Роберто Карлос да Сільва Роша (Roberto Carlos da Silva Rocha) біографія футболіста, фото, особисте життя 2019

Anonim

Біографія Роберто Карлоса

Роберто Карлос да Сілва Роша, більш відомий як просто Роберто Карлос, - легенда бразильського футболу. Більшу частину спортивної кар'єри провів в якості лівого захисника. Завершив виступи в 2012 році в 39-річному віці і продовжив свою діяльність як тренер.
Відомий технічністю, витривалістю, довгими кидками по полю і видатними спринтерськими здібностями (долав стометрову дистанцію за час менше 11 секунд). Винятковість його фізичних даних і розмірів м'язів захоплювали шанувальників футболу. Відомо, що стрибок Роберто в висоту з місця досягав 67 сантиметрів, а обхват стегон - 58.
Отримав прізвисько «людини-кулі» через властивих йому гарматних потужних ударів, виконуваних ним по дузі зовнішньою стороною стопи ноги з підкруткою і непередбачуваною траєкторією. Швидкість польоту м'яча при цьому досягала 198 кілометрів на годину.Визнавався кращим і найбільш наступальних гравцем лівого флангу в історії футболу.

Поєднання Роберто Карлос і банан стало відомим мемом Екс-футболіст включений в список найбільших з нині живих гравців світу «ФІФА 100», представлений до сторічного ювілею цієї футбольної організації в 2004 році.

Дитинство і сім'я Роберто Карлоса

Народився майбутній кумир мільйонів уболівальників в бразильському місті Гарса штату Сан-Паулу 10 квітня 1973 року. У їхній родині було четверо дітей, троє дівчат і один хлопчик - Роббі. Своє ім'я він отримав на честь Роберто Карлоса Браги, «короля латиноамериканської музики», чиї пісні подобалися батькові.
Жили бідно - мати була домогосподаркою, батько працював водієм вантажівки. Роберто з дитинства постійно займався допомогою батькам в сільськогосподарських роботах і грою в футбол, яким він був захоплений буквально з пелюшок, а саме, з 3 років. У віці 8 років його вже прийняли в аматорську футбольну команду, де він грав нарівні з дорослими, в тому числі, зі своїм батьком.
У 1981 році сім'я перебралася в Кордейрополіс, де Роберто до 12 років відвідував школу, потім працював на текстильній фабриці, не припиняючи заняття своїм улюбленим спортом і розвиваючи природні дані. Виступав за команду свого підприємства і в складі міської збірної в Іграх штату.
Талановитого юнака помітили, і в 1988 році він був прийнятий в ФК Арараса «Уніан Сан-Жуан».

Початок футбольної кар'єри Роберто Карлоса

Шлях до своєї дитячої мрії - потрапити в збірну Бразилії з футболу - Карлос почав цілком успішно, швидко ставши гравцем стартового складу команди «Уніан Сан-Жуан». Про присутність у футболіста видатного обдарування свідчить і те, що в 17 років його взяли в молодіжну збірну країни, яка завоювала титул віце-чемпіона світу серед футболістів молодше 20 років 1991 року. Більш того, будучи всього 19-річним гравцем, в 1992 році він був запрошений до збірної команди Бразилії з футболу (всього за збірну виступав в трьох чемпіонатах світу - крім цього випадку, в 1998 і 2002рр.).
У «Уніан» провів 4 сезони. Потім, в 1993 році, перейшов у вітчизняний клуб «Палмейрас», де грав 2 сезони, вигравши два роки поспіль звання чемпіона штату Сан-Паулу і чемпіонські титули своєї країни.
У 1995 році Брайан Робсон, тренер британського клубу «Мідлсбро», запросив Карлоса в свій клуб, але угода зірвалася. У підсумку, в Роберто потрапив в «Інтер», Мілан. За «нерадзуррі» або «чорно-синіх», як називають гравців «Інтера» через клубних кольорів, Карлос провів 34 матчі і забив 7 голів протягом одного сезону.

Вершина кар'єри - «Реал»

Повною мірою реалізував свій унікальний футбольний потенціал, виступаючи з 1996 по 2007 рік в «Реал» (Мадрид), кращому клубі ХХ століття за версією FIFA. Протягом 11 сезонів блискуче провів 584 гри, забивши 71 м'яч. З його участю команда чотири рази ставала призером Чемпіонату Іспанії і тричі - переможцем в найпрестижнішому клубному турнірі Європи «Лізі чемпіонів УЄФА». Пізніше він став одним з зареєстрованих на даний момент дев'ятнадцяти футболістів в світі, що зіграли в «Лізі» більше 100 матчів.
Крім того, з названого вище числа ігор за іспанський клуб, 340 матчів провів в чемпіонаті країни, побивши попередній рекорд іноземного гравця в команді «Реал» - 329 ігор. Він належав аргентинцеві Альфредо ді Стефано.

Роберто Карлос в Реалі Важливою обставиною в досягненні перемог команди Роберто, крім атлетичних достоїнств, визнаний властивий йому емоційний настрій - в будь-яких ситуаціях тільки на позитивний результат матчу. «Реалу» часто вдавалося переломити хід гри на свою користь здавалося б в патових ситуаціях саме завдяки цьому бійцівського якості Карлоса, а також тому, що він умів «заразити» своєю вірою в перемогу і інших гравців «королівського клубу».
Заслужив любов і повагу і тим, що талант гравця і фізична досконалість поєднувалися у Карлоса з простотою і людяністю.Незважаючи на щільний графік, він виходив до вболівальників, розмовляв, роздавав годинами автографи, дарував як сувеніри свої футболки або бутси.
Авторитетна іспанська спортивна газета Marca в 2013 році оголосила Карлоса кращим в історії гравцем-іноземцем в складі «Реала».

Перебування Роберто Карлоса в «Фенербахче»

В кінці червня 2007 році підписав контракт з ФК Стамбула «Фенербахче», що виступає в турецькій Суперлізі. У першому матчі в складі своєї нової команди проти «Бешикташа» вони виграли Суперкубок Туреччини з футболу (2: 1). Під час ігри 25 серпня з «Сівасспор», Карлос забив свій дебютний гол за «Фенербахче». Цікаво, що ворота в цей раз він вразив у невластивій йому манері - головою. Такий м'яч був лише третім за рахунком в його кар'єрі.
В кінці сезону він отримав травму і пропустив матч за чемпіонське звання з «Галатасараєм». Його команда поступилася титул супернику. Карлос висловив свою незадоволеність результатом і пообіцяв повернути трофей назад на «Шюкрю Сараджоглу», домашній стадіон клубу.
У 2009-му це зробив і став володарем Суперкубка Туреччини. Останній матч за «Фенербахче» провів 17 грудня проти «Шерифа» (Тирасполь) в Лізі Європи. Після гри фанати дякували йому за відмінну гру, скандуючи - I love you, Carlos, а партнери по команді облили водою, очищаючи для майбутніх звершень.

Повернення Роберто Карлоса додому - «Корінтіанс»

Після 15-років виступів за межами батьківщини, в 2010 році повернувся в країну. Підписавши контракт з «Корінтіансом» з Сан-Паулу, він приєднався до свого друга і колишнього партнера по грі за «Реал», одному з кращих футболістів сучасності, Роналду. 4 червня Карлос забив м'яч у ворота найсильнішого бразильського клубу «Інтернасьонал» і вивів «Тімао» (що означає - велика команда), як називають «Корінтіанс», в верхню частину турнірної таблиці Чемпіонату країни. 16 січня в грі проти «Португези» забив запам'ятався красою та унікальністю м'яч прямо з кутового удару. У лютому, через агресивність і загроз уболівальників через ураження «Корінтіанса» в грі проти «Толіма» за Кубок Лібертадорес, попросив клуб звільнити його від контрактних зобов'язань і, для безпеки гравця, договір з ним був розірваний.

Роберт Карлос в «Анжи»

З 2011 до 2012 року був капітаном і граючим тренером махачкалінського футбольного клубу «Анжі».
За трансфер Карлоса була заплачена сума близько 10 мільйонів євро, що зробило гравця найбільш високооплачуваним футболістом в російській Прем'єр-Лізі. Дебютний матч за кубок РФПЛ провів у складі «Анжи» 1. березня проти команди Санкт-Петербурга «Зеніт». 8 березня обраний капітаном команди.

Роберто Карлос в Анжи У квітні Роберто забив з пенальті свій перший гол в грі «Анжи» і московського «Динамо» (2: 2). Успішно реалізував 11-метровий удар в переможному матчі проти ФК «Ростов» в травні (1: 0). Третій гол у команді Махачкали забив в ворота «Спартака» (Нальчик) зі штрафного (2: 0).
В цілому за сезон він провів 28 матчів і забив п'ять м'ячів. Був асистентом тренерів (Гаджи Гаджиєва, Андрія Гордєєва, Гуса Хіддінка), пізніше - директором «Анжи».

Расистські провокації росіян - банани Роберто

У березні 2011 року в грі з «Зенітом», коли Карлос брав участь в церемонії підняття прапора, одним з уболівальників йому був показаний банан. Факт розцінили як прояв расизму. Вдруге аналогічний епізод стався в червні в матчі на виїзді проти ФК «Крила Рад» (Самара). Банан був кинутий на поле поруч з 38-річним бразильцем. Роберто був ображений і покинув поле до фінального свистка.

Роберто Карлос в даний час

Після відходу з «Анжі», влітку 2013 року бразилець став головним тренером турецького «Сівасспора». Під його керівництвом команді вдалося пройти в Лігу Європи. В результаті, Карлос був оголошений в Туреччині тренером року. У грудні 2014 року залишив посаду через низку невдалих виступів його команди.

Особисте життя Роберто Карлоса

Роберто одружений вдруге на Мариане Луконе. Має вісьмох дітей.Дві старші доньки і прийомний син з'явилися в шлюбі з першою дружиною Алешандре. Дочка і троє синів у бразильця від жінок поза шлюбом. Молодша дочка - Мануеле - народилася в нинішньому шлюбі футболіста.
Карлос постійно займається благодійністю - побудував на батьківщині кілька безкоштовних шкіл футболу, купував медичне обладнання для лікарень в Сан-Паулу, передавав грошові кошти в російський фонд «Подаруй життя».