Як працює крокомір у телефоні Андроїд і як користуватися крокоміром

Anonim

Спершу необхідно зрозуміти, в принципі, що таке крокомір у телефоні або браслеті. Всі знають, що він вважає кроки, тому власник пристрою може простежити свою активність протягом дня. Але звідки крокоміри беруть необхідну інформацію?

Що таке крокомір у телефоні і для чого він потрібен

Основна вимога, коли телефон зможе функціонувати як крокомір - присутність в обладнанні акселерометра. Це датчик розташування, що визначає швидкість об'єкта у просторі. Найпростіший варіант дізнатися, що акселерометр є на смартфоні - перевірити, чи пристрій підтримує режим розвороту екрану.Якщо девайс вміє визначати, що користувач розгорнув, відповідно, в ньому знаходиться акселерометр. Але набагато зручніше просто подивитися характеристики певного мобільного приладу та з'ясувати, якими датчиками воно обладнане.

Але звідки беруться виміри кроків? Все дуже просто, за наявності акселерометра він весь час «стежить», чи рухливий телефон чи ні. При ходьбі він контролює зміну швидкості і надсилає інформацію про це процесору, при цьому останній дозволяє перетворити дані про кроки в доступному людському вигляді.

У багатьох сучасних смартфонах знаходиться як акселерометр, так і гіроскоп. І якщо перший може визначити, чи пересувається обладнання чи ні, то гіроскоп стежить за розташуванням смартфона в просторі - тобто це змінився кут напряму пересування телефону або фітнес-браслету. Він дозволяє процесору точніше визначити суть переміщення користувача - це зроблено крок чи мобільний прилад просто знаходиться в кишені і його положення змінюється від розвороту користувача.

Як працює крокомір у телефоні

Принцип функціонування крокоміра на Android пристроях такий самий, як і на обладнанні iOS. Як вже було сказано вище, для підрахунку пройдених кроків та іншої активності смартфон повинен бути обладнаний акселерометром, а в ідеалі ще й гіроскопом. Вони знаходяться в будь-якому сучасному телефоні, та й у деяких старих теж.

Працює крокомір за допомогою спеціальної програми - на більшості телефонів дана функція вже знаходиться в програмному забезпеченні для визначення показників організму, встановлена ​​за замовчуванням. Наприклад, у Хуавей і Еппл ця програма «Здоров'я», у Самсунга - Samsung He alth.

Можна завантажити і окрему програму визначення активності - Google Fit чи Pedometer. Якщо в налаштуваннях цих додатків вказати ріст і масу тіла, то можна з'ясувати як кількість зроблених кроків, так і приблизно втрачених калорій.

Принцип роботи крокоміра на телефоні дивіться на відео:

Чому крокомір неправильно показує значення

Похибка вимірювань у сучасних крокомірів знаходиться в межах 4–8%, у старих версіях вона наближена до 25% (з природних причин помилка зазвичай відбувається у бік збільшення). Але важливу роль відіграє і те, де саме розташований смартфон. Наприклад, якщо він висить на шнурі на шиї, то точність знижується, якщо телефон у кишені – підвищується. Те, як конкретно розташоване обладнання - боком, дисплеєм до тіла - не має значення.

Таким чином, щоб правильно користуватися крокоміром і реєструвати точну інформацію, необхідно дотримуватися деяких технічних умов. Це може пояснити, як два смартфони видають різні результати, навіть коли користувач переміщається з ними по постійному маршруту.

Така проблема, найімовірніше, відбувається через апаратну частину телефону і залежить від якості сенсорів пересування. Поганий детектор переміщення просто не настільки точний, на відміну від інших, більш просунутих.

Звичайно, це ще залежатиме від того, наскільки правильно налаштований встановлений додаток. У тому числі, важливо для підрахунку довжини кроку, щоб користувач точно вписав особисту інформацію про себе.

Крім усього цього, у телефоні може не бути сенсорів на пересування. Найчастіше це наголошується в смартфонах, які були виготовлені до 2017 р. Спочатку, звичайно, необхідно випробувати встановлений крокомір від виробника мобільного пристрою. Його детектори на пересування працюють тлом, тому не витрачають багато заряду акумулятора. Все, що необхідно зробити, взяти з собою смартфон, коли вирушаєте на пробіжку.

Наскільки правильно крокомір вважає кроки можна дізнатися з цього відео:

Як увімкнути крокомір

Щоб користуватися крокоміром, потрібно:

  • завантажити програму з магазину Google Play;
  • після зайти в утиліту за допомогою свого облікового запису в Google;
  • дозволити програмі доступ до геолокації, так підвищується точність розрахунку;

  • вказати в налаштуваннях: вік, зріст, масу тіла і т.п.;
  • визначити цілі кроків.

Далі кроки почнуть підраховуватися автоматично.

Як налаштувати крокомір у телефоні

Після того як програма на телефон або браслет завантажена, потрібно зробити її налаштування. Можна вказати все або лише частина з основних перерахованих нижче режимів:

  • Витрачений час на біг або ходьбу;
  • кількість зроблених кроків;
  • витратні калорії;
  • дистанція, яка пройдена за тренування;
  • архів інформації;
  • розклад занять;
  • аналіз отриманих даних, що показується у вигляді графіка (показуються досягнення та активність на тренуваннях);
  • нагадування про заняття;
  • поставлені завдання;
  • можна зв'язатися з рештою учасників тренувань;
  • контроль погоды.

Також за допомогою додатків можна відкоригувати маршрут (застосовується навігація з супутника).

Огляд програм на телефон

У Google Плей можна знайти велику кількість програм для обладнання на операційній системі Android. Найпопулярнішими крокомірами у користувачів є наступні.

Pacer He alth

Проста у застосуванні та ефективна програма працює як крокомір на телефоні, монітору різні форми активності, даючи можливість скинути зайву вагу. Додаток здійснює розрахунок кроків, визначаючи спалені калорії та час, який витрачено на ходьбу або біг, показуючи все у вигляді графіків.

За допомогою GPS програма записує шлях пересування, зокрема на велосипеді. Встановлено розділ змагань з рештою користувачів, що підвищує мотивацію. Є й інші додаткові функції.

Leap Fitness Group

Зручна програма, яка використовує для розрахунку кроків встановлений сенсор. Відомості про пройдений шлях, витрачений час і спалені калорії зберігаються, потім показуються у вигляді графіків. Щоб точно розрахувати кроки, потрібно вказати в налаштуваннях дані про себе, крім того, можна змінити чутливість.

Simple Design

Додаток дозволяє встановлювати щоденні завдання, їх досягнення протягом двох і більше днів є початком серії, це мотивує спортсмена. Працює програма за допомогою вбудованого сенсора смартфона. Тут встановлено режим тренування, де можна окремо реєструвати час активності, пройдений маршрут та спалені калорії. Інформація відображається у вигляді графіків.

EasyFit

Красива і багатофункціональна програма для розрахунку кроків, витрачених калорій, пройденої дистанції та обсягу випитої води. Програма характеризується привабливим дизайном та має 25 тем оформлення. Спортсмен зможе переглянути прогрес схуднення, анімовану статистику, пограти в ігри.Тут також знаходиться віджет кроків і мотиваційні іконки.

StepsApp

Зручний крокомір з красивим інтерфейсом, анімацією, віджетом, зрозумілими графіками. Програма вважає кроки, спалені калорії, надає статистику, ставить завдання.

Назва Опис Рейтинг
Pacer He alth Створці цієї програми ставили завдання надати стимул для розвитку сили волі у людей, які хочуть скинути вагу. Також ця програма зможе допомогти в мотиваційних питаннях і запропонує користувачеві різні рекомендації та вказівки. ★★★★★
Leap Fitness Group Додаток цілком зможе замінити браслет, це дозволить заощадити гроші. У програмі знаходяться платні функції, але з головними завданнями можна впоратися безкоштовно. ★★★★★★★★★★
Simple Design Для розрахунку кроків додаток користується вбудованим сенсором. GPS немає, відповідно, заряд батареї зберігається довше. Програма стежить за витраченими калоріями, пройденим шляхом і т.д. ★★★★★
EasyFit Просте у застосуванні додаток, який не вимагатиме особливих дій від користувача. Зберігає інформацію про зроблені кроки, дистанцію, тривалість прогулянок, втрачені калорії. Аналіз надається як діаграм. ★★★★★
StepsApp Зручний у застосуванні крокомір. Можна швидко подивитися інформацію про пройдені кроки, час і витрачені калорії, повідомлення, звіти за тиждень. Більше того, можна поділитися досягненнями в соцмережах безпосередньо з програми. ★★★★★

Що краще: годинник або телефон

Найкраще придбати спеціальний смарт-годинник. Їхня гідність полягає в тому, що не потрібно весь час мати при собі телефон.

Потрібно лише зафіксувати годинник на зап'ястя і регулярно стежити за кількістю кроків, при цьому крокомір активувати не потрібно.

Можливі проблеми в роботі крокоміра

Якщо на смартфоні перестав працювати крокомір, спочатку необхідно переконатися, що він активований в налаштуваннях телефону.

Якщо функція включена, але крокомір не працює, можна зробити нижчеописані маніпуляції:

  • перезапустити смартфон;
  • якщо не працює акселерометр, скинути телефон до заводських параметрів;
  • оновити програму;
  • звернутися до фахівця.
Питання експерту Чому не працюватиме акселерометр на смартфоні?

Ця проблема виникає з низки причин. До найчастіших можна віднести: збій у прошивці, влучення води в корпус телефону, внутрішні несправності смартфона, падіння. Як точно працює крокомір у смартфоні?

Важко казати, що невеликий чіп акселерометра у смартфоні працює з точністю 100%. Але, як правило, результати крокоміра близькі до реальних.

Сучасні крокоміри для телефонів досить точно можуть стежити за щоденною активністю, тому є гарною альтернативою фітнес-браслетам для підрахунку кроків.Вирішуючи, який встановити, потрібно орієнтуватися на вимоги, які запитує користувач, та зручність користування безпосередньо додатком.