AMD Freesync що це таке на моніторі

Anonim

Геймери цінують якість зображення на екрані. Для вирішення різних проблем, пов'язаних з обробкою та виведенням картинки, створили різні методи оптимізації. Radeon FreeSync – розробка компанії AMD, що дозволяє використовувати галузеві стандарти, наприклад DisplayPort Adaptive-Sync.

Що таке FreeSync

Багато років якість картинки вимірювали у FPS. Але навіть за високого показника спостерігалися фризи, які залежить від використовуваного двигуна гри. Це відбувається при проблемах із несинхронною роботою монітора та відеокарти.Вирішити появу фризів можна при включенні вертикальної синхронізації, але це знижує частоту кадрів.

Технології, які відповідали за синхронну роботу монітора та відеокарти, стали впроваджувати ще у 2009 році. Вони передбачали підключення додаткового модуля масштабування. Але Free Sync від компанії AMD забезпечила синхронізацію без додаткових пристроїв.

Процес виведення картинки передбачає попереднє промальовування зображення графічним процесором, частота кадрів може варіювати в межах від 9 до 240 Гц. Однак не всі монітори підтримують цей показник.

Особлива особливість технології FreeSync полягає в тому, що вона починає працювати при частоті від 40 кадрів. Всі фризи, що з'являються, усунути вона не може, але впливає на проблеми ігрового двигуна і знизити навантаження на CPU.

Головним конкурентом AMD вважається компанія NVidia. Вона розробила власну технологію, яка контролює частоту поновлення кадрів. G-Sync поступається за багатьма параметрами Radeon.

Що дає AMD FreeSync

Технологія FreeSync може керувати роботою моніторів. Синхронізація спрямовано зниження кількості артефактів. До інших особливостей відносять кілька моментів:

  • Якщо екран підтримує технологію, він змінюватиме частоту екрана динамічно.
  • Недорогі моделі працювати при 60 Гц, тому підтримують рендеринг тільки при 60 кадрах на секунду.

При підтримці монітором динамічного оновлення падіння продуктивності відеокарти через високе навантаження, яке створює гра, відбувається швидка синхронізація. Це розвантажує GPU і дозволяє усунути багато артефактів.

Розробка FreeSync була створена для ігор з високими вимогами до відеокарти. При відображенні зображення при роздільній здатності монітора 4К частота кадрів знижується до 50. Це набагато нижче стандартного значення моніторів. Тому включається FreeSync і відбувається синхронізація.

Зустрічається кілька версій цієї технології. Вони такі:

  • FreeSync – найпростіша версія, яка допомагає знизити тиринг, знижує рівень мерехтіння та зменшує затримку. Застосовується протягом багатьох років.
  • FreeSync Premium – працює при мінімальній частоті 120 Гц і роздільній здатності Full HD. Застосовується компенсація низької частоти, характеризується мінімальним рівнем затримки та мерехтіння.
  • FreeSync Premium Pro – мінімальна частота 120 Гц при дозволі FHD. Виявляється низький рівень мерехтіння та затримки, запобігає тирингу.

Версія Premium і Premium Pro характеризуються зниженою компенсацією частоти кадрів. Тому застосовується при виготовленні відеокарт, Xbox та PlayStation. Застосовувана апаратна підтримка HDR вважається ексклюзивною технологією.

У 2017 році було анонсовано друге покоління стандарту, яке почало підтримувати HDR та багато інших технологій. Компанія Samsung презентувала дисплеї CHG90 та CHG70.

Особливості та переваги

Розробка Nvidia представлена ​​чіпом, який захоплює всі сторони процесу адаптації. Альтернатива AMD – спеціальний інтерфейс «відеоплата-монітор», що дозволяє регулювати кількість кадрів.

Плюси та мінуси Підвищується комфорт при грі за багатьма моніторами при зростаючому навантаженні. Створюються умови для плавної зміни частоти кадрів без просідання та візуальних артефактів. Відбувається синхронізація оновлення монітора до частоти кадрів ролика. Робота відеокарт не прив'язана до застарілих стандартів, які збільшували навантаження та знижували якість зображення. Багато моніторів підтримують цю технологію. Це стосується моделей, які можуть працювати за високої частоти оновлення кадрів. Технологія підтримується лише певними моніторами. Вона вирішує не всі проблеми з появою артефактів.

Які монітори та відеокарти підтримують AMD FreeSync

Перше покоління технології набуло широкого поширення. Монітори з підтримкою FreeSync випускає компанія Asus, Acer, Philips, Samsung, LG та деякі інші. Найбільш поширені такі моделі:

  • Acer BE270K.
  • LG 27BL55U-BK.
  • AOC G2777FQ.
  • HP Envy 27.
  • Samsung LS32R750 та інші.

FreeSync 2 HDR зустрічається рідше. У продаж надійшло кілька десятків моделей:

  • Asus ROG Strix XG49VQ.
  • Samsung 49HG90.
  • AOC Agon AG322QC4.
  • Dell S3220DGF.
  • Gigabyte Aorus CV27Q.
  • Samsung C27HG70.

Технологія підтримується графічними прискорювачами із серії Radeon RX 200. До цієї категорії відносять і інші карти, які виробляються на основі архітектури GCN 2.0. Графічні адаптери Nvidia мають підтримку при Display Port Adaptive-Synk і порт HDMI.

Як увімкнути FreeSync на моніторі

За підтримки технології, що розглядається, вона спочатку включається на моніторі. Інструкція:

  • відкриваємо Меню;
  • вибираємо розділ Картинка та Налаштування гри;
  • переходимо у вкладку Настройка гри;
  • проти FreeSync перемикач ставлять у режим Увімкнути.

Монітори LG потребують спеціального програмного забезпечення Onscreen Control. Після цього відкриваються настройки ігрового режиму, і він активується.

Потрібно внести зміни в роботу операційної системи. Інструкція:

  • робиться клік правою кнопкою миші на порожньому місці робочого столу, вибирається Налаштування екрана;

  • вибираємо розділ Додаткові параметри екрана;

  • відкриваємо Властивості графічного адаптера;

  • вибираємо вкладку Монітор, встановлюємо галочку навпроти Сховати режими, які монітор не може використовувати;

  • вибираємо максимальне значення.

Це дозволяє налаштувати роботу монітора в режимі adaptive.

Перед тим як шукати відповідні пункти потрібно переконатися, що модель монітора підтримує технологію синхронізації частоти кадрів. Для цього потрібно відкрити технічні характеристики і докладно їх вивчити.

Як увімкнути AMD FreeSync на відеоадаптері Radeon

Для встановлення відповідного режиму роботи відеоадаптера Radeon має бути встановлена ​​остання версія драйверів. Дізнатися версію відеокарти можна через Диспетчер пристрою, після завантажується інсталяційний файл, потрібно дотримуватися інструкцій.

Технологія синхронізації включається через програмну оболонку драйвера. Для цього:

  • відкриваємо утиліту;
  • натискаємо на зображення шестерні для відображення основних налаштувань;
  • вибираємо вкладку Дисплей, знаходимо пункт AMD Radeon FreeSync;
  • переводимо параметр в активний режим.

Після цього система автоматично синхронізуватиме роботу відеокарту та дисплея.

Як увімкнути AMD FreeSync на відеоадаптерах Nvidia

На ПК з відеокартою Nvidia також має бути встановлена ​​остання версія драйвера. Інструкція з активації FreeSync:

  • відкривається Nvidia Control Panel;
  • переходимо в Display, режим Set up G-SYNC;
  • відзначаємо Enable for full screen mode.

У утиліти, що розглядається, є багато функцій, які можуть змінювати режим роботи відеоадаптера і монітора. Вони діють глобально, змінювати налаштування в іграх не доводиться.

З оновленням драйверів можуть виникнути труднощі. Компанія перестала підтримувати старі версії чіпів та операційної системи. Тому потрібно дізнатися назву моделі, після на офіційному сайті або інших перевірених джерелах знайти відповідний архів.

AMD FreeSync або Nvidia G-SYNC - що краще

Обидві технології призначені для синхронізації кадрів. Це підвищує якість картинки, фризів меншає. Але вони реалізовані по-різному.

Назва Спосіб реалізації Ліцензійні відрахування Діапазон підтримуваних частот Сумісність
AMD FreeSync В моніторі не потрібен дорогий контролер, який стане причиною збільшення його вартості. Варіанти з AMD обходяться в середньому на 100 $ дешевше. Виробники обладнання при впровадженні цієї технології не роблять відрахування. Це визначило зниження вартості моніторів, забезпечило широке поширення. Підтримується частота в діапазоні від 30 до 240 Hz Зустрічається у нових відеокарт і моніторів.
Nvidia G-SYNC Технологія передбачає впровадження спеціального чіпа, який синхронізуватиме частоту кадрів. Це дозволяє підвищити ефективність, але вартість моніторів підвищується в кілька разів. Застосування цієї технології передбачає разові відрахування. Тому виробники намагаються не використовувати її. Підтримувана частота 30-144 Hz Компанія почала впроваджувати технологію давно. Це визначило, що її підтримують відеокарти GTX 650Ti та всі нові.

Наведена вище інформація вказує на велику кількість переваг технології FreeSync. Вона зустрічається частіше, обходиться виробникам набагато дешевше.