Модернізація фармгалузі Росії: проектування чистих приміщень

Anonim
В останні роки російський уряд запропонував ряд заходів, які зобов'язані модернізувати застарілу фармгалузь Росії і сприяти її переходу на міжнародні стандарти GMP станом на 1 січня 2013 року.

Мотивуючими причинами до модернізації стало прагнення уряду розвинути вітчизняні фармацевтичні розробки, за рахунок створення сучасних і технологічних баз, де особлива увага приділяється чистим приміщенням і чистоті повітря по аерозольним часткам.
Проектування чистих приміщень - це особлива робота, яку можуть вести тільки сертифіковані проектні організації. Згідно стандарту GMP, проектування зобов'язана забезпечити поставку комплектуючих і створити під ключ чисті приміщення, в тому числі системи опалення, вентиляції, охолодження і автоматики.
При проектуванні чистих приміщень важливо правильно розрахувати необхідну площу зони. Чисті приміщення (чисті зони, блоки або кімнати), повинні проектуватися у вигляді повітронепроникних огороджувальних конструкцій. Вони зобов'язані служити загороджувальним бар'єром і перешкоджатиме потраплянню різних хвороботворних бактерій і забруднень.
Конструкції основних елементів: стін, стель, підлог, дверей, вікон і перегородок, повинні проектуватися з рівних поверхонь, які не повинні мати гострих виступів, стрибків висот і повинні піддаватися герметизації. Матеріали з яких передбачено влаштування чистих приміщень, повинні бути не токсичними, інертними до реактивів, дезінфікуючих засобів, ультрафіолетового випромінювання. Крім того, всі огороджувальні конструкції повинні бути легко доступними для прибирання, дезінфекції та вентиляції.
При проектуванні чистих приміщень особлива увага приділяється вибору апаратури, способам її установки, пожежної та охоронної сигналізації, додаткового обладнання та фильтровентиляционной модулів. Згідно стандарту GMP фільтровентіляціонние модулі можуть кріпитися до стелі, стін, а так же бути представлені автономними установками, які розміщені в інших приміщеннях і не прив'язані до чистого блоку.

Автономний фільтровентиляційний модуль здатний створити односпрямований ламінарний повітряний потік, з передбаченим зміст аерозольних часток і транспортуватися по трубопроводах в блоки, де ведуться технологічні операції. Фільтровентиляційний модуль представляє з себе герметичний пристрій, що має закриті стінки, виготовлені з нержавіючої сталі. Зсередини він повинен бути покритий порошковим шаром і забезпечувати рівномірну подачу підготовленого очищеного повітря на поверхню фільтра класу Н14. Усередині модуль повинен мати: відцентрові промислові високого тиску, які ведуть рівномірний забір повітря. Модуль додатково повинен бути укомплектований люмінесцентними лампами для освітлення.