Як не заснути за кермом?

Anonim
Втома від бездіяльності - поширене явище, яке спостерігається у водіїв транспортних засобів, що пересуваються на дорогах, де майже немає іншого транспорту. Звичайно, при русі в баскому коні й щільному потоці про монотонності не може бути й мови
Небезпека виникає в поїздках по рівних пустинних трасах, коли водій довгий час знаходиться в одній позі, бачить майже не змінюються показання приладів і багаторазово повторює одні й ті ж рухи.

Щоб не заснути, концентруйте увагу на деталях

Чим небезпечна монотонність

Людина, що працює в монотонних умовах, гірше сприймає і осмислює побачене. Швидкість реакції істотно знижується, але небезпечніше за все те, що мозок починає подавати сигнали до мимовільним рухам. Навіть при незначній зміні ситуації на дорозі може статися неадекватна рухова реакція. За статистикою, більшість дорожньо-транспортних пригод за участю великотоннажних вантажівок трапляється на рівних ділянках дороги.

Якщо за кермом сильно тягне в сон, краще зупинитися і поспати

Як легше перенести монотонність

Під час тривалих поїздок не слід слухати розмірене, заспокійливу музику, яка розслабляє і викликає сонливість. Якщо ландшафт занадто одноманітний, треба звертати увагу на будь-які деталі, наприклад, на хмари, птахів, дерева. Думати краще про щось такому, що призводить в бадьорий настрій, а не про те, що викликає байдужість і млявість. Якщо в кабіні знаходиться другий водій або пасажир, уникнути впливу монотонності допоможе бесіда. Зрозуміло, виконуючи ці рекомендації, треба уважно стежити за дорогою. Як не заснути за кермом?

Що допомагає зберегти бадьорість?

Досвідчені інструктори з водіння не радять новачкам спочатку їздити на відстані, що перевищують 40-50 км, але якщо вже виникла непереборна потреба, вони рекомендують скористатися деякими хитрощами, проганяє сон. Ось найбільш ефективні з них:
1. Підбадьорливі напої. Це може бути, як міцний натуральна кава, так і різноманітні енергетики. Але в обох випадках слід пам'ятати про протипоказання і не зловживати. Часто також готують своєрідний коктейль з свіжозвареної кави і «Кока-коли», в якому вміст кофеїну буквально зашкалює.

Багатьох водіїв виручають енергетичні напої 2. Ритмічна гучна музика. Перед далекою дорогою бажано заздалегідь скласти плейлист з відповідними композиціями і під час руху включати їх голосніше. Якщо попередньо підібрати музику не вдалося - виручить радіо і спеціальні радіостанції для автолюбителів.

Бадьора музика прожене сон 3. Прохолодний свіже повітря. Тепло - перший ворог водія, що їде вночі. У таких ситуаціях грубку потрібно ставити на мінімум, а ще краще - зовсім вимкнути і відкрити вікно, щоб потік свіжого повітря обвівав обличчя.

Свіже повітря бадьорить 4. Відчуття голоду. Напевно, кожен у житті стикався з тим, що не вдається заснути через відчуття дискомфорту, викликаного голодом. Для водіїв це своєрідний лайфхак, що допомагає боротися зі сном. Ніколи не можна вирушати в далеку дорогу, особливо - вночі, з туго набитим шлунком, оскільки це тільки посилює бажання поспати.
5. Перекус. Японські дослідники з'ясували, що впоратися з монотонністю добре допомагає жувальна гумка або перекус прямо на ходу. Вчені рекомендують «перекушувати» горішками, печивом і цукерками: численні досліди і дослідження, проведені за кордоном, показують, що при цьому підвищується стійкість організму до монотонності.До слова, вітчизняні фахівці не підтверджують, але і не спростовують цю інформацію. Якщо для вас це працює - використовуйте.

Деякі успішно будять себе їжею 6. Тренування. Серед водіїв лише 3% мають здатність протистояти монотонності, а 85% не дуже добре переносять таку робочу обстановку. Але вчені стверджують, що організм можна натренувати так, що придбає здатність зберігати високу концентрацію протягом тривалого часу. Досвід водіїв-далекобійників з великим стажем це підтверджує.
7. Короткочасний сон. Цей метод зазвичай застосовують тоді, коли стає вже зовсім не під силу і ніякі інші способи не допомагають. Досить зробити зупинку на 15-20 хвилин і подрімати. Після такої перепочинку бажання поспати відступає, як мінімум години на 1,5-2.

Кілька хвилин сну знімуть втому Редакція сподівається, що ці прості поради виявляться ефективними, і ви не зіткнетеся з критичною ситуацією на дорозі.