Червона ікра подорожчала майже вдвічі всього за один місяць

Anonim
Через дефіцит риби на Камчатці, де щорічно добувають 40-60% всієї червоної ікри, добувачі підняли закупівельну ціну на 70%.
Тепер відпускна ціна на кілограм свіжої ікри становить 2100-2500 руб. замість звичних закупникам 1200-1500 в залежності від сорту.

Як заявив голова комісії Російського союзу промисловців і підприємців по рибному господарству і аквакультурі Герман Звєрєв, ціни зросли через різкий спад показників вилову лососевих. За його словами, загальний вилов на даний момент становить близько 50 тис. Тонн, що на 40% менше торішнього результату.

Герман Звєрєв вимагає у лососевих терміново повернутися до берегів Камчатки
Звєрєв також підрахував, що від простою судів, рибна галузь Далекого сходу зазнає збитків на суму близько 450 млн. Руб.

Ще однією причиною швидкого зростання цін на ікру могла стати конкуренція між переробниками, вважає Герман Звєрєв. Справа в тому, що через спад виробництва, рибодобитчікі стали поставляти менше сировини підприємствам з європейської частини країни, при цьому зберігши поставки для «своїх» компаній, розташованих на Камчатці і Сахаліні. Це призвело до того, що європейці готові закуповувати сировину за вищими цінами.

Сахалінський рибодобитчік тримає в руках видобуток
У головному «рибному» відомстві країни не поділяють побоювання Звєрєва. «Путіна триватиме ще кілька місяців, і та риба, яка з тих чи інших причин ще не дійшла до наших берегів, за прогнозами, повинна прийти», - сказав керівник центру громадських зв'язків «Росриболовства» Олександр Савельєв.

За його словами, в минулому році із загального обсягу вилову лососевих на Далекому Сході (80% вітчизняної рибодобування) до 60% лососевих було виловлено на Камчатці, інші 40% припали на Сахалін, де путина починається пізніше. У 2013 році велика частина видобутку може припасти на Сахалін, що в цілому вирівняє ситуацію з видобутком і поверне звичну ціну.