Як почистити замшу?

Anonim
Перш ніж дізнатися, як чистити замшу, треба уявити, що це таке. Замша - це м'яко вироблена оленяча або лосина шкіра. Її використовують для пошиття одягу та взуття, а так само для полірування і чищення скла і лакофарбових покриттів. Але це дещо інша замша, ніж та, яка зазвичай продається в магазині.
У магазині під замшею розуміється бараняча, коров'яча або цапина шкіра, яку отримали шляхом замшеванія. Замшею називають ту шкіру, яка вийшла після просочування жирами сирих шкір.

Як чистити замшу правильно

З часом будь-замша починає блищати. Їй можна повернути первісний вигляд, причому в домашніх умовах. Для цього потрібно приготувати суміш з теплого молока і соди. Вона готується в такий спосіб: в стакан молока додається одна чайна ложка звичайної харчової соди.

Чистку полегшить спеціальна щітка для замші Можна приготувати й іншу досить ефективну суміш для замші.Вона робиться на основі нашатирю: півсклянки вводи змішується з чвертю склянки нашатирного спирту. Це сумішшю варто протирати залоснівшіеся місця на замші ватним тампоном. Після цього виріб із замші протирають водою, а потім оцтовим розчинів. Останній готується так: в літр води додається чайна ложка есенції оцту.

Як прати натуральну замшу

Вироби з натуральної замші, наприклад дублянки, зазвичай стирають в теплому розчині. Підкладку вироби підпорюють на рукавах і внизу. Тут особливу роль відіграє час прання. Вироби із замші треба прати швидко, без замочування і натирання. Рукава і комір, а так само інші контактні місця можна трохи потерти, але м'якою щіткою. А після прання вироби із замші важливо правильно сушити.
Це слід робити при кімнатній температурі, припустимо на сушарці, або на відкритому повітрі. При цьому заборонено при сушінні допускати на потрапляння прямих сонячних променів на виріб. Так само не рекомендується сушити замшу близько опалювальних приладів. Пересушену замшу можна сміливо відправляти на смітник - такі речі носити вже не можна, вони втрачають свій товарний вигляд. Як почистити замшу? Способи чищення замші в домашніх умовах. Як доглядати за замшевим пальто і піджаком? Ці вироби зазвичай протирають грубої губкою або шматком чистої прогумованої тканини. А пляма після дощу можна винищити за такою ж аналогією. За допомогою шкурки нулевки надайте новий вид замші на згинах. Замшеве куртку ж або туфлі з коричневої замші слід чистити спеціальною щіточкою. Її змочіть в кавовій гущі. А коли замша підсохне, то сухий щіткою видаліть залишки кави.
Перед чищенням замшевого взуття від забруднень слід потримати виріб над парою приблизно одну хвилину. А після спеціальною щіткою, яку можна купити практично в будь-якому магазині, забруднення з замшевої поверхні видаляються миттєво. Якщо взуття із замші сильно брудна, то її потрібно обробити мильним розчином з декількома крапельками нашатирного спирту. А після цього слід замшу обробити водовідштовхувальним розчином. А ось якщо плями на замші залишені жиром, то їх можна прибрати за допомогою тальку і бензину. Пляма обробляється бензином, а потім, це місце на замші присипається тальком. Хвилин через п'ять взуття від тальку треба очистити спеціальної прогумованої або дротяною щіткою.

Білі плями на замші

Якщо взуття із замші носити в сиру погоду, то на ній можуть з'явитися білі плями. З поверхні виробу їх видалити досить складно. Намоклі взуття коштує почистити щіткою і набити кульками селикогелем в спеціальних пакетах або газетним папером, яка є в кожному будинку. Плями, часом, на взуття з замші залишаються. Тоді поверхня варто промити теплою водою з милом.
Втім, іноді має сенс застосувати наступний метод боротьби з білими плямами. Замшеве взуття висушити, очистити спеціальною щіткою, яка розгладжує ворс. До речі, ворс краще розгладиться, якщо взуття тримати під струменем пара. Сильно забруднені місця на замшевого взуття коштує протерти ваткою, попередньо змочивши її в нашатирному спирті.

Чоботи з замші мають потребу в чищенні найбільше

Як чистити штучну замшу

Вироби зі штучної замші вимагають спеціального догляду. Все тому, що вони швидко забруднюються. Одяг зі штучної замші миють теплим розчином мийних засобів для синтетичних тканин і шовку. А після видалення плям слід виріб ретельно прополоскати. Сушити штучну замшу теж слід акуратно. Її ні в якому разі не можна скручувати. замшеві рукавички
Це виріб, як, втім, і інші, вимагає ретельного і регулярного догляду. Тоді замшеві рукавички прослужать дуже довго. І чистять цей предмет все тим же розчином нашатирю. Рукавички із замші миють, одягнувши на руку. А іншою рукою за допомогою ватного тампона протирають виріб. Тут увагу потрібно сконцентрувати межу пальцями і на зап'ясті.
Особливий випадок - це білі замшеві рукавички. Як чистити білу замшу і взагалі світлу замшу? Відбілюють її наступним чином. Роблять спеціальний розчин для відбілювання: на одну склянку теплої води беруть чайну ложку перекису водню і чайну ложку нашатирного спирту. Не можна при роботі з замшею використовувати пятновиводящих кошти. І якщо ніякими способами плями з ваших виробів із замші не виводяться, то за допомогою слід звернутися в хімчистку.
Якщо ж ваше вони не чорного, ні коричневого і навіть не білого кольору, то тут варто бути гранично акуратним. Тут допоможе, швидше за все, тільки суха чистка. Для видалення пилу і бруду з кольоровою замші використовуйте спеціальний ластик. Структура ворсистої шкіри, в такій випадку, знову буде шорсткою.

Вироби із замші краще прати вручну. Крім гумки можна спробувати спеціальні щітки, які з одного боку обладнані гумовими пальчиками і очищають поверхню, а з іншого мають металевий ворс і розчісують залоснівшіеся ділянку вироби. Не забувайте, якщо ви збираєтеся проводити експерименти з кольоровою замшею, то це варто робити на прихований ділянках взуття, припустимо на підборах.

Фарбування замшевого взуття

Цветонасищенность і просто освіження кольору можна надати замшевого взуття за допомогою аерозолю-барвника. Найкраще використовувати барвник із сильним забарвлюючим ефектом, який варто підбирати під колір вироби. Крім того, корисно, якщо аерозоль буде з водовідштовхувальним ефектом.
Можна так само підібрати засоби для догляду для всіх видів замші. Це може захистити виріб від води, снігу і солі, оживляти шкіру, збереже її бархатистість і зробить м'якою і приємною на дотик.
Перш ніж приступити до фарбування вироби, розстеліть на підлозі старий рушник або газету. Краще проводити процедуру в добре провітрюваному приміщенні. У внутрішню порожнину взуття покладіть ганчірки, щоб підкладці не додати непотрібну забарвлення. Ворс на виробі вз'ерошьте щіткою для замші. Кілька разів струсіть балон і розпорошите фарбу на відстані 30 сантиметрів від взуття. Поверхня офарблюйте рівномірно. Через 10 хвилин по замші пройдіться щіткою або пористою губкою.