Як додати у виключення захисника Windows 10

Anonim

Windows 10 – одна з найпоширеніших операційних систем. Вона встановлюється на багатьох комп'ютерах, планшетах та інших гаджетах. Розробники постаралися підвищити її надійність та захист, додавши власного захисника. Він не замінює антивірусну програму, але може заблокувати багато процесів. Для коректної роботи захисник Windows додається у винятки.

Що таке винятки і як вони працюють

Використовувати ПК без антивірусу не можна. Тому розробники операційної системи додали програму, яка захищає файли з «коробки».

Незважаючи на використання найсучасніших методів програмування, розробники не можуть передбачити всі випадки. Тому деякі програми або операційна система можуть блокуватися захисником. Знижується ймовірність цього шляхом додавання папок або файлів у винятки.

Є кілька причин популярності такої функції. Вони такі:

  • Використання неліцензійного ПЗ. Часто зустрічається ситуація, коли для роботи або цікавого проведення часу потрібний софт, який розповсюджується за ліцензією. Щоб не платити гроші, можна встановити зламаний варіант. Методи обходу захисту, що застосовуються, можуть сприйматися системою як шкідливий файл. Тому відбувається блокування. Якщо додати їх у винятки, із встановленням та використанням софту проблем не виникне.
  • Зниження продуктивності. Для сканування пам'яті та перевірки всіх файлів потрібна апаратна начинка. Якщо комп'ютер постійно перевірятиме зображення або відео, які рідко містять вірус, це знизить можливості ПК. Тому їх додають у винятки.
  • Пропадають важливі файли та програми. Зустрічається ситуація, коли користувач не може отримати доступ до раніше встановленого програмного забезпечення або розміщених файлів. Причина проста – система додала їх у тимчасове сховище. Рішенням стає додавання в винятки.
  • Інші проблеми з операційною системою. Вони призводять до появи помилок, через які стабільність знижується.

В цілому можна сказати, що функція, що розглядається, підходить для випадків, коли система помилково блокує певні файли і програми.

Винятки підходять для різних файлів, процесів та інших матеріалів. Для цього налаштування було створено спеціальну форму. Достатньо вибрати все необхідне через провідник або ввести шлях.

Як додати виняток у Windows 10

Практично всі антивірусні програми мають функцію виключення. Можна додати файли та папки для певних програм.

Варто враховувати, що ви повинні бути впевнені на 100% без загрози від певних файлів або процесів. Якщо додати їх у виключення, антивірус ігноруватиме їх дії та внесені зміни до операційної системи. Робиться це підвищення стабільності роботи компьютера.

Як додати файл у винятки

Для того щоб підтримувати потрібну безпеку комп'ютера, потрібно ретельно вибирати файли, які будуть додані у виняток. Інструкція виглядає так:

  • натисніть кнопку «Пуск» та «Параметри»;
  • відкриється вікно, в якому потрібно вкладка «Оновлення та безпека»;
  • в лівій колонці потрібно клікнути по «Захисник Windows», натискається «Додати виняток»;
  • В додаткової панелі потрібно вибрати режим «Виключити файл».

Після натискання кнопки відкриється провідник, в якому потрібно вибрати файл. Найчастіше у винятки додають exe, тому що при його запуску формується процес. Захисник з різних причин може вважати його шкідливим.

Як додати програму

Всі програми представлені певними процесами, які можуть блокуватися вбудованим захисником. Їх можна додати у винятки. Після відкриття відповідного поля необхідно виконати кілька действий:

  • відкривається «Диспетчер завдань»;
  • запускається потрібна програма або процес;
  • у списку вибирається потрібний варіант, копіюється назва;
  • у вікні «Додати виняток» вставляється скопійована назва в буфер обміну.

Після цього система безпеки не перевірятиме програму чи процес.

Додати їх можна інакше. У деяких випадках прописується шлях до файлу, який запускає програму. Після введення всіх параметрів вікно закривається.

Як додати папку у винятки

Також є функція, яка дозволяє додавати всю папку у винятки. Для цього потрібно виконати наведену нижче інструкцію:

  • відкривається стартове меню і у списку робиться клік по «Центру безпеки»;
  • потрібно пункт «Захист від загроз» та «Додаткові налаштування»;
  • натискається клавіша «Винятки» та «Додати»;
  • вибирається пункт «Папка»;
  • відкривається вікно провідника, прописується або вибирається шлях до об'єкта;
  • підтверджується дія і натискається кнопка «Застосувати».

Крім стандартних папок можливий вибір архівів ZIP або RAR. Вони часто використовуються для зберігання різних файлів. Тому в них зашиваються шкідливий код.

Причин, через які захисник додає папки та файли до списку заражених об'єктів багато. Вони можуть бути пов'язані з відсутністю підпису, метаданими, довгими назвами. Перед додаванням у винятки рекомендують перевірити папку іншою антивірусною програмою. Якщо віруси не будуть знайдені, значить загроза відсутня.

Деякі папки додавати у винятки не варто. Прикладом можна назвати каталог завантажень. Усі файли, які завантажуються з мережі, повинні перевірятися.

Як додати у винятки тип файлу

Захисник дозволяє виключити певні типи файлів. Наприклад, .jpg рідко несе із собою вірус. Тому зображення виключають із сканування. Це підвищить продуктивність системи.

Для додавання типу файлів потрібно вибрати режим «Виключити розширення файлу». Прописується потрібний тип, потім натискається кнопка «ОК».

Найбільше питань виникає до файлів, які мають розширення .exe. Вони часто використовуються для зашивання шкідливих процесів. Тому додавати таке розширення виняток не варто. Це значно знизить безпеку операційної системы.

Як видалити винятки у Windows 10

Деякі раніше внесені зміни доводиться скасовувати. Зробити це можна лише за кілька кроків. Інструкція:

  • відкривається меню «Пуск»;
  • вибирається «Параметри», «Оновлення та Безпека»;
  • з лівого боку вікна має бути панель, у якій робиться клік по «Захисник Windows»;
  • робиться клік за функцією «Додати винятки»;
  • наводиться мишка на раніше застосовані винятки.

У цей момент з'явиться додаткова функція «Видалити». Свою дію потрібно підтвердити.

Варто враховувати, що на комп'ютері можуть бути встановлені й інші антивірусні програми. Вони мають вбудовану систему, яка також блокує доступ до певних файлів та процесів. Достатньо перейти до налаштувань, додати або виключити файли, папки, програми та інше. Деякі антивіруси мають тимчасове сховище, куди підозрілі файли додаються для ізолювання.

Питання експерту Захисник має всі версії операційної системи Windows?

За промовчанням у всіх. Однак, є збірки, які утиліта видаляються.Це роблять зниження навантаження на комп'ютер, зменшення кількості займаної пам'яті. Однак таке рішення суттєво знижує захист. Тому краще встановлювати оригінальне складання Windows або з вбудованою утилітою безпеки. Наскільки безпечна створена система?

Такий захисник вважається базовим інструментом. Він значною мірою поступається стороннім антивірусним програмам, які працюють на основі великої сформованої бази вірусів. Однак відключати вбудований захист не варто. Вона підвищує безпеку операційної системи. Чи можна використовувати відразу кілька антивірусних програм?

Не рекомендується. Винятком можна назвати лише поєднання вбудованого інструменту із зовнішньою програмною. Є причина, через яку кілька антивірусів не встановлюється. Вона полягає у виникненні конфліктів. Загальний захист системи падає. Тому вибирається одна антивірусна програма, яка характеризується високою ефективністю застосування.Головна умова – антивірус повинен постійно оновлюватись, оскільки розробники постійно покращують свій продукт.