Андрій Звягінцев - біографія режисера, фото, особисте життя, дружина, діти, творчість 2019

Anonim

Біографія Андрія Звягінцева

Андрій Петрович Звягінцев - російський режисер, автор фільмів «Вигнання», «Повернення», «Олена», «Левіафан», «Нелюбов», якого вже назвают продовжувачем традицій Андрія Тарковського. У своїх фільмах він незмінно звертається до теми страждань роду людського, найчастіше - через біблійні алюзії.

Режисер Андрій Звягінцев

Дитинство і сім'я Андрія Звягінцева

З'явившись на світло в Новосибірську, перші кілька місяців життя Андрій перебував в селі Новомихайлівка. Його батьки розлучилися, і 5-річний Андрій залишився жити з мамою, шкільній вчительці російської мови і літератури.

Дитяче фото Андрія Звягінцева Мистецтвом і літературою Звягінцев цікавився зі шкільних років. У 16 він записався в театральну студію Льва Бєлова при Новосибірському театрі юного глядача. Пізніше Бєлов набрав на базі цієї студії свій курс в місцем театральному училищі, куди був прийнятий і Андрій.
Другокурсником він зіграв головну роль в ТЮГу в постановці «Не пам'ятаю». Закінчуючи училище, Андрій вже був задіяний в постановках «Акселерати», «Ніхто не повірить» Диплом про закінчення училища Андрій отримав в 1984-му році. Він залишився в ТЮГу. Незабаром його призвали в армію. Служба проходила в Новосибірському військовому ансамблі, де Звягінцев був конферансьє. Разом з ансамблем він виступав на концертах в різних гарнізонах.
У 1986-му році, повернувшись з армії, Андрій прийняв рішення їхати в Москву. Він вступив до ГІТІС, потрапивши на курс Володимира Левертова і Євгенія Лазарева. Там він навчався на акторському факультеті.
У дипломному спектаклі за п'єсою Тургенєва Звягінцев зіграв роль Горського. Це був 1990-ий рік. В театр випускник ГІТІСу вирішив не йти.

Початок кар'єри актора Андрія Звягінцева, фільмографія

Іноді Андрій знімався в телесеріалах в епізодах, знімав рекламу. Актор знявся в серіалах «Будемо знайомі», «Горячев та інші», «Каменська», так само був задіяний у фільмах «Ширлі-мирлі» і «Кошеня». За десятиліття, проведене в Москві, він взяв участь лише в двох антрепризних постановках. У 1993-му році це був спектакль «Гра в класики», а в 1997-му році - спектакль «Місяць у селі». Як Звягінцев сам зізнався в інтерв'ю, в дев'яностих роках був час, коли йому не вистачало грошей навіть на проїзд в метро.

Режисер Андрій Звягінцев має безліч нагород за свої фільми Звягінцев звернув на себе увагу рекламними роликами, які він знімав. Треба відзначити, що він створював рекламу, не маючи режисерського освіти. Дмитро Лесневський, який в той час був продюсером телевізійного каналу Ren TV, якраз та людина, з подачі якого весь світ незабаром дізнався Звягінцева.

Режисерський дебют Андрія Звягінцева

На Ren TV відбувся дебют Андрія в якості режисера. Їм був зняв фільм в рамках циклу з назвою «Чорна кімната». Це були короткометражні новели «Вибір», «Бусідо» і «Obscure». Про фільм «Повернення» Звягінцева У 2003 році глядачі змогли оцінити повнометражну картину Звягінцева. Він назвав її «Повернення». Як пізніше було відзначено критиками, сюжет розвивається неспішно. У кінофільмі довгі великі плани і пейзажі. Це не властиво сучасному кіно. Проте режисер в інтерв'ю сказав, що так він відчуває світ, саме такі життєві ритми він відчуває. Це Звягінцев і прагнув показати глядачеві, щоб сидячи перед екраном, люди відчули, що саме так і тече життя. «Кіно в деталях» про фільм «Вигнання». Критики і прокатники заздалегідь охрестили цю картину непрокатной, вважаючи, що широкому глядачеві вона буде нецікава. Однак тільки за перші два тижні прокату було зібрано двісті шістдесят тисяч доларів. Бюджет же склав менше півмільйона доларів.
Режисера вважають феноменом, так як, випустивши свій перший повнометражний фільм, він отримав за нього двох «Золотих левів», був висунутий на «Оскар». У прокат картину придбали тридцять дві країни.
Так «Повернення» стало кіносенсаціей року. Режисер за цю картину на світових фестивалях отримав двадцять вісім нагород. «Повернення» подивилися глядачі сімдесяти трьох країн.

Фільм Андрія Звягінцева «Вигнання»

Наступний фільм Звягінцев зняв в 2007-му році. Його назва - «Вигнання». Критики знову поставилися до режисерській роботі доброзичливо. Картину визнали найкращим фільмом російської програми на Московському фестивалі. Андрій Звягінцев - Таємниця [Експеримент 5ive] Головна роль була зіграна Костянтином Лавроненко. Актор в Каннах за дану роль отримав «Золоту пальмову гілку». Ця чоловіча роль була визнана кінофестивалем кращої. Треба відзначити, що Лавроненко зіграв і в першій картині Звягінцева - в «Поверненні».
У 2011-му році Звягінцев зняв свою третю картину. Це соціальна драма «Олена». На Канському фестивалі відбулася прем'єра. Режисер отримав приз «Особливий погляд». Так само ця режисерська робота була відзначена кінофестивалем «Санденс».

Режисер Андрій Звягінцев сьогодні працює над новими фільмами У 2014 році світ побачив фільм «Левіафан», що викликав в суспільстві великий резонанс, який став володарем «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю і номінований на «Оскар» в категорії «Кращий іноземний фільм». У головних ролях були задіяні Олена Лядова, Олексій Серебряков, Володимир Вдовиченков, Роман Мадянов та інші.
Це історія про жителів селища за Полярним колом (зйомки проходили в селищі Териберка Мурманської області). Головний герой - автомеханік, чесно трудящий і виховує сина від першої дружини. В один момент його життя ламається: дружина зраджує йому з його другом, син звинувачує його в ненависті до його покійної матері, а на його будинок і землю спокусився місцевий чинуша, готовий сфабрикувати кримінальну справу заради ласого шматочка нерухомості.

Кадр з фільму Звягінцева «Левіафан» Після прем'єри «Левіафана» глядачі розділилися на два табори. Хтось звинуватив режисера в ненависті до Росії, але більшість все ж зійшлися на думці, що Звягінцев лише викрив російські реалії: процвітаючу корупцію, згасаюче провінцію, безвихідь і нікчемність життя простого громадянина.

Особисте життя Андрія Звягінцева

Режисер протягом шести років був у шлюбі з актрисою Іриною Гриньової. Зараз Гриньова знову заміжня; її чоловік - фігурист Максим Шабалін.

Ірина Гриньова, колишня дружина режисера Звягінцева Друга дружина режисера - монтажер Анна Матвєєва. У 2009 році у подружжя народився син Петро.

На фото: Андрій Звягінцев і Анна Матвєєва У вересні 2018 року ЗМІ повідомили про розлучення Звягінцева. Так як режисер веде замкнутий спосіб життя, інформація потрапила в пресу через треті особи.

Андрій Звягінцев зараз

У 2017 році новий фільм Звягінцева «Нелюбов» був удостоєний призу журі 70-го кінофестивалю в Каннах. У центрі сюжету - подружня пара, чиї відносини зазнали краху. Обидва намагаються знайти щастя в нових відносинах, але їх загальний син, 12-річний Альоша, не витримує такого життя і одного разу тікає з дому. «Нелюбов». Фільму Андрія Звягінцева. Трейлер На створення фільму Звягінцева надихнула стрічка «Сцени з подружнього життя» шведського режисера Інгмара Бергмана.