Основи ефективного бюджетування

Anonim
Сучасні фахівці впевнені, що бюджетування - це один з головних інструментів управління підприємством. Його використовують для планування діяльності організації.

У той же час у самих просунутих компаній залишаються питання щодо бюджетування.
Коли реєстрація ооо в Санкт-Петербурзі буде закінчена, ми повинні скласти бюджет молодого підприємства. Він являє собою план в грошових показниках, розрахований на певний проміжок часу. Метою створення такого документа є ефективне досягнення стратегічних орієнтирів підприємства. У компанії бюджетування має бути безперервним. У процесі роботи фахівці складають і виконують бюджети.
Щоб реєстрація нко стала початком успішної діяльності компанії, керівник підприємства повинен слідувати трьом орієнтирів. Насамперед необхідно затвердити єдині правила і форми, на яких буде будуватися вся система. Важливо не тільки створити правила, а й змусити їх працювати. Внутріфірмовими наказами повинен бути затверджений регламент бюджетування, система мотивації та сам бюджет. Якщо співробітники відступають від регламенту, то їх необхідно карати. Друга складова успіху - це наявність організаційних процедур. Третій важливий орієнтир - автоматизація всіх ступенів процесу бюджетування.
На сучасному підприємстві процедуру бюджетування організують таким чином, щоб на заключному етапі керівництво організації могло отримати три основні форми. У їх числі прогнозний баланс, бюджет доходів і витрат, а також руху грошових коштів підприємства.Незалежно від того, була це купівля або продаж готових фірм або ви відкривали справу «з нуля», для ефективного планування діяльності необхідні всі три документа. Економічна ефективність фірми визначається по бюджету доходів і витрат, по бюджету руху грошових коштів ми можемо судити про фінансові потоки і планувати їх. Прогнозний баланс допомагає оцінити фінансовий стан і економічний потенціал підприємства.
Ефективне бюджетування вибудовується на здоровому глузді. Процес повинен бути безперервним і постійним, щоб забезпечити можливість зіставлення та аналізу даних, що належать до різних періодів. До слова, самі періоди затверджуються заздалегідь, вони повинні бути однаковими. Щоб ефективно працювати, підприємство повинно складати «ковзний» бюджет. Він дозволяє розширити горизонт планування і витрачати кошти в міру необхідності. Коли бюджет затверджений, необхідно приступати до його виконання. В іншому випадку весь сенс планування зникає, а поставлені цілі стають недосяжними.