Технологія утримання свиней, споруда свинарника.

Anonim
Вітчизняний агропромисловий комплекс, зокрема свинарство, активно розвивається, використовуючи нові сучасні методики.

Зрозуміло це зачіпає навіть такі галузі свинарства, як споруда свинарника. Традиційні методи будівництва з застосуванням класичних матеріалів - бетону, цегли і т.д. - сьогодні вже застаріли і не можуть стати основою для ефективного розвитку господарства.

Тому найбільш поширені зараз ефективні комплексні рішення, відповідно до яких споруда свинарника відповідає всім вимогам сучасного тваринництва.

Сьогодні будівля свинарника визначається способом розведення свиней, прийнятим в господарстві. Особливого поширення на даний момент отримують два з них - «датський» і «канадський».

«Датська» технологія вирощування свиней на увазі погнездно-груповий метод, головною особливістю якого є утримання свиней у станках групами по 25-30 тварин на частково щелевом підлозі. У свинарник встановлюються автоматичні системи годування і напування, а також скрепери для видалення гною.

Дана технологія має великий економічним ефектом зважаючи на значне зниження факторів стресового стану свиней, меншої кількості конфліктних ситуацій. Завдяки цьому молодняк розвивається інтенсивніше, витрата корму - раціональний. Вирощування поросят в Відповідно до даного методу забезпечує збільшення валового виробництва свинини на 12-15%. Це забезпечується хорошими умовами розміщення тварин, підвищенням їх продуктивності і збереження. Цікава система ветеринарного обслуговування на свинокомплексах з «датської» технологією: лікар не знаходиться на фермі постійно, а приходить туди періодично. Щоденні ветеринарні процедури здійснюються персоналом. У зв'язку з цим особлива увага приділяється профілактичним заходам і карантинним правилам.

«Канадська» технологія утримання свиней відноситься до «вільновигульне», які характеризуються максимально наближеними до природних умов з метою підвищення продуктивності і відтворювальних здібностей свиней. Підвищення продуктивності забезпечується впливом на організм тепла і холоду, прямого сонячного освітлення і розсіяного світла, спокою і руху. Останнє є головною умовою правильного розвитку тварин і збільшення їх продуктивності. У «канадських» свинарниках тварини можуть у вільному порядку переміщатися по всій площі будівлі, розвиваючи тим самим м'язи і кісткову систему. Таким чином, максимальна кількість руху сприяють високі прирости - 500-600 гр / сут, а також хорошим смаковими характеристиками м'яса. Холодне утримання - так по-іншому називають «канадську» технологію утримання - також сприяє зміцненню імунітету молодняка.

«Канадська» технологія утримання свиней оптимальна для малих і середніх господарств, а «датська» - для великих промислових свинарських підприємств.