Як використовувати материнський капітал?

Anonim
«Материнський капітал» - федеральна програма, запущена на початку 2007 року на певний термін. Її мета: поліпшення демографічної ситуації в країні і забезпечення матеріальної допомоги сім'ям, де двоє і більше дітей. Сертифікат, що дає право скористатися материнським капіталом, оформляється при народженні / усиновлення будь-якого подальшого після первістка дитини. Допомога здійснюється один раз (тобто дається тільки на одного неповнолітнього).

Сертифікат на материнський капітал - допомога від держави Порядок оформлення участі в програмі (правила подачі заяви, список необхідних документів) регламентується Пенсійним фондом. До слова, сума материнського капіталу не фіксована, коригується відповідно до рівня цін. Крім того, Державні сертифікати участі в програмі «Материнський капітал» видаються іменні і втрачають чинність у разі смерті, позбавлення прав на матеріальну допомогу власника.

Хто має право на материнський капітал

Подати заяву на участь у цій програмі можуть громадяни Російської Федерації:
1. рідна або прийомна мати
- другого або наступної дитини, яка була народжена / усиновлена ​​пізніше 1. 01. 2007;
- раніше не бере участі в програмі державної підтримки;

Отримати материнський капітал може не тільки мати 2.рідна чи прийомний батько, який (крім виконання аналогічних для матерів, зазначених вище, умов) є єдиним батьком, в разі смерті, скасування усиновлення або позбавлення батьківських прав матері;
3. неповнолітня дитина
- в разі неучасті батьків в даній програмі (через позбавлення батьківських прав / смерті);
- виключне право на матеріальну допомогу також мають повнолітні (до 23 років) студенти освітніх установ.

Порядок оформлення материнського капіталу

Подача заяви здійснюється особисто до відділу ПФ за місцем проживання / прописки / реєстрації. При цьому (крім заяви) подаються такі документи (копії та оригінали для ознайомлення): 1. паспорт або документ, що підтверджує особу та громадянство РФ;
2. свідоцтва про народження (документи на усиновлення) щодо всіх дітей; Як отримати материнський капітал, на що його можна витратити? 3. документи, що підтверджують отримання громадянства РФ дітьми.
Додаткові документи, при подачі заяви батьком (рідним, прийомним): свідоцтво про смерть / рішення суду, визнають рідну матір померлої або документ про позбавлення її батьківських прав. При оформленні участі в програмі дитиною додатково подаються документи про смерть батьків або усиновлювачів (позбавлення батьківських прав).

Як можна розпорядитися материнським капіталом

Регламентовані наступні статті по використанню коштів матеріальної допомоги:
1. можна вкласти гроші в створення сприятливих житлових умов.
- вдосконалення існуючих умов (ремонт, реконструкція),
- придбання житла, як варіант по іпотеці,

Сертифікат на материнський капітал - іменний документ 2. використовувати на освіту, в тому числі дистанційне навчання,
3. додати, як накопичувальну частину, в трудову пенсію жінки.

Терміни виплат за програмою "Материнський капітал"

Час дії даної програми матеріальної допомоги обмежена: до кінця 2016 року, але законопроект знаходиться на перегляді для продовження або встановлення безстрокового порядку. Материнський капітал-2016. Доброго ранку Редакція Надал, що стаття була вам корисна і рекомендує познайомитися з матеріалом про те, куди варто вкладати в кризу.