Що робити, якщо розбився градусник: 7 фатальних помилок

Anonim
Багато хто до цих пір тримають в будинку ртутний градусник: він куди точніше електронного. Один мінус -капелькі ртуті з розбитого градусника можуть привести до отруєння, так як важкий метал виділяє отруйні випаровування, що акумулюються в організмі. Важливо знати, як правильно провести демеркуризацію приміщення і які поширені помилки зустрічаються при збиранні ртуті.

Чого не можна робити при збиранні ртуті?

Залишати дітей і тварин в кімнаті. Ртуть легко прилипає до підошов або вовни, так що відразу обмежте доступ до зони ураження.
Збирати ртуть пилососом. По-перше, гаряче повітря прискорить її випаровування. По-друге, частинки ртуті осядуть на нутрощах пилососа, і один-прибиральник перетвориться на розсадник токсичної речовини.
замітати ртуть. Жорстка щетина віника або щітки роздрібнить ртуть на маленькі, ледь помітні краплі.
використовувати ганчірку. Вона розітре ртуть по підлозі, збільшивши площу ураження.

При збиранні ртуті не можна використовувати пилосос, віник, швабру або ганчірку Змивати в каналізацію / викидати в сміттєпровід. Ртуть осяде на трубах або буде випускати токсичні пари в під'їзд.
Провітрювати кімнату. Не влаштовуйте протяг, поки не приберете ртуть з градусника повністю - вітер може роздути її по кімнаті.
Намагатися врятувати одяг, На яку потрапила ртуть. Метал потрапить в каналізацію або барабан пральної машини. Здайте одяг на утилізацію разом із зібраною ртуттю.

Як правильно збирати ртуть?

Закрийте двері і відкрийте вікно в зараженій кімнаті, надіньте латексні рукавички, респіратор і бахіли. Знайдіть закривається на кришку банку і наповніть холодною водою. Пензликом зберіть кульки ртуті і дрібні осколки градусника на аркуш паперу, злийте їх в банку з водою. Для великих кульок підійде і шприц. Скотчем зберіть залишки речовини, невидимі оку. Використаний скотч теж покладіть в банку. Протріть поверхню розчином марганцівки.

Не викидайте банку з ртуттю в смітник Банку з ртуттю необхідно здати на утилізацію. Це можна зробити в керуючої компанії будинку або санепідемстанції. У деяких містах існують приватні центри утилізації ртуті.