8 коханок російських монархів

Anonim
Коли мова заходить про фаворитів російських монархів, першими на думку спадають прізвища Орлова, Потьомкіна, Меншикова. Рідше згадуються Бірон і Платон Зубов. Хоча насправді короновані особи Росії часто заводили пристрасні романи з не менш яскравими особистостями. Ми розповімо про деякі найцікавіші об'єкти любові російських правителів.

Майбутній імператор Микола і Матильда Ксешінская (колаж)

Іван Овчина Телепнев-Оболенський

Цю людину можна назвати першим фаворитом в історії царської Росії. Князь, успішний воєвода, розумна людина і просто красень Іван Телепнев-Оболенський на прізвисько Овчина здобув прихильність Олени Глинської, вдови Василя III і матері майбутнього Івана Грозного.

Портрет Олени Глинської Існує думка, що Глинська і Овчина зійшлися ще за життя великого князя «всія Русі». Більш того, деякі історики впевнені, що саме Іван Овчина був рідним батьком Івана Грозного. Навіть до царя доходили чутки про те, що в покої до його дружині регулярно навідується молодий і ставний полководець, однак правитель не вірив злим язикам.
Відкрито свої почуття до Івана Овчині Олена Глинська почала проявляти вже після смерті чоловіка. Для бояр це стало справжнім шоком. Правила пристойності говорили, що велика княгиня після смерті чоловіка повинна дотримуватися траур до кінця своїх днів. Коханці ж вели себе за тодішніми мірками просто немислимо: стояли поруч на богослужінні, разом їздили в кареті, ночували в одній світлиці.

Олена Глинська стала регентшею при малолітньому синові після смерті чоловіка До честі Овчини можна сказати, що він дійсно був відданий своїй коханій «Олені». Блискучий військовий, він брав участь у численних боях, придушував заколоти і повстання за часів, коли тільки лінивий не мріяв про троні. Чи варто говорити, що після раптової кончини Олени Глинської (імовірно - отруєння) бояри з радістю заточили «вискочку» в темницю, де він і помер від голоду.

Марія Гамільтон

Марія Гамільтон мала славу однієї з найчарівніших і ефектних дівчат при дворі Петра I. Марія була не тільки неймовірно вродлива, але також недурна, хитра і дотепна. Всі ці якості укупі з амбіціями і привели її в ліжко самодержця.

Картина 1904 "Марія Гамільтон перед стратою» Петро вніс красуню в список особистих коханок ( «постільний реєстр», як він його називав) і якийсь час був зосереджений тільки на ній. Гамільтон насолоджувалася своєю владою і перспективами, які відкривало перед нею розташування імператора. Дівчина святкувала перемогу - і помилилася. Пристрасть Петра тривала дуже недовго, незабаром імператор охолов до гарненької фрейліни і викреслив її зі «реєстру».

Історія про те, що голова Марії Гамільтон зберігається в Кунсткамері - легенда А через кілька років правитель і зовсім відправив колишню кохану на ешафот, дізнавшись, що вона задушила свою новонароджену дитину. На момент своєї вагітності Марія вже жила з іншим чоловіком, проте у царя, мабуть, були підстави припускати, що немовля міг бути його бастардом. Петро прийшов в гнів від такого «страшного душогубства». На страті імператор був присутній особисто. Очевидці писали, що Петро підняв відрубану голову, впала до його ніг, поцілував її в губи, потім кинув в бруд і пішов.

Віллі Монс

Поки Петро I заповнював свій «постільний реєстр», його дружина цариця Катерина I в боргу теж не залишалася. Одним з найяскравіших її фаворитів був Віллі Монс - камергер імператорського двору і ад'ютант самодержця.

Зв'язок Катерини і Віллімом Монса тривала кілька років Їхній зв'язок тривав кілька років. Монс був дуже гарний собою, елегантний, честолюбний, вихований і знав толк в жінках.Втім, в чоловіках - теж (збереглися деякі його еротичні послання до представників сильної статі). Очевидно також, що Віллі Монс був абсолютно безстрашний, якщо вже він зважився «наставити роги» самому Петру I.
Однак крім хоробрості камергер відрізнявся не знає кордонів жадібністю. За час тісної дружби з государині він зміг приголомшливо збагатитися і стати найсильнішою персоною. Втім, удача тривала недовго, Петру донесли про їхній зв'язок. Далі історія розвивалася передбачувано - Монса чекав арешт і страта. З огляду на пікантність історії, участь імператриці старанно приховали, у вироку звучали лише слова «казнокрадство» та «хабарництво».

Катерина не подала виду, що засмучена стратою Монса Петро I ніколи відкрито не повідомляв дружині, що він в курсі її зради. Але кажуть, що ввечері після страти імператор прокатав свою дружину в кареті повз стовпа з головою Віллімом. Імператриця ні поглядом, ні жестом не видала своїх почуттів. Тільки з неприязню зауважила: «Як сумно, що у придворних стільки зіпсованості».

Олексій Розумовський

Шлях від простого пастуха до імператорських покоїв Єлизавети I пройшов Олексій Розумовський. Допомогли йому в цьому розум, краса і приголомшливий співочий дар.

Чорноокий красень Разумовський став фаворитом Єлизавети Петрівни Майбутній лідер народився в бідній українській родині. Хлопчик був сільським пастухом, проте володів рідкісним, дуже красивим голосом. Його талант незабаром помітили. Далі події розвивалися стрімко - Розумовського привезли до Петербурга, де в високого хлопця з чорними очима відразу ж закохалася государиня. Голос Олексій незабаром втратив, але до того моменту це було вже неважливо. На нього обрушився потік нагород, платні, чинів …
Розумовський жив в палацових апартаментах, суміжних з покоями імператриці. Вранці вони снідали разом. Єлизавета Петрівна всіляко хотіла порадувати свого коханого - до столу, наприклад, завжди подавалися страви малоросійської кухні. Зрештою з Розумовським імператриця пішла на сміливий крок: уклала таємний морганатичний шлюб. Так український пастух став чоловіком російської імператриці - подія практично фантастичне!

Чепуруха і красуня Єлизавета I любила життя і чоловіків Олексій відійшов на другий план, коли Єлизавету почали цікавити більш молоді коханці. Однак до кінця життя імператриці він залишався її найкращим другом, приголубленим багатством і почестями.

Катерина Нелидова

Фаворитка Павла I Катерина Нелидова виділялася серед інших жінок імператора тим, що була абсолютно непривабливою. Дружина Павла Марія Федорівна, розпещена перевагами своєї яскравої зовнішності, була в жаху від того, що її суперницею стала така потворна фрейліна.

Катерина Нелидова вважалася при дворі некрасивою Кажуть, що вона зверталася за розрадою до своєї свекрухи Катерині II. Та незмінно брала її за руку, підводила до дзеркала і заспокоювала: «Подивися на себе і згадай, як виглядає Катя». Однак Павло був так вражений розумом своєї Катерини, що сталося просто нечуване - дама далеко за 30, яку придворні з насмішкою називали «мавпою», заволоділа всіма думками і бажаннями престолонаслідника.

Імператор Павло I і сам не був красенем Ночі цесаревич проводив то в покоях своєї дружини, то в покоях Нелидовой. Однак після того як Марія Федорівна народила десятого немовляти, лікарі заборонили їй чергову вагітність за станом здоров'я. Вся влада над почуттями Павла з цього часу належала одній лише Катерині. Однак Марія Федорівна дурепою аж ніяк не була, навпаки, була людиною практичною. Тому вона уклала з фавориткою «справжній дружній союз для блага улюбленого обома людини». Протягом декількох років дві жінки ділили свого «Павлушу» цілком мирно.

Дружина Павла I Марія Федорівна Кінець ідилії настав в той момент, коли імператор зустрів юну красуню Анну Лопухіну. Павло щиро хотів, щоб його «мавпа» подружилася з новою коханкою так само, як колись з його дружиною.Але Катерина Нелидова від такої пропозиції відмовилася. Більш того, почувши його, вперше в житті фрейліна втратила витримку і запустила в імператора своєї туфлею. На цьому її багаторічний фавор закінчився.

Олексій Мисливців

Про роман між дружиною Олександра I Єлизаветою Олексіївною і службовцям Кавалергардского полку Олексієм Охотніковим достовірно відомо небагато. Чоловік імператриці, яка була ще молода і красива, часто зраджував їй і був з нею холодний. У присутності Єлизавети Олексіївни він відкрито залицявся за іншими жінками - наприклад, у нього був роман з Марією Наришкіної.

Єлизавета Олексіївна була самотня при російською дворі Єлизавета Олексіївна сумувала і відчувала себе самотньо. У 24 роки вона познайомилася з молодим штабс-ротмістром, пристрасно закохалася і не могла думати ні про кого, крім нього. Імператриця вела щоденник, в якому описувала випадкові зустрічі з Олексієм Охотніковим - зазвичай вони відбувалися на прогулянках і обмежувалися поглядами.

Кавалергард Мисливців два роки був таємним коханцем імператриці Пізніше за посередництва однієї з фрейлін роман з платонічного став повноцінним. Мисливців кожну безмісячну ніч забирався до Єлизавети в вікно і вони проводили наодинці по кілька годин. Зберігся лист, в якому він пише: «Не турбуйся, часовий мене не бачив, проте я поламав квіти під твоїм вікном». Олексія Охотнікова вважають батьком молодшої дочки Єлизавети. Дівчинка, яка народилася від цієї любові, прожила всього два роки.

Олександр I і Єлизавета помирилися тільки в останні роки життя Трагічною була доля і самого Охотнікова. За легендою, його вбили через роман з імператрицею, однак документи того часу цього не підтверджують. Найімовірніше, Олексій Мисливців помер в 1807 році від туберкульозу - дуже поширеною і тоді невиліковної хвороби. Після втрати спочатку коханого, а потім народженого від нього дитину Єлизавета Олексіївна на довгі роки залишилася на самоті. Відновити відносини з чоловіком їй вдалося лише до кінця життя.

Катерина Долгорукова

Законна дружина Олександра II, з якої він щасливо складався в багаторічному шлюбі, відійшла на другий план, коли її чоловік зійшов на престол. Велика княгиня захворіла на сухоти і практично не вставала з ліжка, в той час як засліплений необмеженою владою Олександр почав міняти коханок чи не кожен місяць. Особливо сильне почуття заполонило імператора у віці 48 років. Його фавориткою стала 18-річна княжна Катя Долгорукова.

Суворий на вигляд Олександр II міняв коханок як рукавички Незважаючи на юний вік і відсутність навичок плетіння інтриг, княжна змогла побудувати досить успішну «кар'єру» коханки великого князя. Вона не тільки народила Олександру II чотирьох дітей, а й стала його дружиною лише через три місяці після смерті першої дружини (втім, шлюб не був визнаний наступним поколінням Романових). Різниця у віці між подружжям складала 30 років.

Фото княжни Катерини, коханки, а потім і дружини Олександра II Збереглася їх інтимне переписування (чотири з половиною тисячі любовних записок): «Я очікую, що завтра ми мінімум три рази займемося любов'ю», «Ми мали один одним так, як ти хотіла» , «Повинен тобі признатися: я не заспокоюся доти, поки знову не побачу твоїх принад».

Катерина Долгорукова пережила чоловіка на чотири десятки років До речі, записки жодного разу не підписувалися «Е. І. В. Государ імператор ». Все було набагато простіше: «Щасливий, що твій назавжди».

Матильда Кшесинская

Балерина Матильда Кшесинская познайомилася з престолу на випускному балу в Імператорському театральному училищі. Вона відразу привернула увагу Миколи Романова. В основному про роман між ними відомо з мемуарів самої балерини. Переписка не збереглася, а Микола II таких спогадів щоденника не довіряв.

Микола познайомився з Матільдою на випускному балу училища Любов між Матільдою і Миколою стала плотської далеко не відразу - балерині довелося отримати згоду батьків на те, що вона буде жити з чоловіком, який на ній ніколи не одружиться. Без сумніву, зіграло роль високе положення Миколи Романова. Роман між ними тривав два роки - до тих пір, поки Миколай не заручився з принцесою Алісою Гессен-Дармштадтской.

Микола II і Олександра Федорівна Микола написав Матильди прощального листа, в якому розповів, що вона назавжди залишиться для нього самим ніжним і теплим спогадом молодості. Після цього Матильда, розуміючи свою роль, зникла з горизонту Миколи II, продовжувала працювати в Маріїнському театрі і навіть завела роман з іншим членом царської сім'ї - великим князем Сергієм Михайловичем.

Матильда Кшесинская закінчила свої дні у Франції Редакція зазначає, що навколо фільму Олексія Учителя «Матильда» про роман останнього російського імператора Миколи II з балериною Матільдою Кшесинской поламано чимало списів. Особливо добре чутні голоси думських депутатів Наталії Поклонский і Віталія Мілонова. На думку народних обранців, розповідати про дошлюбної зв'язку канонізованого мученика неетично. Однак з пісні слів не викинеш: роман у Миколи і Матильди дійсно був. Ми пропонуємо вам прочитати про нерівні романах і шлюбах сучасних знаменитостей, а також про мисливців за серцями зірок.