Як виростити великий урожай картоплі?

Anonim
Картопля є важливою продовольчою культурою, його обробляють практично на всіх материках. У Росії ця рослина вирощують повсюдно, так як воно є одним з основних продуктів харчування. Ми поділимося порадами, які допоможуть отримати гідний урожай.

Картопля став в Росії другим хлібом

Підготовка до посадки картоплі

Відповідальний дачник готує сани влітку. Ділянку можна засіяти озимим житом, вона послужить як добриво і хорошого розпушувача. Навесні, за допомогою культиватора, перекопайте посіви жита, закладаючи їх у грунт

Підготовка ґрунту під посадку дозволить отримати хороший урожай Зрозуміло, готувати до посадки потрібно як грунт, так і насіння, про які варто подбати заздалегідь. Відразу після збору врожаю, влітку, відберіть картопля середнього розміру для посадки в наступний сезон. Підготовка обов'язково включає пророщування коренеплоду. Для цих цілей підійде тепле приміщення з хорошим природним освітленням, за кілька тижнів до посіву. Вирощування картоплі в сіні. природне землеробство

Догляд та вирощування

Без належного догляду неможливо отримати гарну нагороду за свою працю.Картопляні бульби вимагають підгортання як мінімум два рази на рік: перший раз - коли вони виросли на 10-15 см, другий -під час активного росту. Підгортання після злив на третину підвищать урожай. При посухи обов'язково поливайте грунт, адже картопля дуже любить вологу. Підгортання картоплі на грядках за Міттлайдеру

хвороби картоплі

Картопля може страждати від безліч різних хвороб, проте найпоширеніша з них - фітофтороз (картопляна гниль). Його легко впізнати за сірим або бурим плямам на листках нижнього ряду. Картопляна гниль може з'явитися в період затяжних дощів. Районовані сорти більш стійкі до хвороби. Для профілактики захворювання бульби перед посадкою обприскують 1% розчином мідного купоросу або бордоською рідини такої ж концентрації.

Фітофтороз може вразити весь кущ, включаючи бульби Рак картоплі викликає нарости на стеблі і коренях рослини. Хвороба з'являється тоді, коли рослина довго вирощується на одному місці. Вражений картопля (бульби і бадилля) спалюють або закопують на глибину не менше 1 метра.

Так виглядає бульба картоплі, уражений раком Різоктоніоз (чорна парша) проявляється на плодах у вигляді чорного нальоту. Хвороба розвивається у вологому, теплою грунті (температура вище 18 С). Для профілактики захворювання використовують сівозміну, перед посадкою бульби обробляють золою і спеціальними препаратами (Наприклад, Максим, Престиж, Колфуго).

Картопля вражений чорної парші

Збір врожаю

Перше, що потрібно зробити - скосити бадилля, в той момент, коли нижні листки почнуть жовтіти. Через два тижні після цього можете приступати до копанні врожаю. Скошену бадилля залиште сохнути на поле, пізніше складіть в купу і спаліть. Зола з бадилля багата калієм і мікроелементами.

Багатий урожай картоплі завжди виходить завдяки наполегливій праці Для прибирання вибирайте сухий, сонячний день. Викопавши картопля, дайте обсохнути йому на повітрі. Якщо літо було вологе - можуть бути присутніми і гнилі плоди, які потрібно відокремлювати. Далі, при необхідності, промийте картоплю, обприскати його Фітоспорін, щоб уникнути хвороб. Після цього урожай потрібно збирати в мішки або іншу тару і прибрати на зберігання. Високий урожай картоплі, спосіб вирощування
Редакція зазначає, що домашній картопля, дбайливо вирощений власними руками, особливо смачний, і магазинний з ним не зрівняється.