Олексій Кольцов - поет з великою душею

Anonim
Воронезький поет Олексій Васильович Кольцов народився в сім'ї купця-прасола (скупника) і доброї, але неосвіченої жінки. Його батько славився на всю округу чесністю і порядністю, яка вплинула на формування характеру сина. Недолік уваги близьких хлопчик компенсував навчанням, проявивши здібності, які дозволили йому вступити в повітове училище, що не вплинуло на його освіту жодним чином, що в подальшому було відзначено Бєлінським як великий недолік.
Закінчити освіту в училищі Олексію Кольцову не вдалося, так як батькові потрібен був помічник, і майбутній поет став перегонником худоби. Весь свій вільний час юнак присвячував читанню спочатку дитячих книжок, які купував на кишенькові гроші, а згодом став брати книги з домашньої бібліотеки товариша (Варгина).
Після смерті товариша, вся бібліотека була передана Олексію Кольцову, в якій було понад 70 томів, серед яких були збірки віршів поета І. Дмитрієва, що вразили уяву юнака. Перебуваючи під сильним враженням прочитаного вірша «Єрмак», шістнадцятирічний Кольцов написав свій перший твір «Три Бачення», наслідувати стиль Дмитрієва, яке було їм знищено.

На фото: Олексій Кольцов Великий вплив на формування поетичної творчості надав книготорговець Д.Кашкін, що дозволив користуватися книгами з власної бібліотеки. Торговець часто розмовляв з А. Кольцовим, даючи корисні поради по літературі і розкриває секрети написання віршів.
Юний Олексій Кольцов пережив глибоку особисту драму, яка залишила в його душі відбиток на всю життя: його розлучили з коханою кріпак дівчиною, на якій батько заборонив одружуватися. Цій події він присвятив вірші, наповнені гіркотою розлуки і тугою за улюбленою «Ти не співай, соловей», «Пісня» і багато інших.
У 1835 році вийшла його збірка віршів, єдине прижиттєве видання. Займаючись справами батька, поет часто здійснював поїздки в Петербург і Москву, де познайомився з О. Пушкіним, В. Одоєвським, В. Бєлінським, Вяземським і Жуковським.
Після виходу в світ віршів «Пора кохання», «Жниця» і «Останній поцілунок», до Олексія Кольцову проявив інтерес М. Салтиков-Шедрін, який відзначив, що вірші поета насичені «пекучим почуттям особистості».
Лірика Олексія Кольцова присвячена праці і життя селян. Багато з його віршів послужили приводом створення романсів такими майстрами, як Даргомижський, Балакірєв, Чайковський, Балакірєв.