Пожежна сигналізація: принцип роботи і основні компоненти

Anonim
Забезпечення пожежної безпеки є першочерговим завданням при облаштуванні будь-якого об'єкта будівництва.
Незалежно від того, чи буде це виробництво дитячих іграшок або продовольчий магазин - необхідно передбачити належну протипожежний захист. Вона здатна запобігти і фінансовий, і моральний збиток не тільки для власника об'єкта, але і для його клієнтів, а також сусідів.
ОПС: облаштування і основний принцип роботи
Охоронна пожежна сигналізація являє собою набір програмно-апаратних засобів, що дозволяють виявити пожежу на ранніх стадіях, коли ще можна щось зробити. Для того, щоб не вдаватися в складні технічні подробиці облаштування ОПС, позначимо, що будь-яка подібна система складається з трьох основних компонентів: сповіщувачів, шлейфів і пульта управління.
Кількісні та якісні характеристики пожежної сигналізації залежать від специфіки облаштовується об'єкта. Види ОПС, а також правила їх установки регламентуються чинними законодавчими і технічними нормами. Монтаж компонентів, а також експлуатація робітників систем повинні проводитися в суворій відповідності до вимог відповідних державних стандартів.

Забезпечення пожежної безпеки є першочерговим завданням при облаштуванні будь-якого об'єкта Принцип дії ОПС полягає в наступному: при виникненні одного з контрольованих факторів пожежі (дим, підвищення температури, зміна світлопропускних властивостей повітря в об'ємі приміщення і т.д.), сигнал від датчика по шлейфу передається на пульт управління. Оператор, бачачи, що спрацював сповіщувач, викликає наряд пожежної охорони на місце події. Час спрацювання датчиків залежить від їх типу, а також від інтенсивності розвитку пожежі.
Оптичні пожежні сповіщувачі
Протягом останнього десятиліття саме широке поширення отримали димові оптичні пожежні сповіщувачі ИП 212, для яких характерні:
- простий принцип дії;
- невибагливість в установці і експлуатації;
- висока ефективність в роботі;
- порівняно невелика вартість.
Принцип роботи такого сповіщувача полягає в подачі сигналу на центральний пульт при наявності диму, а також при зміні оптичних властивостей повітря всередині приміщення.
Саме тому оптичні датчики ІП 212 в більшості випадків використовуються не тільки в якості пожежно-профілактичних засобів. Найчастіше вони входять до складу охоронних систем, які дозволяють виявити факт несанкціонованого доступу на об'єкт, що охороняється, подібно датчикам руху.