Вчені: Клонування рятує рідкісні лікарські рослини

Anonim
Унікальну методику клонування рослин розробили в Алтайському державному університеті. Деякі вчені пропонують клонувати лікарські рослини, які зараз стрімко зникають.
Так, процес клонування сам по собі вважається досить складним процесом, який проходить в кілька серйозних етапів. Так, все починається саме з відбору матеріалу для цього клонування. Рослина має бути здорове і міцне, без якихось генетичних відхилень. Воно і служить джерелом експлантов.
Варто зазначити, що до гідності такого методу, як клонування рослин, варто віднести можливість отримати за дуже короткий термін майже необмежену кількість рослин заданих сортів. Теоретично тільки з однієї нирки можна за рік отримати мільйони рослин, а це цілком може задовольнити абсолютно всі потреба сільського господарства і деяких інших галузей.

Клонування рятує рідкісні лікарські рослини А на другому етапі вихідний матеріал поміщають в пробірку з такої спеціальної середовищем, в якій є речовини, що сприяють розмноженню всіх клітин рослини.
А далі в пробірці з'являються мікроскопічні пагони рослини. Їх можна зрізати, переносити в інші пробірки з живильним середовищем. Там і будуть формуватися самі регенеранти - мікрорастенія.
Вже сформовані регенеранти переносять в інше середовище, де і буде формуватися вся коренева система рослини. Це буде відбуватися до тих пір, поки коріння не досягнуть потрібних розмірів для висадки в саму грунт.
Як заявляє заступник директора з наукових досліджень Південно-Сибірського саду АлтГУ пан Максим Куцев, тільки з однієї нирки можуть вийти тисячі рослин. І головний плюс методики - відсутність захворювань, якими будь-яка рослина могло піддаватися при природному зростанні.
Ця технологія мікроклонального розмноження вже пройшла перевірку при розмноженні золотого кореня, перстачу білої, маралів кореня, які рідко зустрічаються в самій природі. Сьогодні вчені планують проводити експерименти по розмноженню безлічі різних цілющих рослин.

Процес клонування вважається складним процесом Один з блогерів Твіттера Ваня пише: «Виявляється, клонування рослин врятує багато рідкісні рослини. Вчені нас не перестають дивувати ».
На думку редакції, в даний час вчені планують проводити різні експерименти по розмноженню цілющих рослин. Сподіваємося, досліди пройдуть успішно.