Як дізнатися материнку на комп'ютері Windows 10

Anonim

Материнка – одна з основних частин будь-якого ноутбука або комп'ютера. Від неї залежить все - сумісність з комплектуючими, необхідні драйвера, відповідний відеоадаптер.

Навіщо впізнавати назву своєї материнської плати

Питання експерту Чи потрібна материнська плата в сучасному комп'ютері?

Так, вона є основою, без неї неможливо навіть уявити роботу будь-якого комп'ютера, як сучасного, а й старого. Чи можна завдяки материнській платі дізнатися, які драйвери потрібно ставити?

Так потрібно. Без назви моделі материнської плати неможливо точно підібрати драйвера, а без них не можна – вони потрібні для коректної роботи комп'ютера. Маю материнську плату. Хочу зібрати навколо неї комп'ютер, чи потрібно впізнавати її модель?

Так, треба і це обов'язково. Як було сказано раніше – материнська плата, основна частина будь-якого комп'ютера, це посилається у її назві. Не кожні відеоадаптер, процесор, оперативна пам'ять будуть сумісні з тією чи іншою платою, тому перше, що потрібно робити при складанні комп'ютера - дізнаватися про модель вже наявної материнки. Без цього далеко виїхати не вийде. Що станеться, якщо материнська плата буде несумісна з іншими комплектуючими?

Найпростіший і найбезпечніший варіант – комп'ютер просто не працюватиме.У такому випадку можна просто продати материнську плату та купити іншу, або здати в магазин або продати решту комплектуючих. Набагато гірше, якщо якісь комплектуючі згорять, вийдуть зі стоячи, або почнеться пожежа. Чи може комп'ютер гальмувати через застарілу материнську плату?

Так, безумовно, адже материнська плата – один із основних компонентів будь-якого комп'ютера чи ноутбука, і від неї повністю залежить його працездатність та швидкодія

Можна помітити, що материнська плата фігурує абсолютно скрізь – і це не дивно, адже від неї, без жодних перебільшень, залежить вся екосистема комп'ютера та його працездатність.

Як дізнатися материнську плату на комп'ютері через командний рядок

Якщо ви – досвідчений користувач комп'ютера і розумієте хоча б самі його основи, то ви легко зможете дізнатися модель своєї материнської плати за допомогою такого інструменту як командний рядок, WMIC Microsoft.

За допомогою WMIC необхідно задати запит «baseboard» - це дозволить перевірити встановлену материнську плату, а також ряд додаткових параметрів, пов'язаних з нею, наприклад, серійний номер та ревізію. Там буде відображено всю детальну інформацію про материнку.

Порядок дій вкрай простий:

  1. Відкрити командний рядок, затиснувши поєднання клавіш «Win + R» і написавши в команді «cmd», що з'явилося після нього. Також можна відкрити командний рядок через пуск - достатньо в пошуку написати "Командний рядок". Командний рядок не обов'язково відкривати від імені адміністратора, достатньо просто відкрити його.
  2. Після того, як командний рядок відкритий, в ньому необхідно вписати наступну команду: "wmic baseboard get product, Manufacturer, version, serial number" - без лапок. Буквально за кілька хвилин з'явиться інформація про пристрій.

Як дізнатися свою материнську плату за допомогою вбудованих інструментів

Щоб визначити модель, серійний номер та іншу інформацію про свою материнську плату, не обов'язково відразу лізти в командний рядок. У Windows існує спеціальний вбудований інструмент, який має назву «Відомості про систему». У ньому можна переглянути всю необхідну інформацію про персональний комп'ютер, а також апаратні ресурси та програмні компоненти.

Запустити його не менш просто, ніж стандартний командний рядок:

  • Спершу потрібно натиснути сполучення клавіш «Win + R», і ввести в поле команду «msinfo32». Для підтвердження дії потрібно натиснути кнопку ОК або Enter.
  • Відкриється невелике вікно, яке так і називатиметься – «Відомості про систему». У ньому потрібно звернутися до таких пунктів, як «Виробник» та «Модель». Вибрати їх можна у правій частині цього вікна.

Готово. Саме в цьому вікні можна переглянути цю та багато іншу інформацію про свій персональний комп'ютер. Якщо раптом інформація про комп'ютер не показується – не поспішайте засмучуватись, це нормально, таке буває. Модель та іншу інформацію про материнську плату завжди можна подивитися за допомогою сторонніх програм та інструментів – про це наприкінці статті.

Як дізнатися материнську плату через BIOS

Также можна дізнатися про материнці, покопавшись в BIOS. Кожен користувач комп'ютера має доступ до BIOS (або UEFI для більш сучасних моделей комп'ютерів). Робиться це нескладно, ще до завантаження ОС:

  • Під час увімкнення комп'ютера під час його завантаження на екрані з'являються підказки. Саме там можна подивитися та дізнатися, за допомогою якої клавіші на комп'ютері можна відкрити доступ до BIOS. Під час увімкнення комп'ютера або ноутбука слід вчасно натиснути цю клавішу.Зазвичай ця клавіша – Delete, F2 або F12.
  • Відображення BIOS на різних комп'ютерах може сильно відрізнятися, але суть одна і та ж - потрібно перейти в розділ "System", і вже всередині запропонованого нею меню вибрати пункт "Model". Саме там і відображатиметься вся необхідна інформація про материнську плату та систему в цілому.

Використовуємо DirectX

Крім усього іншого, дізнатися інформацію про встановлену материнську плату, або інший компонент системи, можна за допомогою засобу діагностики DirectX. Запускається вона точно також через вікно «Виконати», а значить, порядок дій не менш простий:

  • Натиснути на поєднання клавіш «Win + R» і набрати команду «dxdiag» в єдиному полі в вікні.
  • Після натискання ОК відкриється вікно «Засіб діагностики DirectX. Тут, знову ж таки, цікавлять лише два параметри – «Виробник комп'ютера» та «Модель комп'ютера».

У разі, якщо подивитися інформацію про комп'ютер не дає, ніколи не пізно звернутися до сторонніх додатків, про які йтиметься далі.

Як дізнатися назву материнської плати через сторонні програми

Дізнатися про модель та іншу інформацію про свою материнську плату, а також додаткову інформацію про персональний комп'ютер можна завдяки популярній програмі розробника Aida 64. Завантажити її нескладно, та й усім новим користувачам дається бонус – місячний пробний період.

Скачати її, найкраще, з офіційного сайту розробника.

Після того, як програма була успішно завантажена на комп'ютер або ноутбук, необхідно відкрити її і відразу ж перейти в розділ «Комп'ютер», який знаходиться в лівій верхній частині екрана. У ньому потрібно вибрати другорядний параметр – «Сумарна інформація, а потім переглянути список вниз, доки не з'являться відомості про комп'ютер DMI.

Тут головними виступають два рядки:

  • «DMI виробник системної плати».
  • «DMI системна плата».

У першому рядку можна отримати назву виробника, а в другому – модель та її номер.

Програма Опис
Aida 64 Найпоширеніша утиліта, що дозволяє покопатися у своєму комп'ютері не розбираючи його. Пропонує користувачам пробний період користування – місяць, а потім просить символічну суму за передплату.
Speccy Безкоштовна утиліта, призначена для некомерційного використання. Головне її завдання – простим і зрозумілим пересічному користувачеві мовою подати детальну інформацію про його комп'ютер.
CPU-Z Безкоштовна прикладна програма, що детально показує технічну інформацію про персональний комп'ютер користувача, який працює на OS Wind.

На закінчення варто сказати, що варіантів дізнатися модель та іншу інформацію про свою материнську плату – дійсно дуже багато. Та й на самому приладі точно є спеціальне гравіювання з усією необхідною інформацією, включаючи модель, серійний номер та назву виробника.

Незважаючи на все це, щоб дізнатися інформацію про материнку, як з'ясувалося, розбирати комп'ютер зовсім не обов'язково - існує ще дуже багато способів дізнатися її, не заглядаючи «під капот». Відомості дуже просто подивитися, звернувшись до BIOS, або скориставшись вбудованими або сторонніми програмами та компонентами Windows 10.