Як почистити ПС4 від пилу і як розібрати PS4

Anonim

Одразу після покупки PlayStation працює набагато тихіше, фризи у важких іграх проявляються рідше. Виникають проблеми багато користувачів пов'язують із зносом апаратної начинки. Але здебільшого причина банальна – засмічення системи охолодження. Всього за один рік PS4 може накопичити таку кількість пилу, що пропускна спроможність радіатора знижується у кілька разів. Простота конструкції дозволяє почистити версію Slim чи Pro самостійно. Для цього потрібно невеликий набір інструментів і близько півгодини вільного часу.

Коли потрібно чистити PS4

На момент ігрового процесу при обробці інформації апаратна начинка починає грітися. Для відведення тепла встановлено спеціальну систему примусової подачі повітря. Разом із ним усередину конструкції потрапляє багато пилу. Це призводить до кількох проблем:

  • перегрів консолі, що спричинить зниження ресурсу робота;
  • падіння продуктивності;
  • виходу з ладу системи охолодження.

Консоль повинна обслуговуватися періодично. Рекомендують чистити один раз на рік або при появі сильного шуму.

Що потрібно для чищення PS4

Простота конструкції визначає, що почистити консоль можна своїми руками, нести в майстерню необов'язково. Для цього знадобиться кілька витратних матеріалів та деякі інструменти:

  • Викрутка з насадкою TR9 Torx. Подібні гвинти безпеки T9. При виборі біти приділяється увага, щоб її грані були стерті. Також не рекомендується використовувати недорогі китайські набори. При одному провертанні граніт стираються.
  • Хрестова викрутка. Усередині конструкції буде кілька стандартних гвинтів, які доведеться також розкрутити.
  • Ніж чи інший гострий предмет. Задні гвинти закриті наклейками, їх віддирають ножем.
  • Балончик зі стисненим повітрям. Потрібно для продування системи та видалення пилу. Можна купити в магазинах, що спеціалізуються на продажі таких витратних матеріалів.
Варто враховувати, що в оригінальній консолі є пломби. При їх зриві буде анульовано гарантію. Найчастіше вона видається терміном трохи більше 1 року. За звичайних умов експлуатації за цей термін не накопичується стільки пилу, щоб знизити ефективність системи охолодження. У будь-якому випадку перед початком роботи потрібно перевірити закінчення гарантійного терміну, і тільки тоді зривати пломбу.

Як почистити ПС4 від пилу

Почистити консоль можна лише за півгодини. Для початку потрібно переконатися, що вона знеструмлена. Найкраще від'єднати її від джерела живлення.

При раптовому включенні лопаті вентилятора будуть приведені в рух. Багато елементів материнської плати виготовлені із крихких матеріалів. Тому не можна допускати роботу приставки в розібраному стані.

Розбір конструкції краще проводити в безпеку місці, до якого не матимуть доступ маленькі діти чи тварини. Ця рекомендація пов'язана також із крихкістю апаратної начинки. Як і при складанні ПК, не повинно виникати статичної напруги. Потрібно торкатися тільки пластикових елементів.

1. Знімаємо кришку корпусу

Після підготовки всіх матеріалів та інструментів можна розпочинати розбір конструкції. Консоль перевертаємо так, щоб спина була розташована до вас, після дно має опинитися зверху. Якщо раніше робота не проводилася, має бути три наклейки. В оновленій версії консолі буде лише одна у центральній частині. Відрізнити їх просто по роз'ємах.

Гвинти по боках трохи тугі. Усі вони короткі. Тому докладати великих зусиль не доведеться. Ставимо консоль так, щоб було зручно їх викручувати. На даному етапі потрібно діяти акуратно, тому що викрутка може зіскочити та пошкодити корпус. Якщо біта прокручується, потрібно знайти іншу.

Після викручування гвинтом кришку можна знімати. Для цього вона береться за куточки ззаду. Вже на етапі розкручування кріплень можна відчути, що вона починає трохи ходити. Тому прикладати велике зусилля не потрібно.

На самій кришці будуть видні перші ознаки сильного засмічення системи охолодження. Потрібно взяти ватяний валик і потерти весь пил. Якщо цього не зробити, після складання конструкції вона знову потрапить до радіатора.

2. Знімаємо блок живлення

Щільне компонування всіх елементів не дозволяє почистити радіатор без зняття блоку живлення. Він кріпиться на п'яти гвинтах. Три з них під біту TR9, два інших – під звичайну викрутку хрестів.

Після викручування елементів кріплення блок акуратно виймається. Тут важливо не потягнути провід, який з'єднується з материнською платою. Для звільнення потрібно робити рухи, що похитують.

3. Знімаємо платню

У деяких випадках майстри вирішують розібрати приставку для повного чищення. Вся апаратна начинка представлена ​​поєднанням кількох блоків. Послідовність дій:

  • від'єднуємо шлейф блоку живлення;

  • знижується нижня панель, яка сидить на застібках;

  • викручуються болти кріплення другої панелі;

  • від'єднується шлейф блоку зчитування дисків (дійте обережно, вона вкрай тендітний), викручуються кріплення;

  • відкручуються десять гвинтів, від'єднується шлейф живлення кулера;

  • терморезинка з мікросхемою оперативної пам'яті акуратно відкладаються убік;

  • виймається жорсткий диск;

  • відкручується кріплення кулера і решітки радіатора.

Подобним чином проводиться повний розбір консолі. Усі пластини, плати не розраховані великі зусилля. Тому потрібно бути обережним.

Чаще всього повністю розібрати приставку вирішуються у разі, коли потрібно замінити термопасту. Для періодичного продування пилу це робити не варто.

4. Чистимо від пилу

Після отримання доступу до радіатора та кулера можна виконати їх чищення. У балончик із стисненим повітрям вставляється соломка, пускаються короткі потоки повітря. Обов'язково перевіряються всі кути наявність скупчення пилу. Основні рекомендації:

  • Ніколи не подавайте стиснене повітря прямо у вентилятор. Це може призвести до його обертання на максимальній швидкості, що пошкодить конструкцію.
  • Не можна тримати балончик догори дном. У стислому вигляді повітря рідке, потрапивши на плату вона зіпсує її.

Роботу потрібно виконувати акуратно. Як раніше було зазначено, конструкція досить тендітна.

5. Збираємо PS4

Після видалення всього пилу збірка проводиться у зворотному порядку. Найбільше уваги приділяють шлейфам, тому що при їх поломці ремонт буде дуже дорогим.

Для того, щоб не заплутатися, потрібно розкласти всі елементи. Гвинти затискаються з невеликим зусиллям, зазору не допускаються.

Як очистити PS4, не відкриваючи її

В разі Slim та Pro версії видаляти гарантійні пломби не доведеться. Достатньо потягнути у лівому та правому кутку за кришку, трохи її зрушити. Якщо накопичилася невелика кількість пилу, можна розпорошити невелику кількість стисненого повітря.

Для повного чищення доведеться знімати всю задню кришку. Продування повітрям зовні через радіатор не видаляє пил.

Якщо щось пішло не так

Запитання експерту Чи можна очистити без розбору конструкції?

Як раніше було зазначено, лише версії Slim та Pro мають кришку для швидкої ревізії. Вона знімається просто, але дає обмежений доступ до кулера та радіатора. Її достатньо лише для визначення, як багато накопичилося пилу. За великого шару доведеться повністю розбирати всю конструкцію.Навіть після зняття блоку живлення доступ до радіатора обмежений. Кріплення знаходяться на звороті металевої пластини. Дістатись до них можна тільки після зняття всіх елементів. Повне чищення доцільно проводити лише із заміною термопасти. Що робити, якщо гвинт не викручується?

Поширена ситуація, коли грані на гвинті зрізаються. Спочатку потрібно підібрати інструмент, який ідеально підходить під малюнок. Сама бита або наконечник викрутки мають бути твердими. Використання дешевих китайських наборів не припустимо. Якщо при правильному інструменті гвинти не піддаються, потрібно підчепити їхнє місце кріплення гострим предметом. При повному злизуванні малюнка лише майстер зможе провести розбір. Якщо консоль не перестала гудіти після її чищення?

Найчастіше поява сильного шуму пов'язують саме із засміченням системи охолодження. Якщо чистка не призвела до зниження температури, можливо, настав час для заміни термопасти.Виконати цю роботу трохи складніше. Тому є сенс звернення до сервісного центру. Що робити, коли зламався шлейф?

Неакуратні дії можуть спричинити непоправні наслідки. Конструкція апаратної начинки консолі представлена ​​поєднанням окремих модулів, які підключені до материнської плати, що управляє. Шлейфи, що використовуються, не розраховані на велике навантаження. Тому при їхньому механічному пошкодженні відновити консоль буде складно. Іноді вартість ремонту можна порівняти з покупкою іншої. Все залежить від того, який саме шлейф був зламаний. Версія PS4 випускається давно, і на вторинному ринку з'явилося багато дешевих деталей.