • Створення світу - ДДТ ft. мумій Троль
  • Сьогоднішнім днем ​​- Юрій Шевчук ft. пілот
  • Вдома не був - ДДТ ft. Калинов мост
  • У бій - Юрій Шевчук ft. Lumen
  • Дайте мені один патрон - Юрій Шевчук ft. ангел небес
  • Летіли хмари - ДДТ ft. EDM-тріо Swanky Tunes
  • Різні люди - екс-ДДТ Вадим Курильов ft. Олександр Чернецький

Скандали

Як водиться, жодна поважаюча себе рок-команда не обходиться без скандалів. А вже «Юліанича» і ДДТ за стільки років творчості ЗМІ не раз згадували.Бійка з Філіпом Кіркоровим в 2003 році, заборонені і не відбулися концерти, суд з губернатором Брянщини Миколою Денін, який музиканти в 2013 році виграли, протест проти вирубки Хімкинського лісу … Не обійшлося і без звинувачень в плагіаті. Так, почувши одне з виступів Олега Газманова, Шевчук раптом визнав в одній з пісень свою: «Народжений в СРСР». ДДТ - Народжений в СРСР 2017 рік ознаменувався тривалої пікіровкою з Сергієм Шнуровим: метру року не до вподоби достаток матірщини в піснях Ленінграда та й сама їх дионисийское творчість. Шнур в боргу не залишається: відповідає Юрію Юліанович в своєму інстаграме віршиком, мовляв, музику ДДТ ніхто не запам'ятовує, вона навіває тугу.

Дискографія. Студійні альбоми

  • Я отримав цю роль (1987)
  • Відлига (1990/91)
  • Пластун (1990/91)
  • Актриса Весна (1992)
  • Це все … (1995)
  • Любов (1996)
  • Народжений в СРСР (1997)
  • Світ номер нуль (1999)
  • Заметіль серпня (2000)
  • Едіночество. Мама, це рок-н-рол (2002)
  • Едіночество. Живий (2003)
  • Зниклий безвісти (2004/05)
  • Прекрасна любов (2007)
  • Інакше / P.S (2011)
  • Прозорий (2014 року)

Гурт ДДТ зараз

У березні 2018 року рок-група представила відеокліп на пісню «Любов не пропала». Приблизно в цей же час звукозаписна студія Navigator Records повідомила про закінчення творчого процесу нового альбому ДДТ - «Галя, ходи». Він вийшов 9 червня і вийшов більш еклектичним, ніж попередні платівки гурту. ДДТ - Любов не пропала З успіхом тривав тур «Історія звуку» - велика програма, в якій музиканти намагаються осмислити сьогоднішній день разом зі своїми слухачами. Калуга, Астана, Далекий Схід, Варшава … Травень був присвячений глядачам в Німеччині. Літо колектив планував присвятити фестивалям: Окуловском - SOLSTICE, мінському - Рок за бобрів, Тамбовська - Чорнозем.