5 фактів про Чижик-пижик - найменшому пам'ятнику Петербурга

Anonim
Петербург славен прекрасними палацами, парками, каналами і, звичайно, пам'ятниками. Однією з найулюбленіших скульптур городян і туристів стала крихітна бронзова пташка, яка з'явилася на набережній Фонтанки, майже біля самої води.Кинувши монетку на її п'єдестал, можна загадати бажання, яке обов'язково збудеться.

Це справжнісінький чижик 1. Бронзовий Чижик-пижик - це найменший пам'ятник міста на Неві. Висота його - всього 11 сантиметрів, а вага не більше 5 кг. Його автори - скульптори Резо Габріадзе і В'ячеслав Бухало.

Чижик-пижик - один з найулюбленіших пам'яток петербуржців 2. Студентів Імператорського училища правознавства, що розташовувався з 1835-го по 1918-й роки на Фонтанці, називали пижиками через пижикових шапок. Жовті обшлаги і петлиці їх зелених мундирів нагадували оперення відомої пташки. За міською легендою, пісня про Чижик-пижик, який розпивав спиртні напої, скоріше не про пташку, а про веселих студентів Імператорського училища правознавства.

У стінах цієї будівлі вчилися «чижики-пижики» 3. Якщо у вас є яка-небудь пристрасне бажання, то воно обов'язково здійсниться, якщо кинути монетку на постамент так, щоб вона там залишилася.

З набережної потрапити монеткою на постамент не так просто 4. Молодята Санкт-Петербурга підтримують оригінальну весільну традицію: наречений опускає прив'язану на мотузочці чарку, наповнену горілкою, так, щоб обережно, не розбивши чарку, почаркуватися з дзьобом чижика. У цьому випадку життя молодого подружжя буде безхмарним і щасливим.

Пам'ятник такий маленький, що його легко не помітити 5. З моменту установки пам'ятника (1994), чижика кілька разів крали, причому багато разів знаходили в пунктах прийому кольорових металів. Останній раз пташку не знайшли і відлили за рахунок коштів мецената, який побажав залишитися невідомим.

Бронзовий чижик не раз «відлітав» в невідомі краї за допомогою вандалів «В моїй душі стільки розчулення від цієї пташки-малятка! Поруч з цим чарівним пам'ятником саме повітря насичене позитивом. Монеткою я не потрапила - значить, спробую наступного разу! »- пише в соціальних мережах ElenaSp.

На удачу з Санкт-Петербурга привозять сувенірного чижика-пижика

Як знайти Чижика-пижика?

Пам'ятник знаходиться на Фонтанці, у Пантелеймонівського моста, поряд з Інженерним замком і Літнім садом. Щоб дістатися до Чижика, потрібно доїхати до станції метро "Гостинний двір", прогулятися по парній стороні Невського проспекту до Анічкового мосту (в сторону збільшення нумерації будинків). Потім потрібно пройти по набережній Фонтанки, повз цирку до річки Мойки. Пам'ятник Чижика-пижика можна побачити, якщо подивитися вниз на воду з Пантелеймонівського моста.

Біля пам'ятника на набережній майже завжди є люди Редакція радить, опинившись в Північній столиці, знайти час на знайомство з її красою, обов'язково помилуватися мостами і заглянути до Чижика-пижика.