У Швейцарії винайшли покрівельний матеріал, здатний замінити кондиціонери

Anonim
Новий матеріал ефективно охолоджує дах.
Швейцарські фахівці здійснили розробку матеріалу, здатного охолоджувати даху будівель без будь-якого застосування електроенергії. Вища технічна школа Цюріха пропонує встановлювати плити, створені з нового полімеру, на дахах будинків. Коли йде дощ, плити вбирають вологу. При появі сонця вони її випаровують, позбавляючи будинок від зайвого тепла. Дослідники порівнюють цей процес з потовиділенням.

Новий матеріал для покрівлі Полімерний матеріал отримав ім'я PNIPAM.Дослідники стверджують, що робота полімеру проводиться досить просто. Зокрема, якщо його температура перевищує 32 градусів, PNIPAM стискається, набуваючи гідрофобні властивості. За допомогою мембран вода виштовхується на поверхню і випаровується. При цьому швейцарські розробники провели випробування новинки. Зменшена модель будівлі, яка використовувалася під час проведення експерименту, мала дах, покриту полімером. Його (полімеру) товщина становила 5 мм. Зразок облили водою, помістивши під спеціалізовану лампу, що грає роль сонця. Поки йшов експеримент, проводилися постійні виміри температури всередині мініатюрного будівлі. Виявилося, що житло з дахом, покритої плитами з нового полімеру, нагрівається набагато повільніше, ніж покрівля зі звичайним покриттям.

Виходить такий потіє будинок А ось щоб, навпаки, обігріти покрівлю в період зимових холодів, зараз використовують нагрівальний кабель. Він не дає утворитися на даху криги і бурульок, які можуть стати небезпечними навесні. Нагрівальні кабелі встановлюються не тільки на даху, але також здатні обігрівати труби, каналізацію, підлогу, сходи, доріжки, навіть пандуси. Вибір кабелю і його монтаж, звичайно, повинні виконувати фахівці.

Так йде процес «Такі покрівлі повинні бути доступними в плані ціни. Інакше для чого вони потрібні? »- вважає один з користувачів соцмережі.
Редакція «» вважає, що швейцарські фахівці зробили, по суті, невелике технічне відкриття, і його не можна не оцінити.