Еммануель Адебайор (Emmanuel Adebayor) біографія, фото 2019

Anonim

Біографія Еммануеля Адебайора

Еммануель Адебайор - це абсолютно особливий футболіст для сучасної збірної Того. Він сильний, наполегливий і відрізняється просто божевільною результативністю. Саме ці якостей дозволили нашому сьогоднішньому герою зайняти помітне місце не тільки в національній збірній своєї країни, але і зробити кар'єру в провідних європейських клубах.
За плечима тоголезця виступу за мадридський «Реал», «Тоттенхем», «Манчестер Сіті», «Арсенал» і багато інших суперклуби Старого Світу. Все це дозволяє говорити про Еммануеле як про феноменально форварда. А значить, наш біографічний огляд, напевно, зацікавить дуже багатьох шанувальників англійського і європейського футболу.

Дитинство і сім'я Еммануеля Адебайора

Еммануель Адебайор з'явився на світ 26 лютого 1984 року в столиці Того - місті Ломе. Тут пройшли його дитинство і юність. Тут же він почав професійно займатися футболом. Незважаючи на той факт, що батьки Еммануеля є Нігерією, сам гравець завжди був вірний Того. У цій країні він почав виступати за деякі молодіжні команди і вже дуже скоро висунувся на лідируючі позиції в своїх клубах.

Біографія футболіста Еммануеля Адебайора почалася в Тонго Одного разу разом з іншими членами тоголезької команди він відправився на міжнародний юніорський турнір до Швеції, де дуже скоро зумів сподобатися скаутам французького клубу «Мец». У 1999-му році п'ятнадцятирічний хлопець підписав контракт з клубом з Лотарингії, після чого разом з сім'єю переїхав до Франції.

Початок кар'єри футболіста Еммануеля Адебайора

В даному контексті варто відзначити, що в той період «Мец», який нині перебуває у французькій Лізі 3, займав значно вагоміші позиції в футбольному світі своєї країни. Команда перебувала на увазі і навіть один раз зуміла стати срібним призером першості Франції. Таким чином, контракт з командою з Лотарингії можна було вважати справжньою удачею.
Однак сила команди полягала в силі її гравців, а тому довгий час Еммануель не міг пробитися в основою склад своєї нової команди. Команда домагалася успіху, але без нього. Сам же Адебайор виступав виключно за молодіжні команди клубу.
Так минуло два роки. Мануель грав і вдосконалювався, а тому в якийсь момент все-таки зумів отримати виклик до головної команди клубу. Сталося це в 2001-му році. У дебютному для себе сезоні нападник виходив на поле досить-таки рідко, однак, незважаючи на це, все-таки стабільно приносив користь своїй команді. У наступному сезоні талановитий молодий нападник зумів здивувати глядачів і футбольних експертів, пробившись до основного складу ФК «Мец». Більш того, в тому році Адебайор зумів стати кращим бомбардиром команди, забивши тринадцять голів протягом сезону. З цього моменту Тоголезці стали цікавитися всі кращі клуби Франції. Гра Адебайора Однак саме в цей момент навколо гравця почали один за іншим розгоратися найрізноманітніші скандали. Спочатку була скандальна сварка з тренером збірної Того, після цього - резонансний інцидент з автомобільної
аварією, причиною якої стала любов Адебайора до швидкої їзди. В результаті зіткнення серйозно постраждала літня жінка, що знаходилася за кермом іншої машини. В результаті «Ману», отримав п'ять років умовно, а також великий грошовий штраф.
Таким чином, справжнім героєм Адебайор залишався тільки на футбольному полі. У 2003-му році гравець підписав важкий контакт з «Монако», зумівши дістатися з цією командою до фіналу Ліги Чемпіонів УЄФА.

Кращі сезони Еммануеля Адебайора

У 2004-му році після успішного сезону у французькій Лізі 1, а також яскравого виступу в Лізі Чемпіонів наш сьогоднішній герой отримав звання кращого футболіста Того. Разом з цією командою він багато разів показував яскравий результат на самих різних змаганнях. У відбірковому турнірі до Кубка Африканських націй гравець забив одинадцять голів і став, таким чином, кращим гравцем чорного континенту.
Однак по-справжньому зоряною його кар'єра була все-таки в Європі. Виступаючи за «Монако», Еммануель Адебайор зумів стати лідером і головним бомбардиром своєї команди. Після цього ім'я тоголезського гравця стало часто з'являтися в спортивній пресі в зв'язку з інтересом, який проявляли до футболіста різні топ-клуби. «Ману» сватали в лондонський «Челсі», мюнхенську «Баварію» і багато інших клубів. Але виграти тривалу боротьбу за гравця зміг лондонський «Арсенал». Емануель Адебайор гол в ворота Фулхема Сезон 2005/2006 гравець провів відразу в двох клубах, відігравши першу частину року в «Монако», а потім переїхавши на Туманний Альбіон. Після цього в складі «Арсеналу» наш сьогоднішній герой провів ще три яскравих сезону. Особливо вдалим для футболіста став сезон 2007/2008, коли в 48 матчах у складі «канонірів» гравець зумів забити цілих тридцять голів. Вельми примітним є той факт, що тоголезець ніколи не відрізнявся особливим дриблінгом або тонким почуттям пасу. Однак його результативність, напористість і вміння грамотно вибрати позицію завжди з лишком компенсували все інше.
Покинути Лондон Адебайор зважився тільки в 2009-му році, коли отримав пропозицію від клубу «Манчестер Сіті», недавно купленого арабськими нафтовими шейхами. У даній команді гравець яскраво провів сезон 2009/2010, однак згодом став стрімко втрачати місце в основному складі. Своєрідним порятунком стала тільки недовга відрядження в мадридський «Реал», де наш сьогоднішній герой півроку грав на правах оренди.

Еммануель Адебайор міг би грати в ЦСКА У складі королівського клубу Адебайор не загубився, однак скористатися опцією повного викупу гравця представники іспанської команди все-таки не побажали. Однією з причин цього стала досить висока трансферна вартість нападника (15 млн. Фунтів), яку багато хто визнав завищеною.

Еммануель Адебайор в даний час

Не зумівши довести свою спроможність ні в «Реалі», ні в «Манчестер Сіті», гравець вирушив у більш скромний лондонський «Тоттенхем». Контракт гравця обійшовся новій команді в 5 мільйонів фунтів. У складі «шпор» тоголезець виступає і понині. Однак назвати його головною зіркою нового колективу дуже складно. Кілька місяців тому в пресі з'явилися чутки про те, що Еммануель Адебайор може перейти в турецький «Бешикташ» або англійський «QPR», який виступає у другому за значущістю дивізіоні Англії. Деякий час в списку можливих маршрутів форварда називалися також московські клуби «ЦСКА» і «Локомотив».

Особисте життя Еммануеля Адебайора

Про особисте життя гравця відомо небагато. Деякий час, як наголошується в деяких джерелах, він зустрічався з невідомою дівчиною з Росії. Але ці відносини розпалися.
У звичайному житті він любить стильні автомобілі, а також часто займається благодійністю. На його гроші було збудовано клініка в Того і поставлені спеціальні апарати з видобування й очищення води в двох тоголезьких поселеннях.