Що таке SSD у ноутбуці та комп'ютері

Anonim

Для роботи ноутбука потрібна пам'ять. Протягом багатьох років використовували HDD, що характеризується великими розмірами, рухомими елементами. Подібний накопичувач останнім часом почав використовуватися набагато рідше. Це пов'язано з тим, що SSD має кращі технічні та експлуатаційні характеристики.

Що таке SSD у ноутбуці

Перш ніж розглядати особливості накопичувача SSD, потрібно зрозуміти, як саме працює ноутбук. Пам'ять, яка потрібна для обробки, влаштована ієрархічно. Його особливості:

  • Перший рівень представлений процесором. Він відповідає за роботу з даними, що зберігаються на диску.
  • Чим ближче пам'ять до процесора, тим вона дорожча і складніша. Головна вимога пов'язана зі швидкістю запису та читання.
  • Наступний рівень представлений оперативною пам'яттю. Невеликий контролер характеризується високою швидкістю роботи.
  • Основний обсяг даних розташований на дисках. Раніше використовували лише HDD, але останнім часом їх витісняють SSD. Вони мають велику швидкість і надійність.

Твердотільні накопичувачі підходять для одночасного читання та запису великого обсягу інформації на всіх дисках відразу. Тому можлива передача кількох Мб чи Гб на секунду. Все залежить від обраної технології виробництва.

Для чого потрібен SSD-диск

Призначення жорстких флеш-дисків полягає в записі інформації, яка потрібна для роботи ноутбуків або стаціонарних комп'ютерів. Подібна пам'ять розрахована на велику кількість циклів.

Крім системних файлів зберігаються й інші дані. Наприклад, користувач може розміщувати фото, відео та багато іншого. У порівнянні з HDD SSD працюють швидше. У цьому ймовірність втрати даних низька. Це з відсутністю рухомих блоков.

Як працює SSD

У комп'ютера є вбудований контролер, який обробляє доступ до флеш-пам'яті. Інтерфейс отримує команду з операційної системи та звертається до встановленого диска. До його особливостей відносять кілька моментів:

Само пристрій поділено на комірки, розмір їх близько 8 Кб. Всі 256 осередків об'єднуються в блоки, які мають розмір до 2 Мб.

Плюси та мінуси SSD

Плюси і мінуси Немає частин, що рухаються, що підвищує надійність конструкції. HDD під час падіння можуть постраждати. Усередині є диск, на якому записується інформація. Найменший дефект – і відновити дані буде дуже складно. При роботі немає стороннього шуму. Це також пов'язано з тим, що механічні елементи відсутні. Пристрій споживає менше енергії. Це дозволяє знизити витрати енергії, продовжує роботу від вбудованого акумулятора. Конструкція досить компактна. Сучасні технології виробництва дозволяють отримати малі плати. Висока швидкість запису та читання, що дозволяє прискорити роботу операційної системи Вища вартість. Це з використанням досконалих технологій. Виникають проблеми із підбором диска, який має великий обсяг. Якщо різниця в ціні між 1 Тб і 2 Тб HDD невелика, то SSD вона пристойна. Як і HDD, через деякий час втрачає свою швидкість роботи. Дешеві варіанти що неспроможні прослужити протягом тривалого періоду.

Як виглядає SSD-диск

Є кілька різних форм подібних накопичувачів. Вибрати потрібний варіант можна виходячи з поставлених завдань. Наприклад, деяким користувачам потрібен зовнішній диск для зберігання даних, іншим вбудована пам'ять швидкої роботи операційної системы.

В цілому можна сказати, що внутрішня частина пристрою представлена ​​платою з численними блоками пам'яті. Сучасні технології виробництва дозволяють одержати компактні блоки пам'яті. Основна частина встановлюється всередину корпусу, що виготовляється з пластику або різних сплавів.

Кращі моделі на 500 GB

На ринку представлено багато різних пристроїв, які можуть відрізнятися за своєю швидкістю та надійністю. Це з тим, що виробники використовують різні технології. Є інтерфейси блоків та підключення MLC, MSATA, SLC та STATE.

При розгляді SSD потрібно пам'ятати, що подібний пристрій обходиться набагато дорожче за HDD. Тому оптимальним об'ємом вважається 500 Гб. Такий жорсткий диск купується та встановлюється для роботи операційної системи або швидкого доступу до основних файлів. Зберігати більше інформації краще на HDD. Вони обходяться дешевше, служать довго, теж можуть бути компактними.

При виборі має враховуватися кілька критеріїв. Вони такі:

  • Основним критерієм прийнято вважати швидкість. Для запису та читання вона повинна бути не менше 500 Мбайт/с. Найчастіше цього цілком достатньо. За такого показника операційна система вантажиться всього за 10 секунд. Але, якщо користувач працює над створенням відео-контенту, знадобиться пристрій з великими швидкісними показниками. З кожним роком асортимент стає дедалі більше.
  • При виборі потрібно орієнтуватися на встановленій апаратній начинці.Сучасні накопичувачі можуть відрізнятися за роз'ємом, який використовується при підключенні до материнської плати. Найбільш доступним варіантом вважається SATA. Його максимальна швидкість становить 600 Мбайт/с. Цей роз'єм зустрічається і на старих материнських платах.
  • Найбільш швидкісні варіанти мають порт М.2. PCIe. Цей варіант притаманний сучасним материнським платам, які ставлять на дорогих ноутбуках та стаціонарних комп'ютерах. Пропускна здатність може досягати 1700 Мбайт/c.
  • Важливим критерієм, як правило, стає ціна. Якщо купити зовсім дешевий варіант, він не зможе прослужити протягом тривалого періоду. При покупці пристрою, який буде служити для запуску операційної системи, краще не заощаджувати.

Є багато різних варіантів. При виборі краще спиратися на рейтинг. Він складається на підставі технічних характеристик та залишених відгуків. Тільки після тривалої експлуатації користувачі можуть зрозуміти, як працює накопичувач.Не завжди обіцянки виробника пов'язані з якостями їхнього продукту.

Назва Опис Рейтинг
Samsung MZ-76E500BW Одна з найкращих пропозицій на ринку. Характеризується тим, що має роз'єм SATA та буфер на 512 Мб. Мінімальна вага та розмір. При цьому ціна доступна. Цю пропозицію знайти просто. Заявлений тимчасовий період становить 1,5 млн. годин. У відгуках дуже рідко зустрічається інформація про недоліки. Єдиний - зустрічаються і більш швидкісні варіанти, але вони обходяться набагато дорожче. ★★★★★
Western Digital WD BLUE 3D NAND SATA SSD 500 GB Пропозиція з тривалим гарантійним терміном.Привабливо тим, що коштує дешево. Довжина складає 100 мм, висота 7 мм, вага 37 гр. Як і багато аналогів, може працювати за температури до 70 градусів Цельсія. При безперервній експлуатації відмова відбудеться через 1,75 млн. годин. Виробники змогли досягти значень, які відповідають інтерфейсу SATA 3. ★★★★★
SanDisk SDSSDH3-500G-G25 Виробник відомий протягом багатьох років. Компактний пристрій характеризується високою швидкістю читання та запису. Воно здатне переживати серйозні навантаження. Гарантійний термін 1095 днів. Максимальна температура, коли жорсткий диск працює, близько 70 градусів Цельсия. ★★★★★
Crucial CT500MX500SSD1 Працює на флеш-пам'яті SLC та msata. Варіант популярний через невисоку вартість і хорошу швидкість запису.Як і багато інших подібних варіантів, підтримує шифрування. Зустрічається багато позитивних відгуків. Накопичувач витримує нагрівання до температури 70 градусів за Цельсієм і вище. Це пов'язано з тим, що блок встановлюється в ноутбук без активного охолодження. ★★★★★
Seagate ZA500CM10002 Ще один недорогий пристрій, який розрахований на роботу протягом 1, 8 млн годин. Реалізовано на поширеному сьогодні SATA-інтерфейсі. Як і багато інших пристроїв, що розглядається здатне працювати під великими навантаженнями. Можливе нагрівання до температури 70 градусів Цельсія. ★★★★★
Samsung MZ-V6E500BW Один із поширених накопичувачів, який розрахований на підключення М.2. Популярність пов'язана із високою швидкістю. Вона набагато вища, ніж у багатьох SATA-інтерфейсів.Часто вибирається для запису та читання відео у форматі 4К. Заявлений період роботи становить 1,5 млн. годин. Пристрій не втрачає властивостей навіть після нагрівання до 70 градусів Цельсія. Мінімальний розмір та вага – основні причини популярності. Однак, вартість пропозиції досить висока. ★★★★★
Western Digital WD BLUE 3D NAND SATA SSD 500 GB (WDS500G2B0B) Поставляється з хорошим контролером, але він такий самий, як і у флеш-пам'яті. Тому розраховувати на рекордні швидкості запису та читання не варто. Перевагою пропозиції є невисока вартість. Пристрій не реалізує навіть половини можливостей інтерфейсу М.2. Виробник використовував TLC NAND. Це забезпечує стабільну роботу при температурі 70 градусів Цельсія. ★★★★★
Crucial CT500P1SSD8 Хороший пристрій, який підходить для роз'єму М.2. Для зниження вартості цієї пропозиції було зменшено швидкість читання та запису. Але все ж таки цей варіант швидше, якщо порівнювати з SATA. Крім того, не рекомендують купувати для постійного використання. Через деякий час жорсткий диск вийде з ладу. Працювати зможе навіть за температури 70 градусів Цельсія. Характеризується тим, що має не найпопулярніший роз'єм. ★★★★★