Реджеп Тайіп Ердоган (Recep Tayyip Erdogan) біографія політика, фото, зріст і вагу, особисте життя 2019

Anonim

біографія Ердогана

Реджеп Тайіп Ердоган (Recep Tayyip Erdogan) - державний і політичний лідер Турецької Республіки, колишній глава уряду і екс-мер Стамбула, засновник Партії справедливості і розвитку.

Президент Туреччини - Реджеп Таїп Ердоган Глава держави - виходець із простої робітничої родини, що зумів досягти вищого ступеня в ієрархії владних структур виключно завдяки своїм особистим якостям - залізної волі, розуму, віри і наполегливості, часом виявляються на межі абсурду. Політик, часто порівнюваний з султаном, ніколи не приховував прихильності ісламу і намірів відродити колишню світову велич своєї держави, спадкоємиці могутньої Османської імперії.

Дитинство і сім'я Ердогана

Майбутній безмірно популярний в Туреччині державний діяч з'явився на світ 26 лютого 1954 року на околиці Стамбула - в Касимпаша, місті, відомому сильними морськими традиціями і однойменним футбольним клубом - гравцем національної Суперліги. Трохи більше десяти років сімейство проживало на батьківщині батька в Rizе (в перекладі - «гірські схили»), потім повернулося в головне місто країни.

Ердоган в дитинстві Сім'я хлопчика була небагатою - батько працював в службі Берегової охорони, мати була зайнята будинком і дітьми. Тому, щоб заробити трохи грошей, син підробляв вуличним торговцем напоями та солодощами. Його батьки були глибоко релігійними людьми.
Навчався Ердоган спочатку в звичайній школі, потім (до 1973 року) - в ліцеї типу «імам-хатіб», де готували держслужбовців і служителів культу, але мали і достатньою кількістю світських уроків. Разом з вивченням Корану Реджеп відмінно освоїв і загальноосвітні предмети.
В юності він брав участь в напівпрофесійних футбольних чемпіонатах, був здатним гравцем, якого навіть хотіли взяти в місцевий професійний клуб. Однак батько не схвалив подібну перспективу. Згодом в районі, де виріс політик, був відкритий стадіон місткістю 13,5 тисячі глядачів, названий на честь Ердогана.

Ердоган в молодості грав у футбол Спочатку Ердоган мріяв стати богословом, але, подорослішавши, прийняв рішення присвятити себе політиці. З середини 1970-х років він почав брати участь в політичних рухах - очолював молодіжні відділення Партії національного порятунку, спочатку окремого кварталу, пізніше - всієї столиці, а також підвищував рівень своєї освіти.
У 1981 році він закінчив вищу школу економіки і комерційних наук в Аксарайе (в перекладі - «білий палац»), перейменовану пізніше в Університет Мармара. У 1982 року молодий чоловік вступив на службу армію.

Політична кар'єра Ердогана

У 30 років майбутній глава держави вступив в Партію благоденства і незабаром був обраний її головою. У 1994 році він став мером столиці і реалізував не один значимий проект - по благоустрою території, оздоровлення міського середовища, поліпшення санітарного стану, роботи транспорту, сфери послуг, рішенням інших проблем в соціальній сфері. При цьому він невпинно пропагував іслам.

Ердоган відсидів кілька місяців за свої політичні переконання У 1997 році військові повалили діючий уряд, маючи на меті боротьбу з нібито існуючої ісламською загрозою. Проісламістської партія Реджепа була заборонена, а сам її керівник потрапив до в'язниці, де пробув 4 місяці, за звинуваченням в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. Після дострокового звільнення він зумів об'єднати навколо себе своїх прихильників і заснував нову політсилу - Партію справедливості і розвитку, яка в 2002 році прийшла до влади.
Незважаючи на наявність судимості, яка згідно з конституцією могла стати перешкодою для входження в правлячий кабінет, молодий і діяльний політик зайняв прем'єрський пост. Нове однопартійний уряд виступало за впровадження європейських стандартів демократії, тож, одночасно, за відродження традиційних ісламських цінностей.

Особисте життя Ердогана

12-й президент Туреччини одружився в 1978 році, ледь почавши сходження на політичний Олімп. Його дружина, Еміне, навчалася в школі образотворчих мистецтв.Як і багато перші леді, вона займається захистом прав жінок і благодійністю. Зокрема, її діяльність з надання допомоги постраждалим під час повені в Пакистані у 2010 році відзначена орденом Hilal-e-Pakistan.

Ердоган і його дружина Еміне Президентське подружжя виховала чотирьох дітей - синів Неджмеддіна Білала і Ахмета Бурака, дочок Есру і Сюмеййе. Дружина і дочки глави держави в публічних місцях завжди надягають відповідний нормам Шаріату хіджаб, повністю закриває волосся.
Сім'я проживає на околиці Анкари в найбільшому в світі президентському палаці, де понад тисячу кімнат.

Сім'я Ердогана Старша донька, Сюмеййе, керує системою військових госпіталів. Чоловік молодшої з дочок, Есри, - Берат Албайрак - міністр енергетики. Брат президента Мустафа, молодший син Білал і другий зять Зія Ілген - співвласники судноплавної компанії ВМZ Group. Старший син Бурак розпорядженні флотом з декількох судів.

Ердоган сьогодні

У 2012 році глава уряду був переобраний головою правлячої партії. У 2014 році популярний лідер висунув свою кандидатуру на перших в країні прямих президентських виборах і впевнено переміг (раніше президента в Туреччині обирав парламент).

Ердоган і Барак Обама За його ініціативи в державі активно впроваджувалися прогресивні ідеї і реалізовувалися багато реформістські програми, що сприяють удосконаленню всіх областей життя суспільства, - щодо активізації міжнародного протидії ідеології екстремізму, з надання освіти дівчаткам нарівні з хлопчиками, по збільшенню в Туреччині кількості вищих навчальних закладів , по викоріненню турецько-курдського конфлікту і інші.
Країна домоглася серйозних економічних успіхів - зростання ВВП (за період з 2002 по 2012 рік) склав більше 60 відсотків. За той же період відбулося зміцнення комерційних зв'язків з Росією - виріс на порядок товарообіг, було підписано понад десятка контрактів про співпрацю в енергетичній, транспортній сфері, підписаний договір про безвізовий режим для російських мандрівників. Ердоган приніс вибачення за збитий Су-24 Однак в 2015 році взаємини держав погіршилися через інцидент зі збитим штурмовиком Су-24. У турецькому Генштабі відзначали, що бомбардувальник РФ порушив повітряний простір їхньої країни. Міноборони Росії подавала турецькому лідерові звинувачення в продажу Ісламському державі зброї, а також у незаконному постачанні нафти ІГІЛу.
У зв'язку з цими подіями були скасовані чартерні рейси на Турецьке узбережжя. Влітку 2016 року лідерам двох держав вдалося прийти до взаєморозуміння і в вересні авіасполучення було відновлено. Зустріч Володимира Путіна і Ердогана в Москві. 2017 рік