Як очистити оперативну пам'ять на ПК

Anonim

Система кожного комп'ютера з часом забивається великою кількістю непотрібних файлів. Подібне сміття негативно впливає на працездатність і потужність пристрою, тому досвідчені користувачі намагаються стежити за станом системи і не доводити ситуацію до появи підвисань і вкрай повільного завантаження різних файлів.

Навіщо чистити оперативну пам'ять

Якщо комп'ютер відразу після включення працює нормально, але через 1-2 години починає пригальмовувати, значить проблема криється в недостатній кількості оперативної пам'яті.Виправити ситуацію можна за допомогою видалення непотрібних файлів та закриття фонових програм. Перед початком чищення рекомендується переконатися, що проблема криється не в жорсткому диску. Потрібно перевірити загальний обсяг пам'яті та почистити жорсткий диск.

Своєчасне очищення оперативної пам'яті дозволяє підтримувати комп'ютер у відмінному стані та рідше стикатися з різними зависаннями.

Як очистити оперативну пам'ять за допомогою Диспетчера завдань Windows

Найпростішим методом очищення оперативної пам'яті на комп'ютері або ноутбуці вважається закриття непотрібних програм в Диспетчері завдань. Багато утиліт під час роботи задіють певну кількість ресурсів. Чим більше різних програм відкрито у користувача, тим більше буде навантаження на оперативну пам'ять та інші види ресурсів.

Інструкція виглядає так:

  1. Щоб відкрити Диспетчер завдань, необхідно натиснути комбінацію «Ctrl+Shift+Esc». У запропонованому списку потрібно буде вибрати потрібну програму.
  2. Ще один спосіб відкриття Диспетчера завдань: клікання правою кнопкою миші по «Пуску».
  3. Далі буде потрібно клікнути по розділу «Пам'ять». За допомогою цієї вкладки можна побачити, наскільки завантажена ОЗУ.

  4. Слід обчислити ті програми, які займають найбільше пам'яті та натиснути на кнопку «Зняти завдання».

Чистимо автозавантаження

Деякі програми мають автозавантаження. Вони запускаються спільно з комп'ютером, користувач може навіть не знати про цей фактор.Велика кількість таких утиліт призводить до підвищеного навантаження на оперативну пам'ять. Щоб вирішити цю проблему, необхідно вимкнути автозавантаження у непотрібних програмах. Подібна функція нерідко присутня у Skype, uTorrent. Також на стан ОЗУ впливає автоустановка драйверів.

Інструкція з відключення автозавантаження виглядає наступним чином:

  1. У рядку пошуку Windows необхідно ввести команду «msconfig», потім слід відкрити програму конфігурації системи.
  2. Далі потрібно перейти на вкладку «Автозавантаження» та прибрати галочки з тих програм, яким не потрібна дана функція.

Варто враховувати, що у Windows 8 відключення автозавантаження здійснюється за рахунок натискання правою кнопкою миші та вибору пункту «Вимкнути».

Видаляємо антивірус

На просторах інтернету досі точаться суперечки про те, чи потрібно використовувати антивірусні програми. Одні вважають, що достатньо вбудованого захисту системи, інші впевнені, що без антивірусу ПК досить швидко заразиться великою кількістю шкідливих файлів.

Всього існує два види антивірусного програмного забезпечення:

  • платні програми, що відрізняються підвищеною працездатністю та надійністю;
  • безкоштовні утиліти, які здебільшого відрізняються лише наявністю безкоштовного функціоналу.

Довгий час у мережі ходили чутки про те, що безкоштовні антивірусні програми збирають конфіденційні відомості про користувачів та передають їх третім особам. Цей факт дійсно має місце, тільки ось ніяких особистих даних антивірусне програмне забезпечення не збирає.Утиліти продають інформацію про те, чим цікавиться власник ПК та що він шукає в інтернеті: креми, товари для тварин, автомобілі, техніка від Apple. Кожен користувач має свій список інтересів. Рекламні компанії дорого платять за надання подібних відомостей.

Також існує вбудована захисна програма проти вірусів Windows Defender. Щоб знайти, необхідно виконати ряд простих действий.

Інструкція:

  1. Потрібно клацнути на іконку меню «Пуск» та вибрати «Параметри».

  2. Далі потрібно перейти до «Оновлення та безпека».

  3. Потім потрібно відкрити сервісну службу «Безпека Windows».

Вбудований захист системи від Windows також займає частину оперативної пам'яті, якщо вона перебуває в активному стані.

Слід пам'ятати, що коли користувач встановлює інше антивірусне ПЗ, то вбудована утиліта автоматично відключається.

Дослідні фахівці радять регулярно перевіряти комп'ютер на наявність вірусів, адже шкідливі файли завжди споживають ресурси ПК, у тому числі й оперативну пам'ять. Для діагностики та очищення можна використовувати як вбудований антивірус, так і сторонні програми.

Очищення RAM у ручному режимі

Нерідко оперативна пам'ять забивається через велику кількість встановлених програм і утиліт. Це можуть бути ігри, різні робочі програми, системні програми. Необхідно видалити весь непотрібний софт, це допоможе звільнити частину ОЗП та розвантажити систему комп'ютера.

Інструкція з видалення виглядає так:

  1. Потрібно зайти в меню «Пуск», потім вибрати пункт «Панель управління».
  2. Далі потрібно натиснути на розділ «Видалення програм».
  3. Необхідно переглянути весь перелік наявних програм та додатків і вибрати ті, які вже давно не використовуються.
  4. Затем потрібно вручну видалити кожну непотрібну утиліту.

До подібної міри рекомендується вдаватися приблизно раз на 3-4 місяці. Тоді комп'ютер не забиватиметься непотрібним софтом.

Використовуємо сторонні програми

Існують спеціальні програми та програми, що дозволяють якісно очищати оперативну пам'ять на комп'ютері. Утиліти проводять загальний аналіз, що дозволяє обчислити кількість непотрібних файлів, після чого користувачеві пропонується видалити.У більшості подібних програм є функція, що дозволяє налаштувати автоматичну деінсталяцію файлів. Щоб не помилитися з вибором ПЗ, варто розглянути найперевіреніші та найпопулярніші сторонні програми.

Ще одна зручна програма, що дозволяє в один клік звільнити частину оперативної пам'яті.Підходить для Windows 7, 8, 10, Vista, XP. Якщо користувач не розбирається в роботі подібних програм, він може скористатися програмою без внесення змін до налаштувань. Досвідченішим власникам ПК надається можливість скоригувати параметри очищення системи. MZ RAM Booster може працювати у фоновому режимі. Весь функціонал утиліти відкритий для безкоштовного використання.
Найменування Опис Рейтинг
Mem Reduct Зручна утиліта, яка доступна для безкоштовного використання. Має російськомовний інтуїтивно-зрозумілий інтерфейс, тому із додатком розбереться навіть новачок. Програма підходить для Windows 7, 8, 10, XP, Vista. Є можливість запуску програми у фоновому режимі, для періодичних очищень. ★★★★★
MZ RAM Booster ★★★★★
Wise Memory Optimizer Безкоштовна програма для очищення оперативної пам'яті, яка працює з усіма актуальними версіями Windows. Утиліта має повністю російськомовний інтерфейс, тому в ній можна розібратися навіть за відсутності досвіду. Програма може працювати у фоновому режимі, для відкриття меню достатньо натиснути на іконку, яка розташована в треї. Утиліта має функцію автоматичного запуску очищення в певні проміжки часу. ★★★★★
RAM Saver Control Panel Ця програма більше підходить для моніторингу оперативної пам'яті комп'ютера, але в ній також є функції автоматичного та ручного очищення. Користувач може налаштувати параметри на свій розсуд і видаляти лише деякі процеси та файли. Програма має російськомовний інтерфейс, тому в ній досить просто розібратися. ★★★★★
PC Brother Memory Optimization Free Ця програма підходить лише для комп'ютерів з Windows 11/10. Вона не тільки очищає оперативну пам'ять, а й оптимізує файл підкачування. Має вкрай простий інтерфейс, тому для запуску діагностики та очищення потрібно всього пара кліків. Є функція, що дозволяє налаштувати автозапуск очищення ОЗУ. ★★★★★

Якщо результату не досягнуто

Якщо вищезазначені методи не допомогли досягти бажаного результату, тоді варто придивитися до можливості збільшення обсягу ОЗУ. Подібний спосіб легко реалізуємо, якщо користувач надає перевагу експлуатації ПК. За наявності ноутбука додати ОЗУ буде проблематично. Якщо немає впевненості у власних силах, можна вдатися до допомоги фахівців.

Також варто переконатися, що всі дії були виконані в правильному порядку і користувач дійсно відключив автозавантаження і деактивував усі непотрібні утиліти. Цілком ймовірно, що процедуру було проведено не зовсім коректно, тому власник ПК так і не побачив необхідних результатів. Також обов'язково необхідно перевірити комп'ютер на наявність вірусів. Деякі шкідливі файли здатні значно впливати на обсяг ОЗП. Запитання експерту Чи можна ефективно очистити оперативну пам'ять без використання сторонніх програм?

Так, ви можете скористатися диспетчером завдань, щоб вимкнути роботу непотрібних програм. Також слід видалити вручну весь непотрібний софт, який не тільки займає пам'ять, але й споживає інші ресурси комп'ютера. Наскільки безпечно користуватися сторонніми програмами для очищення ОЗУ?

Більшість популярних програм пройшли перевірку десятками тисяч користувачів. Завдяки цьому можна з упевненістю сказати, що такі утиліти безпечні та надійні. Також варто приділити окрему увагу сайту, з якого було запущено завантаження програм. Рекомендується довіряти лише відомим ресурсам. Як запобігти постійному забиванню оперативної пам'яті?

Будь-яку проблему простіше передбачити заздалегідь, ніж вирішувати за фактом. Тому рекомендується вимкнути автозавантаження непотрібних програм, а також встановити на ПК одну з перевірених утиліт, що дозволяє запускати очищення пам'яті на комп'ютері або ноутбуках.Подібні програми можуть працювати у фоновому режимі, завдяки чому користувач завжди матиме достатню кількість пам'яті на ПК. Наскільки безпечна відмова від антивірусу?

Деякі користувачі видаляють антивірус з комп'ютера, тим самим звільняючи частину оперативної пам'яті. Але не варто забувати, що на просторах інтернету є безліч небезпечних ресурсів, де є шкідливі файли. Ви можете видалити сторонній антивірус, але слід потурбуватися про стабільну роботу вбудованої системи безпеки від Windows.