Як вибрати човен для риболовлі?

Anonim
Риболовля завжди була популярним видом відпочинку у жителів великих міст. Однак в житті рибалки настає такий момент, коли він розуміє, що для риболовлі йому потрібен човен - хоча б тому, що з берега доступна дуже мала частина водойми. Та й не можна без човна використовувати багато рибальські снасті і пристосування, тому що вони спочатку придумувалися для лову риби з води.

Краща човен для риболовлі - та, з якою клює

Човни для риболовлі

Перед бажаючим переміститися з берега на воду рибалок відразу ж постає проблема вибору плавзасоби. Виробники пропонують дуже широкий асортимент човнів різних типів і розмірів; орієнтуватися тільки на свій гаманець стає неможливим. Тому, щоб не блукати в різноманітті пропозицій, потрібно спочатку чітко визначитися, як саме буде використовуватися човен.

Хороша човен буде служити вам багато років Для невеликих водойм на кшталт дрібних озер і річок зі слабкою течією підійде будь-яка надувний човен, а ось для риболовлі на великих річках буде потрібно серйозне плавзасіб з мотором вантажопідйомністю приблизно в 700 кілограм.
До матеріалів, з яких виготовлені човни, теж варто поставитися з увагою. Наприклад, склопластикові човни дуже красиво виглядають і коштують дешевше алюмінієвих, але схильні до абразивного зносу і з часом руйнуються під дією процесів гідролізу. Надувні човни з гуми і ПВХ вимагають дбайливого ставлення та догляду, їх можна ненавмисно пропалити (сигаретою) або порізати, але тільки більш дешеві аналоги з прогумованої тканини схильні до стирання і гниття.

На човен з ПВХ можна встановити мотор

Як вибрати надувний човен

Значно число рибалок все ж вважають за краще надувні човни, головним чином через зручності зберігання і транспортування. Маленький човен на одну людину можна нести самостійно (її вага становить близько 35 кілограм, довжина - до 3,3 метра), і для неї не потрібен причіп. Човни розміром до 4,2 метра вільно вміщають двох рибалок, для трьох осіб потрібна ще довша човен, і їх простіше возити на знімних коліщатках, що прикріплюються до Транці. Надувні плоскодонки підходять для початківців рибалок, які збираються використовувати їх в водоймах з невеликим плином, але для річок і морів потрібні човни з килеватим днищем, що володіють кращими ходовими якостями і більшою стійкістю. Як вибрати якісну надувний човен ПВХ для риболовлі Якщо відразу проігнорувати прогумовану тканини, то вибір матеріалу плавзасоби скоротиться до ПВХ і армованого ПВХ. Останній має більшу щільність, на надутих бортах такого човна навіть можна стояти, і вона прослужить довше. Однак при покупці виробу необхідно ретельно оглянути шви на предмет непроклеєних ділянок, бульбашок, нерівностей і заломів. Крім того, у добре зроблених човнів з ПВХ днище повинно бути рівним і без зморшок.

Човен з пляшок - оригінальне, що не ненадійне плавзасіб пайола (знімний настил), яким комплектуються надувні човни, буває теж надувним, металевим або фанерних. Надувний легше в обігу і рекомендується рибалкам-одинакам. Металевий викликає критику у рибалок через те, що при переміщенні по ньому він гримить і лякає рибу, чому не грішить фанерний, на якому ще й взимку не мерзнуть ноги. Важлива і форма настилу: книжка зручна у використанні, але не забезпечує потрібної жорсткості човні при ковзанні на воді. Жорсткий пайол, що складаються з вставляються один в одного елементів, більш громіздкий, зате в човні з ним можна глиссировать. «Формула якості»: Купуємо надувний човен

Як вибрати мотор під човен

При виборі мотора для човна важливо розуміти, що більше - це не завжди краще, і потрібно брати саме такий мотор, який підходить до заданої плавзасобу. Човни до трьох метрів має сенс обладнати мотором потужністю до 5 кінських сил, мотор в 15 кінських сил підійде для човна довжиною від 3,5 метра. І тільки найдовші човна - від 4 метрів - варто використовувати з мотором потужністю в 15-20 кінських сил. В цілому, вибирати потрібну потужність потрібно виходячи з того, скільки людей і вантажу буде перебувати в човні з розрахунку 1 кінська сила на 30 кілограм ваги, і не варто брати мотор максимальної потужності, зазначеної виробником.

Човни для риболовлі дозволяють повернутися додому з хорошими трофеями При установці в човен вага самого мотора грає велику роль, через що споживають більше палива двотактні мотори можуть виграти на тлі своїх чотиритактних побратимів, тому що не зміщують центр ваги і не призведе до перевертання човна. Вони простіше в обслуговуванні, і на холостому ходу не розполохують рибу. Бренд теж має значення: вітчизняні виробники погано зарекомендували себе, а ось японські човнові мотори Ямаха, Хонда і Судзукі заслужено користуються довірою споживачів завдяки хорошій якості.

З човна ловити одне задоволення На закінчення редакція рекомендує майбутнім рибалкам не забувати про техніку безпеки і обов'язково разом з човном купувати рятувальний круг чи жилет. Для любителів рибної ловлі ми підготували статтю про те, як зловити щуку.