Росія очима іноземців: найвпізнаваніші символи

Anonim
У Росії щорічно приїжджають мільйони іноземних туристів. Їдуть для того, щоб побачити батьківщину Пушкіна і Достоєвського, помилуватися російським балетом і переконатися, що на Червоній площі гуляють ведмеді.

Росія - велика і загадкова країна Свою думку про нашу країну є і у тих, кого не приваблюють північні простори. Вони спостерігають за подіями, сидячи на дивані, включивши телевізор, і напевно без особливих складнощів зможуть відрізнити прапор нашої батьківщини від Юніон Джека. У цій статті ми зібрали офіційні і неофіційні символи Росії, які частіше за інших називають іноземці.

Офіційні символи Росії

Герб, прапор і гімн - офіційні символи будь-якого сучасного держави. Вони закріплюються на законодавчому рівні і уособлюють собою самобутність країни. Без них не обходиться жодна перемога наших спортсменів або зустріч на вищому рівні.

Двоголовий державний орел Росії був повернений в 1993 році Борисом Єльциним - Герб держави є відмітним знаком, емблему, на якій зображені предмети національної гордості. Двоголовий орел на гербі Росії з'явився в Середні століття. Іван III, одружившись з візантійською царівною Софії, взяв її родовий герб, розраховуючи що цей жест зміцнить позиції нашої країни, підкресливши передачу могутності полеглої Візантії російській державі.

В індуїзмі двоголового орла називають Гандаберунда і наділяють великою силою - Російський прапор складається з білої, синьої і червоної горизонтальних смуг. Першими прапорами Стародавньої Русі були військові знамена. На них найчастіше зустрічалася червоне забарвлення, як найбільш урочиста і красива.
В кінці 17 століття державними квітами Росії були визнані білий, синій і червоний, а в петровський період був визначений і поточний порядок смуг на прапорі. За легендою, матросам було складно запам'ятати порядок кольорів, за це їх нещадно сікли різками.Щоб уникнути покарання, спритні моряки придумали слово для запам'ятовування - "Бесік" - з ним переплутати кольори неможливо.

Офіційна символіка Росії - частий гість на фанатських секторах З тих пір кольору державного прапора Росії періодично мінялися. Останній раз з 1917 по 1989 рік символом радянської держави був червоний прапор, колір якого уособлював кров, пролиту борцями за світле майбутнє. 24 серпня 1991 року триколірний прапор замайорів над Кремлем відразу після постанови Надзвичайної сесією Верховної Ради Української РСР про визнання його державним.

Найбільший прапор (707 м) створили під час флешмобу у Владивостоці - Гімн. «Росія - священна наша держава …» - ці слова, що звучать в самі урочисті моменти, належать Сергію Михалкову (тому самому, який написав «Дядю Стьопу») і Габріелю Ель-Регістаном. Тест поклали на музику Олександра Александрова. Гімн Росії (рок-версія). Красиве відео До XVIII століття в Росії панувала релігійна тематика пісень, і лише за часів Петра Великого стала з'являтися світська музика. Першим офіційним гімном стала «Молитва російських», автором став поет В.А. Жуковський. Інтернаціонал - неофіційний гімн молодий Країни Рад

Неофіційні символи Росії

Крім державних, існують ще так звані неофіційні символи - те, з чим асоціюється Росія в свідомості її громадян і іноземців:
• люди, що прославили нашу країну;
• знамениті місця;
• великі досягнення;

Іноземці вважають росіянок красивими • природні пам'ятки: високі гори, повноводні річки, величезні озера;
• предмети побуту;
• іграшки, музичні інструменти, одяг;
• рослини і тварини.

Ведмеді на вулицях міст - не завжди вигадка Про деякі найпопулярніших символах країни мова піде нижче.

Чому береза ​​- символ Росії?

Берез в Росії багато. Вони стали частиною життя російського людини: влітку переховували від сонця, а взимку давали вогонь, щоб зігріти селянські хати. Березове лико використовували для плетіння постолів і туесков, на бересті робили перші записи.

Наші предки вірили, що береза ​​відганяє злих духів З давніх часів це дерево наділяли особливими властивостями, вважаючи його символом чистоти і жіночності. Наші предки вірили, що не тільки дівчата, а й русалки не можуть пройти повз краси березових гаїв, збираючись в таких місцях, щоб водити хороводи.
З хрещенням Русі береза ​​стала асоціюватися з церковним святом Трійцею. Молодими гілочками прикрашали храми і житло.

На Трійцю березовими гілками прикрашають храми і будинки «Біла береза ​​під моїм вікном …» - проникливі слова Сергія Єсеніна, особливо шановані серед емігрантів, сумував за батьківщиною, назавжди звели це дерево на п'єдестал головних символів Росії.

Червона площа

Червона площа - серце нашої держави і центр Москви - одного з найбільших міст Росії. Тут проходять багато важливих подій: Парад Перемоги, концерти з нагоди знаменних дат, а ще тут знаходиться «вівтар Росії» - так назвав Московський Кремль Михайло Лермонтов.

Червона площа і Кремль - головні неофіційні символи країни Архітектурний ансамбль головної площі країни, химерна суміш будівель різних епох, органічно ілюструє історію Росії. Її прикраса - собор Василя Блаженного - один з найвідоміших православних храмів нашої країни. Він був зведений в середині XVI століття з нагоди взяття Казані. Храм Василя Блаженного - символ Росії Алмазний фонд - найпопулярніший музей Кремля. У ньому представлені унікальні дорогоцінні камені, золоті самородки, предмети мистецтва, в тому числі імператорський скіпетр, мала і велика імператорський корони. Ці цінності були офіційними символами царської Росії.

Символи самодержавства зберігаються в Алмазному фонді Росії

Матрьошка

Це найзнаменитіша дерев'яна лялька-трансформер Росії.Назва, очевидно, походить від російського імені Матрона, і корінь цього слова «мати» не випадковий. Іноземці її ласкаво називають "Babushka doll" з наголосом на U. Матрьошка символізує материнство, родючість, жіночність. З'явилася вона в XIX столітті, автором вважається художник Сергій Малютін.

Матрьошки - популярний російський сувенір В Японії є схожа іграшка - фігурка мудрого дідуся Фукурами, також складається з декількох ляльок, вкладених одна в іншу. Вона могла бути прообразом російської матрьошки.

Дідок Фукурама дуже схожий на матрьошку

Російська трійка

Так називають старовинну кінну упряжку, що складається з трьох коней. Для жителів нашої країни дорога завжди мала особливе значення: безкраї простори, довгі подорожі в зимову пору … Все це незмінно пов'язане з кіньми - вірними супутниками мандрівних. Спосіб руху в трійках дозволяв долати великі відстані на досить серйозною швидкості, близько 50 км на годину. Такі упряжки з'явилися 200 років тому, а з 1840 року стали влаштовувати змагання трійок.

Проїхатися на трійці - весела забава Цифра «три» також мала сакральне значення для російського народу: свято Трійці, прислів'я «Бог любить Трійцю», три богатирі, три бажання, які виконує золота рибка.

балалайка

Цей улюблений музичний інструмент російського народу виконаний у вигляді трикутника з грифом і має 3 струни. Існує більше 200 років. Сучасного вигляду балалайка набула завдяки музиканту Василю Андрєєву.

Існуючий міф "У Росії багато з дитинства грають на балалайці" Єдиної думки про походження балалайки немає. Одні дослідники стверджують, що інструмент має татарські або киргизькі коріння, інші наполягають на її слов'янське походження. Балалайка завжди супроводжувала селянські свята і хвилини відпочинку, на них віртуозно грали скоморохи.

самовар

Він увійшов в ужиток російського народу в XIX столітті після широкого поширення чаю. Символ гостинного дому та родинного затишку став героєм прислів'їв, приказок і пісень. Його батьківщиною вважається Урал. В Заріччя в 1778 році брати Лисицина виготовили перший самовар, а потім ними була організована фабрика з їх виробництва.

Чай із самовара особливо смачний Відомо, що на весіллі Сергія Єсеніна і Айседори Дункан на столах стояли самовари, з яких пили не чай, а коньяк. Така бутафорія була пов'язана з чинним на той момент в США сухим законом, забороняли імпорт і вживання спиртних напоїв.

Від личаків до вушанки

Говорячи про символи Росії, не можна не згадати і предмети національного одягу. Постоли - звичайний варіант взуття селян. Вони виготовлялися з деревного лика або берести. Селяни були бідні і така дешева, але дуже недовговічна взуття стала символом бідності та безграмотності народу. Звідси і всім відомі прислів'я та вислови: «лапоть» (про простак), "не лаптем щі хлебчемо».

Постоли - не найзручніша взуття Валянки - зимовий варіант теплої і зручною повстяної взуття, символ кмітливості російського народу. Вперше згадуються ще в «Слові о полку Ігоревім».

Майстрині прикрашають валянки розписом, вишивкою і навіть бісером Вушанка - тепла шапка. Вважається, що в російській побуті вона з'явилася завдяки монголам, які захищалися від холодних вітрів шапками з овчини. Називалися вони Малахай.

Багато іноземців надягають вушанки, приїжджаючи в Росію Кокошник - головний убір у вигляді віяла над головою. Зазвичай жінки одягали його на свята. Відомий з часів Київської Русі, був в ужитку всіх станів. У сучасній Росії - обов'язковий атрибут костюма Снігуроньки.

З чим ще асоціюється Росія у іноземців?

Якщо запитати у будь-якого іноземця, з чим в його уявленні асоціюється Росія, то, дуже ймовірно, ви почуєте:
• Дві біди. Багато людей в Росії і за кордоном знають дві головні біди країни: дороги і дурні.І якщо дурні - це з області жартів, то з дорогами в Росії складається, дійсно, не найсприятливіша ситуація.

Російських іноземці часто представляють грубими, під стати ведмедям • Політичні лідери. Найвідоміші серед них Володимир Путін, Михайло Горбачов, Йосип Сталін і Володимир Ленін. Їх знають всі і завжди згадують, якщо мова заходить про нашу країну.

Володимир Путін - лідер, якого знають в різних куточках Земної кулі • Великі письменники. Кожна освічена людина в Росії і за її межами знайомий з такими творами, як «Війна і світ», «Злочин і кара», «Євгеній Онєгін» і легко називає їх авторів.

Про загадкову російську душу іноземці дізналися, читаючи наших класиків • Російська народна творчість: хохлома, палех, гжель.
Батьківщиною хохломи вважають Нижній Новгород, вона являє собою особливий спосіб розпису дерев'яних меблів і посуду.

Такі сувеніри привозять з Росії найчастіше Гжель - промисел з виробництва кераміки і її розпису в біло-блакитних тонах, виникла в районі «Гжельский кущ», недалеко від Москви.
Палехськая мініатюра родом з Володимирської області, являє собою розпис шкатулок, криївок, панно, игольниц, попільничок і інших невеликих предметів. • Русский балет у всьому світі цінується за високу майстерність артистів і найсильнішу школу.

Міф «Щоб не замерзнути, в Росії горілку п'ють як воду» • Горілка - незмінний атрибут Росії в очах іноземців.
• Морози. Найбільша переважно північна країна в світі славиться своїми тріскучими морозами і снігом. У Великому Устюзі живе господар снігу і хуртовини - Дід Мороз.

Справжній росіянин не посміхається і носить вушанку • Борщ, вінегрет, ікра та млинці. Про наших стравах згадують тільки ті іноземці, яким пощастило їх покуштувати. І якщо борщ або, як вони кажуть, бортчщт, млинці та ікра до смаку більшості, то наш вінегрет, окрошка і соління здаються іноземцям не дуже їстівними, а холодець просто неприємним (ну як можна їсти солоне желе)

«Юкрейніан бортчщт» - одне з найпопулярніших страв у ресторанах російської кухні • Золоті куполи храмів. У Росії налічується трохи менше 20 тисяч храмів. У давні часи залізні купола покривали тонким шаром золота, для того щоб продовжити термін їх служби, так як золото не окислюється на повітрі.

Міф «Храми і хати в Росії скрізь» Редакція вважає, що краще один раз побачити, ніж десять разів почути, тому від душі радить іноземцям відвідати нашу країну, познайомитися з людьми і найвідомішими пам'ятками.