Енергетичний паспорт об'єкта - результат енергоаудиту

Anonim
На тлі підвищення вартості енергоносіїв як не можна більш актуальним стає питання енергозбереження. Роблячи кроки щодо підвищення ефективності підприємства без вирішення цього питання не обійтися.

Перш ніж зайнятися заходами з енергозбереження, потрібно розібратися в деяких поняттях, які застосовуються в цій галузі. Суть самого енергозбереження полягає в пошук рішень та їх реалізація для контролю над енергетичними потоками об'єкта, де проходить процес заощадження енергоресурсів. Це питання не тільки енергетичної, а й економічної ефективності. Першим кроком на шляху енергозбереження об'єкта є енергоаудит. Це поняття має декілька трактувань, але суть їх полягає в обстеженні об'єкта енергоспоживання на предмет нераціонального використання енергоресурсів, визначення параметрів підвищення ефективності їх використання та складання бізнес-плану на проведення заходів з енергозбереження. Існує кілька видів енергоаудиту. Це первинний, періодичний, локальний, позачергової і експрес-аудит.

Федеральний закон «Про енергозбереження», що вийшов в 1996году передбачає обов'язкове енергообследованія всіх підприємств, громадських будівель і житлових будинків, які споживають понад 6000тонн умовного палива на рік. Обов'язковою документом для всіх підприємств енергетичного господарювання є енергетичний паспорт, який складається на підставі енергоаудиту. Він повинен відповідати ГОСТ Р51379-99 - документу, який називається «Енергетичний паспорт промислового споживача паливно-енергетичних ресурсів». По суті справи два цих поняття: енергоаудит та енергетичний паспорт тісно взаємопов'язані, тому що паспорт є офіційним підтвердженням проведення енергоаудиту. Дотримання всіх вимог ГОСТ включають в себе опис енергетичного обладнання, відомості про баланс систем, основну інформацію про енергетичну господарюванні підприємства і перелік заходів з енергозбереження, які рекомендовані після проведення енергоаудиту.

Крім того, всі новозбудовані, капітально реконструйовані і здані в експлуатацію будівлі повинні мати енергетичний паспорт. При проектуванні нових будівель, також складається цей документ.